Nije tačno da je “Solak naručio respiratore”, a “Hodžić isporučio ventilatore”

Dnevni Avaz tvrdi da uređaji koje je Vlada FBiH nabavila nisu respiratori, nego ventilatori, a kao dokaz za to navodi fotografiju kutije u kojoj je uređaj stigao, a na kojoj piše engleska riječ “ventilator”. Ova riječ na engleskom jeziku zapravo opisuje ono što se na našem govornom području zove “respirator”, odnosno nije tačno da nije u pitanju respirator nego ventilator.

Afera sumnjive kupovine 100 kineskih respiratora od firme "Srebrena malina" koji su koštali 10,5 miliona KM posljednjih dana zaokupila je pažnju mnogih medija i izazvala brojne reakcije. Razlog tome je, osim cijene po kojoj su nabavljeni respiratori, i činjenica da je osnovna djelatnost poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina”, koja je u vlasništvu voditelja Hayat televizije Fikreta Hodžića, prerada i konzerviranje voća i povrća. 

Kako je utvrdio Klix, “Zanimljivo je da je ugovor (o nabavci op.a.) potpisan 3. aprila, a da je kompanija "Srebrena malina" tek prekjučer (27. april op.a.) dobila dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu.” Što će reći da u trenutku potpisivanja ugovora o nabavci sa Vladom FBiH, poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” nije imalo dozolu za uvoz medicinske opreme. Nakon što su respiratori stigli u Sarajevo, došlo je i do kašnjenja sa zahtjevom za carinjenje, te su respiratori bili “zarobljeni” na sarajevskom aerodromu, upravo zato što “firma Srebrna malina, u trenutku kada su respiratori sletjeli na sarajevski aerodrom, nije imala dozvolu za uvoz medicinske opreme i lijekova, koju izdaje Agencija za kontrolu lijekova BiH” kako je navelo Oslobođenje.

Premijer Federacije Fadil Novalić je dočekao pošiljku respiratora na aerodromu, te je ranije u medijima govorio o kvaliteti i naprednim funkcijama respiratora očito pokušavajući da pokaže kako zna o kojim se respiratorima radi. Međutim, nakon što je afera “isplivala”, kako je ustanovio naš partnerski portal za provjeru izjava nosioca funkcija Istinomjer, Novalić je rekao kako se “ne razumije u to”, misleći pritom na respiratore kojim se danima prije toga hvalio. Zanimljivo je i to da su, kako su mediji pisali “medijski poziv za doček pošiljke na sarajevskom aerodromu dobili samo FENA i FTV”.
Fahrudin Solak, Direktor Federalne uprave civilne zaštite koji je potpisao ugovor, za sve je okrivio medije koji, kako kaže, “iznose neistine i vode neprimjerenu medijsku hajku protiv Vlade FBiH.“ Na kraju se u cijelu priču uključila i SIPA, ali i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koji su naveli da istražuju slučaj.

Avaz tvrdi da nisu kupljeni respiratori nego ventilatori

U jeku afere, na portalu Dnevni avaz 30. aprila je objavljen članak pod naslovom u kojem se tvrdi da je Fahrudin Solak “naručio respiratore”, a da je Fikret Hodžić zapravo “isporučio ventilatore":

Ko je koga prevario: Solak naručio respiratore, Hodžić isporučio ventilatore!?
Afera "Respiratori" iz sata u sat dobiva novu dimenziju.
Firma "Srebrena malina" dobila je ugovor od Federalne uprave civilne zaštite da nabavi sto respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, za šta joj je plaćeno 10,5 miliona maraka.

U nastavku teksta autor/ica članka navodi kako je potpisan ugovor za nabavku “deset respiratora”, a da su isporučeni “ventilatori”:

Poznanstva s kineskim partnerima
U ugovoru koji je potpisan, navodi se nabavka deset respiratora marke HC VE003. No, Hodžić, koji se poziva na poznanstva s kineskim partnerima, u Sarajevo je iz Pekinga dovezao ventilatore. To je očito s fotografija sa Sarajevskog aerodroma.
Da stvar bude indikativnija, radi se o ventilatorima marke ACM812A, što je vidljivo na ambalaži.

Ovaj članak su od Avaza prenijeli brojni drugi portali, a neki od njih su Dnevnik, Poskok, Hrvatski medijski servis, Hercegovina info, Bljesak, Srednja Bosna, Cazin net, Grad Busovača, Mreža i drugi. 

