Raskrinkavanje.ba

Dnevno.ba → Tko je koga prevario? Solak naručio respiratore, Hodžić isporučio ventilatore?

30.04.2020
Tekst članka

Afera "Respiratori" iz sata u sat dobiva nove dimenzije.

Naime, tvrtka"Srebrena malina" dobila je ugovor od Federalne uprave civilne zaštite da nabavi sto respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, za što joj je plaćeno 10,5 milijuna maraka.

Vlasnik "Srebrene maline" je TV voditelj Fikret Hodžić.

Poznanstva s kineskim partnerima

U ugovoru koji je potpisan navodi se nabava deset respiratora marke HC VE003. Međutim, u Sarajevo je Hodžić, koji se poziva na poznanstva s kineskim partnerima, dovezao iz Pekinga ventilatore. To je očito s fotografija sa Sarajevskog aerodroma. 

Da stvar bude indikativnija, radi se o ventilatorima marke ACM812A, što je vidljivo na kutijama ambalaže.

Nejasno je i kako je nekoliko dana kasnije, nakon potpisanog ugovora, Solak potpisao izjavu o nabavi uređaja tipa ACM812A.

 

Portal avaz.ba piše kako izvori iz Vlade FBiH tvrde da nikome više nije jasno tko je koga ovdje prevario, ali da je očito da se mora jasno utvrditi koja je firma isporučila opremu i po čijem nalogu, tko im je i kada uplatio novac, s kojeg računa i tko je stvarni nalogodavac ovog posla.

Naglašeno je da je roba stigla iz Pekinga, a isporučitelj je firma iz Šangaja.

Nabava opreme

S druge strane, nejasne su tvrdnje premijera Fadila Novalića da nije znao za odluku jer, kako piše avaz.ba, postoji jasna suglasnost Vlade FBiH prema Civilnoj zaštiti o nabavi opreme u vrijeme pandemije koronavirusa.

To se navodi čak i u ugovoru koji je potpisan s Hodžićem.

Dnevnik.ba

Članak indeksiran 02.05.2020. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi