EXKLUZIVNO: Karadžić osuđen na SMRTNU KAZNU. Izvršit će se u devetom mjesecu!

Izvor/medij: Dnevni-avaz.xyz
Ocjena: Klikbejt Lažna vijest
Raskrinkano u: Lažni Avaz i lažne izjave

17.15 – Izricanje presude Karadžiću praćeno je s velikom pažnjom u regionu. Stigle su i brojne reakcije iz Srbije a advokati koji su gostovali na RTS-u ocenili su da je kazna od 40 godina ili doživotni zatvor mala razlika za Karadžića.

17.05 – Presuda Žalbenog veća u Hagu “nema veze sa pravdom”, rekao je Radovan Karadžić u prvoj reakciji nakon izricanja presude koju je uputio preko svog advokata Gorana Petronijevića, prenosi Tanjug.Izricanje presude Radovanu Karadžiću

14.58 – Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.

14.52 – Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična. Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

14.50 – Žalbeno veće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog veća kada je presudilo da nije bilo genocidne namere Karadžića za zločine u sedam opština BiH.

14.46 – Žalbeno veće odbacilo prvi i drugi žalbeni osnov Tužilaštva. 

14.45 – Osim jednog delimično usvojenog zahteva (broj 31) Karadžića, svi ostali navodi iz žalbe su odbačeni.

14.40 – Odbijena još dva žalbena navoda vezana za Srebrenicu. Izveštaj Miloša Milića iz Haga (19.30)

14.35 – Žalbeno veće ukazuje da Karadžić nije pokazao da postoji greška u delu prvostepene presude koja se odnosi na nameru da se počini genocid u Srebrenici. Dodaju da je znao za zločine u Kravici, kao i da je morao znati i za druga ubijanja.

14.30 – Veće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića u vezi sa napadima na Sarajevo i Srebrenicu.

14.15 –  Veće delimično prihvata žalbeni zahtev Karadžića broj 31.

14.10 –Žalbeno veće do sada odbilo sve žalbene osnove Karadžića, u toku čitanje sažetka žalbene presude.

14.05 –Predsedavajući žalbenog veća Van Jonsen čita navode iz žalbi Tužilaštva i odbrane.

14.00 – Počelo izricanje presude Radovanu Karadžiću.

Izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću

13.35 – Advokat Branislav Tapušković smatra da nije uobičajeno da se izricanje presude gleda u odloženom prenosu, ali da je za to dato objašnjenje. “To je usledilo nakon one tragedije koja se zbila posle presude Praljku. Sad su verovatno obazriviji, moraju da se izvrše određene provere, da bi se izbegla, možda, neka situacija koja bi ličila na onu kada je izricana presuda Praljku. Nema drugog razloga”, objašnjava Tapušković.

 13.30 – Advokat Goran Petronijević rekao je za RTS uoči izricanja presude da je pravni tim bio kod Radovana Karadžića i da su razgovarali sa njim o operativnom planu za eventualne ishode izricanja presude. Kako je naveo, Karadžić je miran, spreman na potpuno oslobađajuću presudu, ali i na drugačiju odluku za koju Petronijević ističe da bi bila samo privremena, jer advokati već sada prave planove ako dođe do takvog ishoda.

13.20 – Pred sudom u Hagu dogodio se incident, kada je ispred zgrade suda došao muškarac sa srpskom zastavom i transparentom na kome je pisalo na engleskom “Karadžić i Mladić su nevini, nije bilo genocida”. Njega su prisutne pristalice bošnjačkih udruženja uz povike naterali da napusti taj prostor.Incident ispred zgrade suda

13.15 – Na zaštitnoj ogradi ispred suda predstavnici bošnjačkih udruženja postavili su tranpsarent na kojem piše “Radovan Karadžić – genocid, Adolf Hitler – Holokaust”. Iako je policija insistirala na uklanjanju transparenta, predstavnice Udruženja “Majke Srebrenice” su to odbile da urade, javlja RTRS.

Žalbeno veće izreklo je doživotnu kaznu zatvora Radovanu Karadžiću koji je osuđen zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti (progoni, istrebljenje, ubistvo, deportacija, nehumana dela tj. prisilno premeštanje), kao i kršenja zakona i običaja ratovanja (ubistvo, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca).

Time je preinačena prvostepena presuda Tribunala kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.

Radovan Karadžić u sudnici

Radovan Karadžić u sudnici

Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice – za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH 1992. godine, ali je osuđen za ostalih 10 tačaka, kao što je bio i prvostepenom presudom.

Radovan Karadžić ostaje u pritvoru Mehanizma do finalizacije aranžmana i njegovog premeštaja u državu u kojoj će služiti kaznu.

Suđenje Karadžiću započelo je 26. oktobra 2009. godine i trajalo je 499 dana. Pretresno veće saslušalo je 586 svedoka.

Članak indeksiran 05. 09. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me