Međutim, ovo nije prvi put da je Avaz tvrdio da su kupljeni respiratori, zapravo ventilatori. Naime 28. aprila su na portalu Avaza objavljena dva članka “Faktura dokazuje: Ko je uzeo 4,2 miliona KM na respiratorima?” i “Iz FUCZ tvrde: Sve po procedurama, Fikret Hodžić dao najbolju ponudu”. I u jednom i u drugom članku se navodi rečenica da “jedan respirator - ventilator iste marke košta 35.000 dolara”. U jednom od članaka stoji i rečenica u kojoj se eksplicitno tvrdi da su kupljeni “ventilatori, a ne respiratori”. Članak u kojem se tvrdi da su kupljeni “ventilatori, a ne respiratori” prenijeli su RTRS, Prijedor 24, Fresh press, Cazin net,  Nove info i drugi. 

Jesu li respirator i ventilator isto?

Više medija se u svojim izvještajima bavilo pitanjem da li su naručeni uređaji isti oni koji su i isporučeni. Između ostalih, portali Source i Raport pisali su o tome kako se naziv uređaja u ugovoru o nabavci razlikuje od naziva vidljivog na kutijama koje su stigle. Source piše da je “Agencija za lijekove BiH potvrdila da se radi o respiratorima ACM812A”, dok “ugovor precizira da se kupuje invezivni respirator HC VE003”. Osim toga, Raport piše i da se “u izjavi o nabavi, koju također također potpisuje načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak, također navodi šifra ACM812A”.

Iako je tačno da se naziv odosno šifra kupljenog uređaja razlikuje od šifre koja je navedena u ugovoru o nabavci, nije tačno da je jedno respirator, a drugo ventilator, te da se radi o dvije različite stvari, kako Avaz tvrdi. 

Naime još kada se izvještavalo o saglasnosti za uvoz koju je Agencija za lijekove izdala poljoprivrednom gazdinstvu “Srebrena malina”, navedeno je da u saglasnosti stoji naziv “ "emergency ventilator (ACM812A)”.

Međutim, niko osim Avaza i onih koji su prenijeli Avazov članak nije tvrdio da ono što je Vlada FBiH nabavila nije respirator nego ventilator, iako su mediji u svojim izvještajima koristili oba izraza, ali referirajući pritom se na istu stvar. 

Izvještavajući o uređaju koji je kupljen - ACM812A - N1 televizija koristila je naziv “respirator”, kada je izvijestila kako se “isti ti respiratori u velikim količima danima na različitim Facebook profilima objavljuju kao dostupni”. Termin “ventilator” koristili su između ostalih i Fokus i Oslobođenje u svojim člancima, međutim ni oni nisu tvrdili da su u pitanju dvije različite stvari, nego su termine “respirator” i “ventilator” koristili kao sinonime. Anesteziolog dr. Ismet Suljević je u svojoj izjavi za Oslobođenje također koristio oba izraza, ali je ponovo iz konteksta jasno da je dr. Suljević mislio na istu stvar. 

 - Ne znam o kakvim se ventilatorima radi, jer, iskreno, mi na klinici nikada nismo koristili ovakve uređaje. Mi imamo visokosofisticirane Dregerove respiratore. Ono što sam uspio u kratkom vremenu vidjeti na internetu je da se ovi ventilatori mogu koristiti i kao transportni i kao stacionarni uređaji. Međutim, sigurno je da nisu visokog ranga, poput Dregerovih, odnosno onih koje mi imamo. Možda se ovi ventilatori mogu koristiti za neke lakše slučajeve, međutim za teška stanja u kakvim budu pacijenti koji obole od koronavirusa, sigurno je da je da su bolji i pouzdaniji visokosofisticirani uređaji - kazao nam je doktor Suljević.

Ostali mediji su već pisali o uređaju koji je stigao u BiH a koji ima naziv ACM812A, te o njegovoj dostupnosti i cijenama. Redakcija Raskrinkavanja pokušala je pronaći više informacija o uređaju koji je naveden u ugovoru o nabavci, a koji je opisan kao “invezivni respirator HC VE003”. Rezultati Google pretrage nakon što smo u pretraživač upisali ovaj naziv, nisu nam dali nikakve rezultate. 

Kontaktirali smo i doktora dr. Ismeta Suljevića, koji je za Raskrinkavanje rekao da ne zna o čemu se tačno radi. Raskrinkavanje je kontaktiralo i verifikacioni labaratorij Verlab, a direktor Almir Badnjević nam je također rekao kako uređaj pod nazivom HC VE003 ne postoji, te da nakon provjere ni on nije uspio pronaći više informacija o navedenoj šifri.

Šta je onda ventilator, a šta respirator? 

Naime ono što je na engleskom jeziku “ventilator”, na našem govornom području zovemo “respirator”. 

