U Holandiji 3D štampa 500 tona odrezaka mesečno. Kompanija Redefine Meat snabdevaće nemačke restorane štampanim mesnim filetima. Otprilike 110 nemačkih restorana već kupuje "meso" od Redefine Meat-a.Da bi započeli proces 3D štampanja mesa, naučnici vrše biopsiju ukupnog uzorka životinjskih matičnih ćelija u zavisnosti od željene vrste mesa — govedine, svinjetine, živine ili čak ribe. Ove ćelije zatim prolaze kroz proces proliferacije in vitro, kupajući se u hranljivom serumu u bioreaktoru sa kontrolom klime. Tokom nekoliko nedelja, ove ćelije se umnožavaju, intereaguju i diferenciraju u masne i mišićne ćelije koje čine bio-mastilo. Zatim, robotska ruka koristi mlaznicu da raspodeli ovaj pastozni, kultivisani filament od mesa u fine slojeve jedan na drugi. Robotska ruka zatim prati uputstva učitane digitalne datoteke koristeći kompjuterski potpomognuto projektovanje ili CAD softver kako bi ponovio ispravan oblik i strukturu predviđenog mesa. 3D štampani mesni materijal mora biti viskozan, ali dovoljno čvrst da reprodukuje strukturni model kompletan sa tačnom vaskularizacijom tkiva, u zavisnosti od vrste i rezanja mesa.
Na ovaj način u restoranima možete dobiti šta god poželite, a da niste ni svesni šta jedete! Pa.....prijatno....i- čemu farme i uzgoj stoke?