Fauci: “Docijepljivat ćete se doživotno svakih 8 mjeseci” – Bagra više ne krije svoj plan

Izvor/medij: Logično
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Ne, Amerikancima nije “rečeno da će dobijati petomjesečne pojačivače” vakcine protiv Covid-19

Glavni medicinski savjetnik u Bijeloj kući, dr. Anthony Fauci, rekao je da su Sjedinjene Države na putu da svakih osam mjeseci primjenjuju pojačane (buster) doze vakcine protiv koronavirusa Wuhan (COVID-19).

U nedjelju, 29. augusta, Fauci se pojavio u programu vodećeg medija  NBC News , “Meet the Press”. Tvrdio je da savezna vlada razmišlja o tome da Amerikancima osigura buster doze protiv COVIDA-19 osam mjeseci nakon što su primili posljednju dozu vakcine.

No,  nakon intervencije predsjednika Joea Bidena, Fauci se složio da vlada može biti “fleksibilna” o ovom pitanju. Iako se plan trenutno neće mijenjati, mogao bi se uskoro izmijeniti “na osnovu podataka”. Biden navodno želi da se Amerikancima daju buster doze moguće već pet mjeseci nakon posljednje doze.

“Još planiramo osam mjeseci”, rekao je Fauci voditelju “Meet the Press” Chucku Toddu. “To smo izračunali.”

No, Fauci je dodao da su državne zdravstvene vlasti u zemlji “otvorene za bilo kakve varijacije” ovog rasporeda “na osnovu podataka”.

Ako planovi savezne vlade ne budu ometani, uvođenje buster doza protiv COVID-19 moglo bi početi već 20. septembra.

Kasnije u intervjuu, Fauci je priznao da vakcine protiv COVIDA-19 dostupne u SAD nisu jako učinkovite. Učinio je to priznajući da je siguran da je za vakcine Pfizer i Moderna potrebna treća doza, dok je za vakcinu Johnson & Johnson potrebna druga.

“Imali smo posla, Chuck, sa potpuno vanrednom situacijom”, rekao je Fauci. “Da smo imali priliku da to učinimo na vrlo spor i odmjeren način, studija druge faze dala bi različite intervale doziranja.”

“Sasvim je moguće zamisliti da će, kad se sve kaže i učini, standardni režim biti vakcina u tri doze za Pfizer i Modernu i dvije doze za Johnson & Johnson.”

Fauci je pokušao racionalizirati ovu iznenadnu promjenu tvrdeći da prioriteti državnih zvaničnika spašavaju živote i ne dostavljaju zemlji tačne podatke o vakcinama protiv COVIDA-19.

“Morali smo spasiti živote i morali smo to učiniti vrlo brzo. Dakle, mislim da nije bilo ništa pogrešno ili loše u načinu na koji smo započeli s dvije doze”, rekao je. “Ali sada smo vrlo otvoreni i fleksibilni prema ideji da će nam možda trebati ta treća doza.”

BIDEN TJERA FAUCIJA DA ZAHTIJEVA BUSTER DOZE PROTIV COVIDA-19

Fauci i drugi zvaničnici javnog zdravstva izradili su raspored za primjenu dodatnih doza protiv COVIDA-19. Biden je javno pitao ove zvaničnike da li bi se mogao smanjiti jaz između buster doza. To je učinio nakon posjete izraelskog premijera.

U petak, 27. avgusta, Biden se u Bijeloj kući sastao s izraelskim premijerom Naftali Bennettom. Nakon što je primio savjet od premijera, Biden je zatražio od svojih zdravstvenih službenika da razmotre je li moguće pridržavati se izraelskog rasporeda u vezi s davanjem buster doza.

“Razmatramo savjet koji ste dali da smo trebali početi ranije”, rekao je Biden Bennettu. „Treba li proći samo pet mjeseci? O tome se raspravlja. ”

Treba napomenuti da se Izrael, jedna od najvakcinisanijih zemalja na svijetu sa 60 posto potpuno vakcinisanog stanovništva, trenutno suočava sa masovnom epidemijom COVID-19 nakon vakcine. Zemlja je nedavno prešla milion ukupnih slučajeva COVID-19, a gotovo 11.000 Izraelaca je bilo pozitivno u ponedjeljak, 30. augusta.

Od utorka ujutro, Izrael ima preko 83.000 aktivnih slučajeva COVID-19, a više od 7.000 ljudi je tamo umrlo od COVID-19. Buster doze morale bi prvo biti odobrene od Uprave za  hranu i lijekove  i  Savjetodavnog odbora za prakse vakcinacije. Potonji je odbor u okviru Centara za kontrolu i prevenciju bolesti koji savjetuje politike vakcinacije.

Napor takozvanih stručnjaka za javno zdravstvo i vodećih demokrata da uvedu buster doze protiv COVIDA-19 snažno je kritikovan od strane mnogih konzervativaca i republikanaca. Značajno je da je bivši predsjednik Trump plan nazvao “operacijom zarade novca” koju je napravio Pfizer.

“Razmišljajte o novcu”, rekao je Trump početkom augusta. “Dodatni udarac. Koliko je to dobar posao? Ako ste čisti biznismen, rekli biste: “Znate šta, dajmo im još jednu dozu.” To je još 10 milijardi dolara novca koji dolazi. Cijela stvar je luda.”

Autor: Arsenio Toledo

Članak indeksiran 10. 11. 2021 Zadnji put osvježen prije 3 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me