Francuski novelobac u ekskluzivnom intevjuu za "Novosti" pričao je o poreku virusa, kada će nestati...

Izvor/medij: Mondo
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Francuski nobelovac griješi: Nema naučnih istraživanja koja dokazuju da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji

Kovid-19 je delo ljudskih ruku – tvrdi poznati francuski naučnik i dobitnih Nobelove nagrade za medicinu, Lik Montanje, koji je pronašao virus side! U ekskluzivnom intervjuu za "Novosti" Montanje je istakao da zna šta govori i obrazlaže svoj stav koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

"Sve je krenulo od poznatog virusa kod slepih miševa, na kome se intervenisalo da bi se 'humanizovao'. U tom trenutku se verovatno dogodila ili greška ili je sve procurilo iz laboratorije. Dobili su nešto što je suprotno od onoga šta su tražili", ističe Montanje.

On kaže da ne može sa sigurnoću da kaže šta su tražili, ali smatra da je možda bila reč o vakcini – ne protiv korone, već protiv side.

 

"Ubacili su kratke sekvence virusa side u virus korone, veličine 20 nukleotida, osnovnih jedinica genetske građe. Čuo sam kritike onih koji misle da je to premalo da bi se unele nove informacije u protein. Ali, ovi mali fragmenti sa sobom nose genetske formacije koje mogu da izmene ponašanje proteina i da modifikuju sastav spoljnog omotača virusa da bi ga učinile sposobnim da inficira ljudske ćelije".

Poznati naučnik kaže da ne misli ni na koga precizno kada kaže "oni", ali da ekipa iz Vuhana, na primer, odavno radi na tom problemu i dodaje da oni imaju veliko poznavanje virusa korona.

"Ali, to ne znači da su to obavezno oni učinili. Mogao je to da uradi i neko drugi. Kinezi na isti način optužuju Amerikance, kao što ovi optužuju njih. Uostalom, poznato je da je postojala veoma značajna kinesko-američka saradnja i da je američki Institut za zdravlje dao kredit laboratoriji u Vuhanu u visini od 3,7 miliona dolara. To potvrđuje da je postojala tesna ekonomska i naučna saradnja. Amerikanci bi trebalo da su u toku šta se događalo. Ali, nisam istražitelj. Nikoga ne optužujem. Želim samo da iznesem činjenice i objasnim ovaj izuzetan fenomen".

Nobelovac dodaje da nije normalno da se ovakva epidemija događa u 21. vek, te da treba izbeći da se ubuduće ponovo takve greške.

"Svaki istraživač i vlasti moraju da imaju određenu etiku i da ne prave ovakve 'monstrume'. Jer, danas smo u mogućnosti da ih proizvedemo, razvojem genetike i molekularne biologije".

Montanje kaže da je istina da je ovaj virus prirodan u početku, jer virus korona postoji u prirodi, u slepim miševima, ali ne oko Vuhana, već dalje, u kineskoj provinciji Junan.

"U virusu slepog miša je pronađen 'model' na osnovu kog se kasnije radilo i modifikovan je da bi se prilagodio čoveku. Ono što je sada zanimljivo saznati jeste kakva je budućnost ovog virusa 'himere'".

Govoreći o budućnosti ovog virusa, naučnik je u intervjuu rekao da priroda vraća stvari u svoje ruke!

"Sa kolegama trenutno istražujem veoma začuđujuću pojavu u SAD gde ima milion zaraženih, i gde se virus veoma brzo menja, naročito onaj njegov deo za koji verujem da ga je dodao čovek. Taj deo vrši mnogo mutacija i u toku je nestajanja. To praktično znači da će ovaj virus da se samouništi".

Međutim, Montanje tvrdi da je potrebno najpre da se virus dosta raširi među populacijom, da bi mutirao i promenio se.

"Paradoksalno zvuči, ali potrebno je da epidemija najpre dobije na razmerama, da bi nestala".

Nada se da ćemo ovog leta normalno živeti, dodajući da je virus došao brzo i da je moguće da isto tako ode!

Brojni naučnici kritikuju Motanjea zbog ovakvih izjava, a on kaže da ne bi izjavljivao nešto tako da nije siguran, te da će uskoro sve biti objavljeno u naučnim časopisima!

O hlorokinu koji se koristi u lečenju simptoma korona virusa, dr Motanje kaže da je to važan tretman, koji spasava živote!

"Ali, hlorokin treba dati na početku infekcije, a ne na kraju. Na kraju nema efekta, jer u telu više nema virusa. Svi lekari moraju da budu u situaciji da mogu da ga prepišu. Ovaj lek se daje odavno, veoma je poznat, zna se za njegove neželjene efekte koji nisu značajni, i generalno se dobro podnosi".

Govoreći o velikoj razlici u rasprostranjenosti epidemije u različitim državama, naučnik kaže:

"Zaista, primećuje se mnogo razlike, od zemlje do zemlje. Na to utiče dosta faktora. Način života, geografija, ponašanje populacije, preduzete mere. Vidim da u Srbiji nema mnogo slučajeva. Drago mi je zbog vas".

O korona virusu se trenutno mogu čuti brojne teorije zavere, a stručnjak kaže da on u to ne veruje.

"Ne verujem u teorije zavere. Samo gledam činjenice. Jeste zavera, ali u generalnom smislu, u vidu dominacije određenih izuzetno jakih ekonomskih entiteta, ne samo na celu svetsku ekonomiju, već i na zdravlje. I to ne prihvatam. Lekar sam, položio sam Hipokratovu zakletvu. Zdravlje je od suštinske važnosti za ljudski rod".

Članak indeksiran 01. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me