Finska premijerka zbog porodice donosi historijski zakon? (FOTO)

Izvor/medij: Glas Krajine
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Da li premijerka Finske zaista skraćuje radnu sedmicu i radni dan?

Sanna Marin (34) donedavno je obnašala dužnost ministrice prometa u Finskoj, a prošlog utorka je postala najmlađa premijerka u historiji ove zemlje. Tim izborom postala je i trenutno najmlađa aktuelna premijerka na svijetu. Njezina ideja o četverodnevnom radnoj sedmici sa šest radnih sati u danu vruća je tema u ovoj zemlji još od augusta , kada ju je prvi put najavila.

Dok sve više kompanija nastoji povećati produktivnost uz zadržavanje naglaska na ravnoteži između radnog i privatnog života, ideja o kraćoj radnoj sedmici postaje sve uobičajenija. Države u Evropskoj uniji posebno su poznate po kulturama rada prilagođenim porodicama i porodičnom životu, a Finska se nimalo ne razlikuje.

“Četverodnevna radna sedmica, šestosatni radni dan. Zašto to ne bi mogao biti sljedeći korak? Je li osmosatno radno vrijeme zauvijek definirano? Vjerujem da ljudi zaslužuju provesti više vremena sa svojim porodicama i voljenima, baveći se svojim hobijima i drugim aspektima svog života poput npr. kulture. To bi mogla biti sljedeća stepenica za nas u radnom svijetu”, izjavila je nedavno Sanna Marin za novine Helsinki Times.

 

 

Članak indeksiran 30. 01. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me