Finska premijerka uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu

Izvor/medij: Fresh press
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: Da li premijerka Finske zaista skraćuje radnu sedmicu i radni dan?

Nova premijerka Finske Sana Marin (34) založila se za uvođenje fleksibilnog radnog vremena u zemlji, koje bi podrazumijevalo da se radi četiri dana sedmično po šest sati dnevno.

“Smatram da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa svojim porodicama, sa voljenima, da se posvete svojim hobijima i drugim aspektima života, kao što je kultura. Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu”, izjavila je ona, prenosi Daily mail.

 

Marin, najmlađa predsjednica vlade na svijetu i majka jednog djeteta, na čelu je koalicije lijevog centra u čijem su sastavu još četiri druge partije koje predvode žene, a od kojih su tri mlađe od 35 godina, navodi list.

 

Prije nego što je postala premijerka, Marin je bila obavljala funkciju ministarke saobraćaja Finske i na toj dužnosti se zalagala za skraćenje radne nedjelje kako bi se poboljšao odnos radnika prema poslu i povećala produktivnost.

U Finskoj se trenutno standardno radi osam sati dnevno, pet dana sedmično.

Prijedlog je sa oduševljenjem pozdravila finska ministarka prosvete Li Anderson, liderke Lijeve alijanse.

“Od velike je važnosti omogućiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vrijeme. To pitanje nema veze s tim što ga predlažu žene, već sa pružanjem pomoći i ispunjavanjem obećanja datih biračima”, rekla je Anderson.

U susjednoj Švedskoj, gdje je takođe testirano šestočasovno radno vrijeme 2015. godine, rezultati su pokazali da su radnici srećniji, produktivniji i bogatiji, prenosi Tanjug.

 

Ovu praksu su oprobale i pojedine vodeće svjetske kompanije. Tako je “Majkrosoft Japan” prošlog novembra povukao hrabar potez u nastojanju da poboljša balans između poslovnog i privatnog života radnika uvodeći trodnevni vikend za svoje zaposlene. Rezultati su pokazali da je produktivnost porasla za nevjerovatnih 39,9 procenata, piše Daily mail.

(Vijesti.ba)

Članak indeksiran 31. 01. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me