Raskrinkavanje.ba

100 Posto → FOTO: DRUGI MEĐUPLANETARNI POSJETITELJ Prema Zemlji upravo juri druga gromada koja je došla izvan Sunčevog sustava, liči na asteroid koji je uzbunio znanstvenike

12.09.2019
Tekst članka

Za razliku od prošlih gromada koje su protutnjale blizu Zemlje, ovu su znanstvenici vidjeli na vrijeme. Točnije astronom amater otkrio je drugog znanog posjetitelja u naš dio svemira, koji je doputovao izvan sunčevog sustava. Ono što je još više zadivljujuće je da ga je uspio uočiti prilikom njegova približavanja, tako da će ga znanstvenici imati vremena proučiti, javlja RT.

Gennady Borisov s Krima uočio je međuzvjezdani svemirski kamen krajem kolovoza ove godine. Sada mu je dano i službeno ime C/2019 Q4 (Borisov), kako tvrde u Minor Planet Center.

 

Srećom kamen ne predstavlja rizik od sudara sa Zemljom te naša sudbina (barem za sad) neće završiti kao i ona dinosaura.

Tony Dunn@tony873004

A few more diagrams of gb00234. Realize these assume the nominal hyperbolic trajectory is correct. This has yet to be confirmed. The animation is showing a view of the Sun from the comet +/- 120 years.
Here's a sim showing where in our sky it came from.http://orbitsimulator.com/gravitySimulatorCloud/simulations/1568171539834_incoming.html …

Embedded video

36

05:28 - 11 Sep 2019

Twitter Ads information and privacy

20 people are talking about this

Komet ima 'Hiperboličku putanju' što znači da ga nije omela gravitacija našeg Sunca što sugerira da dolazi iz dubokog svemira, izvan našeg sustava.

Dovoljno vremena za promatranje

Ovaj kamen podsjeća na 'Oumuamuau, prvi međuzvjezdani objekt koji smo detektirali da prolazi kroz Sunčev sustav, koji je brzinski proletio kraj naše zvijezde prije nego je izletio opet van. Ušao je u naš sustav u listopadu 2017. Njegov prolazak izazvao je veliko uzbuđenje na Zemlji pa čak i poneku teoriju zavjere. Točnije, znanstvenici su iznijeli teoriju da bi čudnovat asteroid 'mogao biti svjetlosno jedro umjetnog porijekla'.

"Jedna mogućnost je da je 'Oumuamua svjetlosno jedro koje plovi u međuzvjezdanom prostoru kao krhotina napredne tehnološke opreme. Alternativni, više egzotični scenarij je da je 'Oumuamua potpuno operativna sonda koju je u Zemljinu blizinu namjerno poslala druga civilizacija", pisali su tada znanstvenici.

Na kraju je ispalo da je duguljasti kamen, oblika cigareta, ipak kamen vulgaris. Nažalost, 'Oumuamua smo 'ubrali' tek kad je bio na odlasku, neke dubinske analize nisu bile moguće.

Jonathan O’Callaghan@Astro_Jonny

Here's a remarkable animation of , which may be our second known interstellar visitor, taken by astronomer Gennady Borisov - who discovered the object.

2l/Borisov, perhaps?

(source: https://astronomy.ru/forum/index.php/topic,175643.0.html …)

Embedded video

537

14:33 - 11 Sep 2019

Twitter Ads information and privacy

272 people are talking about this

Ovaj novi posjetitelj najbliže suncu bit će 10. prosinca, što znanstvenoj zajednici daje pristojno vrijeme da ga barem donekle prouče i pokušaju dokučiti nešto o (životu) izvan našeg Sunčevog sustava.

Članak indeksiran 20.09.2019. Zadnji put osvježen 20.09.2019.

Ocijenjeno u analizi