Raskrinkavanje.ba

Bijeljina Live → Francuzi priznali: Da, učestvovali smo; Zaprijetili su: Platiće

15.04.2024
Tekst članka

Ministar odbrane Izraela Joav Galant saopštio je, nakon što je Iran sinoć lansirao stotine dronova i balističkih raketa ka Izraelu, da je Izrael uspeo da zaustavi glavni iranski napad, ali i upozorio da "kampanja nije gotova".

Francuzi priznali: Da, učestvovali smo

Francuska je sprovela misiju presretanja dronova i raketa tokom sinoćnog napada Irana na Izrael, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sedžurne.

''Preuzeli smo odgovornost i izvršili misiju presretanja'', rekao je Sežurne televizijskom kanalu France 2, ali nije izneo detalje o učešću Francuske u sinoćnjoj odbrani Izraela od iranskog napada.

Ranije danas, potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je Francuska bila među zemljama koje su pomogle u odbrani Izraela, podseća Rojters.

IDF nakon sastanka ratnog kabineta: Imamo plan i za ofanzivu i za defanzivu
 

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da je vlada odobrila planove, kako za ofanzivu, tako i za defanzivu, nakon noćašnjeg napada Irana.

Hamas i Iran žele da zapale Bliski istok i dovedu do eskalacije u regionu, rekao je Hagari na konferenciji za medije, dodajući da IDF ostaje u stanju povišene pripravnosti.

"Tokom poslednja dva sata odobrili smo operativne planove i za ofanzivu i za defanzivu. Nastavićemo da štitimo državu Izrael i zajedno s našim partnerima nastaviti da gradimo sigurniju i stabilniju budućnost za ceo Bliski istok", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari, prenosi Skaj njuz.

On nije izneo više detalja o odobrenim planovima koji su doneti na sastanku ratnog kabineta.

Izraelska vlada u kakvom je stanju devojčica povređena u sinoćnom napadu
 

Sedmogodišnja devojčica koja je tokom noći zadobila teške povrede glave u iranskom napadu na Izrael, je i dalje u kritičnom stanju saopštila je izraelska vlada.

"Stanje sedmogodišnje devojčice koja je juče evakuisana iz grada se pogoršalo i i dalje je kritično i nestabilno," rekla je Iasmin Amos, portparolka Medicinskog centra Soroka i Beršeba na jugu zemlje, gde je devojka se leči.

Kako je dodala, devojčica je zadobila teške povrede glave i životno je ugrožena.

Lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana na Izrael
 

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći.

''Sve strane moraju da budu umerene. Nastavićemo sve naše napore na smanjenju tenzija'', poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u objavi na platformi X.

On je naglasio da je neophodno da se kriza u Pojasu Gaze ''završi što pre'' i poručio da bi hitan prekid vatre napravio razliku u odnosima zemalja na Bliskom istoku.

Mišel je dodao da će situacija na Bliskom istoku, uključujući i tenzije u Libanu, biti predmet razgovora na sastanku Evropskog saveta naredne nedelje.

Iz Bele kuće je rečeno da su lideri G7 osudili iranski napad, ali je u objavi na platformi X istaknuto da je grupa najrazvijenijh zemalja posvećena sigurnosti Izraela.

Bajden sa liderima G7 o odgovoru Iranu
 

Bajden će se danas sastati sa liderima G7 kako bi razgovarali o diplomatskom odgovoru na napad Irana.

Bajden se sastaje sa liderima G7 kako bi razgovarali o onome što on naziva "hitnim diplomatskim odgovorom" na iranski napad na Izrael.

 

Stigla osuda NATO alijanse

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka.

Portparol NATO-a Fara Daklala napisala je na platformi Iks da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.

"Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja", navela je Daklala.

Opasno upozorenje: Platiće, kad mi odlučimo
 

Izrael će ispostaviti račun Iranu kao odgovor na njegov masovni napad raketama i bespilotnim letelicama kada bude pravo vreme, izjavio je danas ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc.

"Izgradićemo regionalnu koaliciju i ispostaviti račun Iranu na način i vreme koji nam budu odgovarali", naveo je Ganc u saopštenju, preneo je Rojters.

Izrael: Iranu slede sankcije za napad
 

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran "mora da plati cenu za svoju agresiju" kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Prve mere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, prenosi Tajms of Izrael.

"Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku", piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su militantne grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael "kao i svaka druga država ima pravo da se brani".

"Izrael se uspešno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti", piše u saopštenju.

Članak indeksiran 16.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi