Galijašević: Izetbegović priprema strukture za ratne operacije protiv Republike Srpske

Izvor/medij: Fakti
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Dževad Galijašević u novoj epizodi “destabilizacije regiona”

STRANICI SU ULAZALI REGIJU KROZ BOLE, A PODIZAJU SRBIJU I RUSU

* Stručnjak za međunarodni terorizam Dževad GALIJASEVIĆ: Obavještajno-sigurnosna agencija BiH nosilac je operacije destabilizacije zapadnog Balkana Izmišljanje ruske prijetnje i tajna obuka paravojnih snaga iz Republike Srpske na teritoriju Srbije, te praćenje i snimanje Milorada Dodika ozbiljnije je nego što se može pretpostaviti, jer je BOTH pod diskretnim nadzorom Bakira Izetbegovića

ODMAH koriste migrantske potencijale talibana i mudžahedina u Bosni, a krajnji cilj je formiranje organizacije koja će biti u stanju da provocira i kontrolira veliku pobunu protiv sigurnosnih i odbrambenih struktura u zemlji, a prije svega da izvede ozbiljnu ratnu operaciju protiv Republike Srpske      

* "Večernje vijesti": OBA je pripremila dokument namijenjen stranim agencijama s kojim surađuje, navodeći kako su pripadnici vojnih i obavještajnih snaga Rusije na poligonima Srbije srpski obučavali kolege s Kosova i Metohije, iz sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske, destabilizacija stanja na zapadnom Balkanu

______________________________________________________________

        ЕКСПЕРТ за борбу против међународног тероризма Џевад Галијашевић тврди да је Обавештајно-безбедносна агенција (ОБА) БиХ носилац специјалне операције чији је циљ дестабилизација региона и истиче да напади на Србију и лажна борба против тобожњег злоћудног утицаја Русије представљају стару, али ефикасну матрицу балканске политике која у позадини има обележје националне мржње и србофобије.

        - Izumiranje ruske prijetnje i tajna obuka paravojnih snaga iz Republike Srpske na teritoriju Srbije, te praćenje i snimanje (srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a) Milorad Dodik ozbiljniji je nego što se može pretpostaviti, jer je BOTH pod diskretnom kontrolom (vođa) SDA) Bakir Izetbegović - kaže Galijašević za Vesti online, povodom tvrdnje da BOTH namjerava optužiti Srbiju da akcije ruske destabilizacije regije zajedno s Rusijom stavlja lažne podatke.

Dževad Galijašević

        Ističe da destruktivne radnje i akcije BOTH-a BiH ne smiju potcijeniti, a da je pogrešno i opasno tumačiti aktivnosti BOTH-a kao nalet male obavještajne službe iz Sarajeva.

        Prema njegovim riječima, lider SDA Bakir Izetbegović želi nastaviti koristiti taj snažni tajni aparat za održavanje krizne situacije u BiH, uz stalne sukobe sa Srbima i Hrvatima, kroz OBA.

        - To su klasične tajne operacije koje kriju sigurnosnu prijetnju i aktivnosti terorističkih entiteta u BiH, zatim sustavnu korupciju u vrhu SDA, kao i unutarnje bošnjačke sukobe zbog nemogućnosti SDA da imenuje ratnog generala Selma Cikotića ministrom sigurnosti u Vijeću ministara. SDA će zadržati Osmana Mehmedagića Osmicu na čelu izuzetno važne službe, unatoč stvorenoj aferi - naglašava Galijašević.

        Kaže da je glavni cilj ovih tvrdnji BOTH-a zatvoriti usta javnosti o trenutnim problemima i homogenizirati narod protiv Republike Srpske, Srbije i Rusije.

Osman Mehmedagić i Bakir Izetbegović

        - Ovakve tajne operacije pod kontrolom islamističkog Sarajeva nikada nisu prestale, ali dodatni cilj ove mirovne faze je očuvanje obavještajnog potencijala u političkim uvjetima u kojima je Milorad Dodik najvažnija osoba ustavne vlasti u Sarajevu - navodi Galijašević.

        Naglašava da je širenje takvih informacija pametno osmišljen plan kako bi Srbija bila predstavljena kao zemlja koja u budućnosti planira oružane aktivnosti protiv svojih susjeda.

        - ODMAH koriste migrantske potencijale talibana i mudžahedina u Bosni, a krajnji cilj je formiranje organizacije koja će biti u stanju da provocira i kontrolira opsežnu pobunu protiv sigurnosnih i odbrambenih struktura u zemlji, a prije svega da izvede ozbiljnu ratnu operaciju protiv Republike Srpske - Galijašević naglašava.

Mehmedagića je izabrao Alija Izetbegović

        BOTH namjerava optužiti Srbiju da priprema akcije destabilizacije u regiji stavljanjem neistinitih podataka, pišu "Večernje novosti" pozivajući se na informacije pripadnika srpskih obavještajnih službi koji su, kako list navodi, obavijestili svoje državno vodstvo o tom planu usmjerenom protiv Srbije.

        U radu piše da je OBA pripremila dokument namijenjen stranim službama s kojima surađuje, a koji govori o navodnim obavještajnim aktivnostima Ruske Federacije u Srbiji.

        Prema dokumentu, pripadnici ruskih vojnih obavještajnih snaga navodno obučavaju suradnike s Kosova i Metohije, sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske na poligonima srpske vojske kako bi destabilizirali situaciju na zapadnom Balkanu.

Članak indeksiran 14. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me