Faktura dokazuje: Ko je uzeo 4,2 miliona KM na respiratorima?

Izvor/medij: 072 Info
Ocjena: Greška Pristrasno izvještavanje Dezinformacija
Raskrinkano u: Nije tačno da je “Solak naručio respiratore”, a “Hodžić isporučio ventilatore”

Ne stišava se bura zbog nabavke 100 respiratora za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji, koje je poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” iz Srebrenice, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, kupilo za 10,5 miliona maraka.

Ovi respiratori (ventilatori) marke ACM812A kupljeni su u Pekingu, a prije četiri dana dostavljeni u Bosnu i Hercegovinu.

 

Osim što bode u oči da je respiratore kupila firma koja se bavi prodajom malina, istražujemo da je bilo očitih nepravilnosti u samoj nabavci, ali i plaćanju ovih aparata.

“Dnevni avaz” u posjedu je fakture za 100 respiratora koje je rezervirala također jedna kompanija i zatražila potpuni obračun. Oni su, prema dokumentima, za 100 respiratora iste marke dobili odgovor da koštaju 3,5 miliona dolara (6,3 miliona KM). U fakturi se navodi da jedan respirator – ventilator košta 35.000 dolara.

 

To znači, kada se sve sabere i oduzme, da su pojedinci u Federaciji koji su angažirali “Srebrenu malinu” za nabavku ovih ventilatora, a ne respiratora, zaradili 4,2 miliona maraka.

Sve da je let plaćen i 150.000 KM, ovoj kompaniji ostala je zarada od četiri miliona KM. Ovo je jedan od razloga zašto se, kako saznajemo, i SIPA uključila u istragu o nabavci respiratora.

“SREBRENA MALINA” DOBILA 10,5 MILIONA KM ZA RESPIRATORE, A NEMA JE NI U REGISTRU PONUĐAČA
SIPA PROVJERA KUPOVINU 100 RESPIRATORA VRIJEDNIH 10,5 MILIONA KM, IZA KOJE STOJI FIKRET HODŽIĆ

Avaz

Članak indeksiran 02. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me