FRAPANTNE TVRDNJE KINESKIH NAUČNIKA Korona nastala u Srbiji?! Prvozaraženi su nosili originalan soj virusa kakav nije viđen nigde u svetu!

Izvor/medij: Alo
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Kineska studija o porijeklu koronavirusa je upitna i ne tvrdi da je virus nastao u Srbiji

Šangajski stručnjaci navode da epidemija nije počela na pijaci u Vuhanu, kako se do sada mislilo, već u nekoj od zemalja među kojima se nalazi i naša država.

Smrtonosni korona virus, koji se već godinu dana nezadrživo širi celom planetom, možda je nastao u Srbiji, tvrde kineski naučnici sa eminentnog Instituta za biološke nauke u Šangaju. Oni su u petak objavili rezultate obimnog istraživanja koje je pokazalo da je korona postojala u najmanje devet svetskih država pre nego što je u Kini uopšte registrovan prvi slučaj zaraze.

Šangajski stručnjaci navode da je to dokaz da epidemija nije počela na pijaci u Vuhanu, kako se do sada mislilo, već u nekoj od tih zemalja, među kojima se nalazi i naša država. Ostale potencijalno "sumnjive" zemlje su Indija, Bangladež, SAD, Grčka, Australija, Italija, Češka i Rusija.

Kineski naučnici su proučavali mutacije korone na uzorcima iz 17 različitih država, a u nabrojanih devet zemalja pronađeni su pacijenti koji su bili zaraženi originalnim sojem virusa. Istraživači objašnjavaju da virus, dok se širi populacijom, gotovo neprekidno mutira, što u prevodu znači da će kod pacijenata koji su se ranije zarazili on imati manje mutacija nego kod onih koji su oboleli kasnije.

Upoređujući uzorke, istraživači sa šangajskog instituta navodno su dokazali da je soj koronavirusa koji je registrovan u Kini u decembru prošle godine već prošao kroz mnogobrojne mutacije, te da on nije originalan soj. S druge strane, u Srbiji i preostalih osam država pronađeni su sojevi sa daleko manje mutacija, što navodi na zaključak da je korona nastala u nekoj od tih zemalja, da bi se potom proširila na Kinu, gde je konačno otkrivena i registrovana.

Kinesko istraživanje pokazalo da je epidemija počela u Indiji, Bangladešu, SAD, Grčkoj, Australiji, Italiji, Češkoj, Rusiji ili Srbiji.

- U istraživanju smo koristili naučnu metodu koja se zove filogenetska analiza, koja nam omogućava da odredimo poreklo nekog virusa proučavajući njegove mutacije. Soj koji ima najmanje mutacija je onaj koji je originalan. Prvi registrovani slučajevi u Kini imali su mnogo više mutacija nego uzorci koje smo pronašli u devet država. To je dokaz da epidemija nije počela u Kini, već najverovatnije u nekoj od tih zemalja - navodi se u kineskoj studiji.

Najmanji broj mutacija pronađen je u uzorcima iz Indije i Bangladeža, dok ih je nešto više bilo u uzorcima iz SAD, Grčke, Australije, Italije, Češke, Rusije i Srbije. Zato kineski naučnici veruju da je epicentar epidemije najverovatnije bio na Indijskom potkontinentu, kao i da je virus sa neke životinje na čoveka prešao u julu ili avgustu 2019. godine, nekoliko meseci pre nego što je otkriven u Kini.

- Verujemo da su Indija ili Bangladež države iz kojih je virus počeo da se širi planetom. Te zemlje su susedi, u obe je nađen virus sa jako malim brojem mutacija i obe su blizu Kine. Od maja do juna prošle godine Indiju je pogodila žestoka suša, koja je naterala divlje životinje da se međusobno ubijaju zbog vode. Moguće je da je leš zaražene životinje kontaminirao vodu koju su potom pili ljudi, te da je virus tako prešao na čoveka. Verujemo da se to desilo u julu ili avgustu 2019. - tvrde kineski naučnici, dodajući da je loš zdravstveni sistem u Indiji omogućio virusu da se mesecima širi neotkriven.

Oni takođe veruju da se virus proširio na ostale zemlje sa liste pre nego što je došao u Kinu, te da nije isključeno da je korona u Vuhan stigla iz Evrope.

Profesor Dejvid Robinson sa Univerziteta u Glazgovu rekao je za britanske medije da istraživanje naučnika iz Šangaja ima "brojne manjkavosti", te da metoda kojom su se služili nije 100 odsto pouzdana.

- Mislim da je to istraživanje pristrasno i prepuno manjkavosti. Kina očigledno pokušava da prebaci odgovornost za epidemiju na druge zemlje. Ne verujem u te rezultate - rekao je profesor Robinson.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u petak da će Kina uskoro odobriti međunarodnom naučnom timu da dođe u tu zemlju i istraži poreklo koronavirusa.

- Kineske vlasti su nam dale čvrsto obećanje da će naučnom timu SZO vrlo brzo biti omogućeno da poseti tu zemlju i sprovede veliko istraživanje o poreklu koronavirusa. Očekujemo da ćemo uskoro imati tim na terenu - rekao je dr Majk Rijan, šef odseka za vanredne situacije u SZO.

Članak indeksiran 07. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me