Facebook post - Lakicevic M. Stojan

Izvor/medij: Facebook profili i stranice
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Savjet bezbjednosti UN-a nije glasao o rezoluciji koja bi proglasila narod genocidnim

-

Рука одбране српског народа од најстрашније оптужбе која је икад у историји изнета за неки народ - ДА СМО ГЕНОЦИДНИ НАРОД!

8. јула 2015. године, Велика Британија је, уз подршку Сједињених држава и већине земаља ЕУ, поднела Савету безбедности Уједињених нација предлог резолуције поводом 20-огодишњице злочина у Сребреници.

Том резолуцијом, по први пут у историји људског рода се један народ (српски народ) званично проглашавао за "геноцидан".

Све државе су ћутале уз дозу одобравања.

Западне државе су ентузијастично браниле тезе изнете у таквој резолуцији, а у целу причу су се укључили чак и министри спољних послова.

Само се у сали одједном прочуо глас на руском језику:

"Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ је политички мотивисан и није легитиман", запретивши да ако се тај предлог стави на гласање, Русија ће уложити вето. То је био глас руског амбасадора у УН Виталија Чуркина.

На слици видите Чуркина како улаже вето и спречава највећу љагу коју је неки народ доживео - да га званично УН прогласе "геноцидним".

Америчка амбасадорка је говорила да је то највећа "мрља" у историји УН, амбасадор Велике Британије је био "згрожен" руским ветом, док је француски амбасадор позивао чланице УН да "одбаце" право вета када се расправља о питањима ратног злочина и геноцида и да гласају за резолуцију којом се Срби означавају геноцидним.

Русија је једина била против такве резолуције искористивши право вета, док су четири земље - Кина, Нигерија, Венецуела и Ангола - биле уздржане.

Многи ових дана злурадо питају шта је то Русија урадила за нас. Ето и да ништа до тада није урадила (а урадила је), овим потезом се уписала у златне странице српске историје који јој дају неизмерну захвалност.

Članak indeksiran 13. 12. 2022 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me