(ФОТО) Лавров из Загреба поручио НАТО: Не дирајте Републику Српску

Izvor/medij: IN4S
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Lavrov nije poručio NATO-u da “ne dira Republiku Srpsku”

Након што је три дана био у региону, медији у Хрватској јасно су означили шта је главна порука руског министра исностраних послова Сергеја Лаврова. Јутарњи лист у тексту "Лавров из Загреба поручио НАТО: "Не дирајте Републику Српску!", који је и на насловној страни ових новина, наводи да је Лавров у Загребу истакао да је за улазак БиХ у НАТО потребна сагласност Српске, нагласио потребу да високи представник напусти БиХ, те дао подршку реформи Изборног закона.

Након што је три дана био у региону, медији у Хрватској јасно су означили шта је главна порука руског министра исностраних послова Сергеја Лаврова. Јутарњи лист у тексту „Лавров из Загреба поручио НАТО: „Не дирајте Републику Српску!“, који је и на насловној страни ових новина, наводи да је Лавров у Загребу истакао да је за улазак БиХ у НАТО потребна сагласност Српске, нагласио потребу да високи представник напусти БиХ, те дао подршку реформи Изборног закона.

Посјетом Загребу, првом након пуних 16 година и шест дана, како је прецизирао хрватски министар иностраних послова Гордан Грлић-Радман, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров завршио је врло бурну турнеју по регији, у којој је посјетио Републику Српску, БиХ, Србију и Хрватску.

Лавров је боравак у Загребу искористио за слање јасних порука о руском погледу на ситуацију у БиХ и на Космету и рекао да ће руско балканско ангажовање бити дијаметрално супротно најави промјене америчке политике према овом подручју након устоличења Џоа Баједна. Долазак Лаврова остаће упамћен по скандалу у Сарајеву, када су, како су рекли, институције БиХ, два члана Предсједништва, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, одбиле састанак са Путиновим представником, па је састанак у Загребу имао „печат БиХ“, пише Јутарњи лист.

Сергеј Лавров је тако дао подршку реформи Изборног закона у БиХ која од прошлих избора и побједе Жељка Комшића „жеже“ Хрватску и ХДЗ БиХ, углавном бошњачким гласовима. Може се рећи да је Лавров дошао у Загреб и „истражио“ колико ће Хрватска, и Хрвати у БиХ, подржати (и на који начин) могуће дејтонске промјене, које се најављују из кругова блиских америчкој администрацији Џоа Бајдена. Русија се томе изричито противи, па се подршка Лаврова измјенама Изборног закона може тумачити као уступак Загребу у супротности са Дејтоном 2.

„Исти циљеви у БиХ“

– Разговарали смо и о ситуацији на западном Балкану, прије свега о ситуацији у БиХ. Имамо исте циљеве, прије свега поштовање Дејтонског споразума – рекао је Лавров.

Такође је рекао да „свака нација мора да бира своје представнике, посебно када је ријеч о члану Предсједништва“, рекао је Лавров, подржавајући конститутивност три нације и неповредивост два ентитета. Поновио је да се тренутни Дејтон не смије и не смије мијењати.

Како за Јутарњи каже један учесник у разговору, Лавров је потврдио важност равноправности три конститутивна народа и да смо, како каже саговорник, „овде на истој фреквенцији“. Према ријечима саговорника који је био умијешан у посјету руског министра.

– Једноставно читамо и подцртавамо кључне реченице Дејтонског споразума на исти начин. Руси инсистирају на формули једне државе, два ентитета и три конститутивна народа, каже извор Јутарњег листа.

Међутим, Лавров је у Загребу тражио да се укине институт Високог међународног представника, што је по њему заправо анахронизам и механизам западног протектората над БиХ.

Занимљиво је да је Лавров на питање о чланству БиХ у НАТО прво рекао да Русија нема обичај никоме забрањивати и да је БиХ суверена држава која сама бира своје стратешке приоритете, али је одмах примијетио да „треба поштовати одлуку Републике Српске о војној неутралности“ , чинећи пут БиХ ка Сјеверноатлантском савезу практично немогућим. (Из Сарајева је одмах наређено да о таквим стварима не могу одлучивати ентитети, већ само заједничке институције БиХ).

(РТС)

Članak indeksiran 18. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me