Falatar u Domu naroda: DF odbio dati podršku, Naša stranka nade polaže u HDZ i Laburiste

Izvor/medij: Faktor
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Korištenje anonimnih izvora: slučaj Boriša Falatar i Dom naroda

Uz glas Damira Marijanovića, Falataru su potrebne još dvije "ruke" kako bi za naredne četiri godine osigurao fotelju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

HDZBiH ima četiri sigurna mjesta u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Možda, vjeruje predsjednik te stranke Dragan Čović, dobiju i jedno preostalo, peto mjesto. Tom se mjestu nada i Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH na prošlim Općim izborima.

Pet delegata u Klubu hrvatskog naroda birat će 17 delegata iz Kluba hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH. Trinaest delegata u tom klubu posjeduje članske kartice HDZ-a BiH, što toj stranci ostavlja prostor da sa sigurnošću očekuju najmanje četiri mjesta. Od opredjeljenja ostala četiri delegata ovisit će ime petog državnog delegata.

Da postane državni parlamentarac, "začešljao" se ranije spomenuti Falatar, čija stranka ima jednog delegata u Klubu hrvatskog naroda. Radi se o Damiru Marijanoviću, a uz njegov glas, Falataru su potrebne još dvije "ruke" kako bi za naredne četiri godine osigurao fotelju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Jedna od te dvije ruke sigurno neće biti ona koja pripada Borisu Krešiću, delegatu Demokratske fronte u Domu naroda Parlamenta FBiH. Iz Naše stranke su već zatražili podršku Demokratske fronte, ali je predsjednik te stranke Željko Komšić, prema informacijama Faktora, taj zahtjev glatko odbio.

Ta odluka ne iznenađuje, naročito ukoliko se prisjetimo predizborne kampanje, tokom koje se Naša stranka zbog Komšića žalila Savezu liberala i demokrata za Evropu (ALDE). Komšić je, tvrdili su, vodio nacionalističku kampanju te je budio strah među glasačima. Za Demokratsku frontu su kazali da nije liberalna stranka. Iako je Falatar "oduzeo" dio Komšićevog glasačkog tijela, to predsjednika Demokratske fronte nije spriječilo da pobijedi Dragana Čovića u utrci za Predsjedništvo BiH. Ukoliko još tome pridodamo ocjenu potpredsjednice Naše stranke Sanje Renić da je Komšić "smeće", odluka Demokratske fronte je sasvim očekivana.

Čak i ukoliko Edim Fejzić (Goraždanska priča) podrži Falatara, bit će mu potreban još jedan glas. Njega može dobiti ili od Laburističke stranke Fikreta Abdića ili od HDZ-a BiH. Jedna od te dvije opcije je za Našu stranku očigledno izgledna, s obzirom na medijske natpise u kojima nepotpisani autori "saznaju" za Falatarove ambicije te na njegov izbor kao jednu od tema prošle sjednice  Predsjedništva te stranke.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj će se birati delegati za Parlamentarnu skupštinu BiH, zakazana je za srijedu.

Izvor:  Faktor

Članak indeksiran 19. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me