Ako pogledamo značenje riječi "ventilator" na engleskom jeziku u Oxford Learner's Dictionary, vidjećemo da je to "dio medicinske opreme sa pumpom koji pomaže osobi da diše tako što upumpava vazduh u pluća i ispumpava ga iz pluća”. Isto objašnjenje za značenje engleske riječi “ventilator” pronašli smo i na stranici Dictionary u članku pod nazivom “Koja je razlika između respiratora i ventilatora”, ali i u rječniku Cambridge Univerziteta.  

Sa druge strane, u medicinskom rječniku našeg govornog područja riječ "respirator" znači "čelična pluća, aparat koji služi za vještačko disanje". Dakle, očito je da se radi o prevodu rijeći "ventilator" sa engleskog jezika.

Zato, kada u Google upišemo “ventilator”, dobijemo fotografije respiratora. U svom članku od 19. aprila pod naslovom “Ventilatori i respiratori nisu ista stvar - ali i jedno i drugo još uvijek nedostaje”, Business insider navodi da je respirator, odnosno na engleskom “ventilator”, “mašina koja pomaže pacijentima koji imaju problema s disanjem”.

ENG:Ventilators are medical devices used in an intensive care setting. The machines assist patients who are having trouble breathing or can't breathe on their own.
"What a ventilator does is takes over breathing for the patient.” Dr. Burton Bentley II told Insider
BHS: Respiratori (eng. ventilators) su medicinski uređaji koji se koriste u okruženju intenzivne njege. Mašine pomažu pacijentima koji imaju problema s disanjem ili ne mogu samostalno disati.
"Ono što ventilator radi jest da preuzima disanje pacijenta” rekao je dr. Burton Bentley II.

A šta na engleskom jeziku znači riječ “respirator”?

I portal Dictionary i Business insider koje smo već pomenuli, objašnjavaju da engleska riječ “respirator” predstavlja naziv za ono što na našem govornom području zovemo - maska za disanje. Pa tako Business insider navodi:

ENG: Respirators — specifically N95 respirator masks — protect healthcare workers
One of the most essential pieces of gear now in low supply is the N95 respiratory mask.
BHS: Respiratori - posebno N95 respirator maske - štite zdravstvene radnike
Jedan od najvažnijih dijelova opreme koje trenutno nedostaje je respiratorna maska N95.

Portal Dictionary govoreći o engleskoj riječi “respirator” navodi da je u pitanju “naprava nalik maski, obično od gaze, koja se nosi preko usta, ili nosa i usta, kako bi se spriječilo udisanje štetnih tvari ili slično.” (ENG: A respirator is a masklike device, usually of gauze, worn over the mouth, or nose and mouth, to prevent the inhalation of noxious substances or the like.)

Dakle, jasno je da nije tačna Avazova tvrdnja da je “Solak naručio respiratore, a Hodžić isporučio ventilatore”. Uređaj koji je stigao u BiH nije “ventilator” nego “respirator”, a razlog zbog kojeg na ambalaži uređaja piše “ventilator”, je taj što je u pitanju riječ na engleskom jeziku, koja na našem govornom području znači - respirator. 

Jasno je dakle da je poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” nakon sumnjive nabavke u BiH dobavila respiratore, koji iako je njihova nabavka sporna na mnoge druge načine - ipak nisu “ventilatori”, kako tvrdi Avaz. 

Međutim i Avaz je, dva dana prije nego je ustvrdio da nisu kupljeni respiratori nego ventilatori, objavio članak u kojem su, kako se navodi “stručnjaci potvrdili da se radi o respiratoru”:

Stručnjaci potvrdili: Kupljeni respiratori ne koriste se na intenzivnoj njezi
(...) Iz verifikacionog laboratorija "Verlab" za "Avaz" pojašnjavaju da se radi o modelu respiratora koji se uglavnom koristi u hitnim slučajevima i u hitnim kolima te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege. 

S obzirom na činjence, tvrdnje Dnevnog Avaza o tome da je “Solak naručio respiratore”, a “Hodžić isporučio ventilatore”, ocjenjujemo kao grešku iz razloga što se vjerovatno radi o nespretnom prevodu engleske riječi “ventilator”.

Osim toga, članak Avaza ocjenjujemo i kao dezinformaciju i pristrasno izvještavanje. Razlog tome je taj što je tvrdnja da su “isporučeni ventilatori, a ne respiratori” osnovna tvrdnja teksta koja je izvučena u naslov i na kojoj je bazirana cijela vijest, bez da je autor/ica članka prethodno takve navode provjerio/la, ili za njih tražilo/la mišljenje ili komentar struke, samih aktera nabavke, ili nekih drugih izvora.

Svi portali koji su prenijeli članak od Avaza dobijaju iste ocjene.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 01. 05. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me