Galijašević: Obavještajna agencija BiH, koja je pod kontrolom SDA, antiruskom i antisrpskom propagandom u regiji, priprema teren za agresiju na RS

Izvor/medij: Vidovdan
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Dževad Galijašević u novoj epizodi “destabilizacije regiona”

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv međunarodnog terorizma, tvrdi da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OBA) nositelj posebne operacije koja ima za cilj destabilizaciju regije, te ističe da su napadi na Srbiju i lažna borba protiv navodnog zlonamjernog utjecaja Rusije stari, ali učinkoviti u pozadini ga karakteriziraju nacionalna mržnja i srbofobija.

Dževad Galijašević (foto: insider.in) -

- Izumiranje ruske prijetnje i tajna obuka paravojnih snaga iz Republike Srpske na teritoriju Srbije, te praćenje i snimanje / srbijanskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a / Milorada Dodika ozbiljnije je nego što se može pretpostaviti, jer je BOTH pod diskretnom kontrolom / vođa SDA / Bakir Izetbegović - kaže Galijašević za "Vesti online", u vezi s tvrdnjom da OBA namjerava optužiti Srbiju da zajedno s Rusijom plasira lažne podatke na akcije destabilizacije regije.

Ističe da destruktivne radnje i akcije BOTH-a BiH ne smiju potcijeniti, a da je pogrešno i opasno tumačiti aktivnosti BOTH-a kao nalet male obavještajne službe iz Sarajeva.

Prema njegovim riječima, lider SDA Bakir Izetbegović želi nastaviti koristiti taj moćni tajni aparat preko OBA-e za održavanje krize u BiH, stalnih sukoba sa Srbima i Hrvatima.

 

- To su klasične tajne operacije koje kriju sigurnosnu prijetnju i aktivnosti terorističkih entiteta u BiH, zatim sustavnu korupciju u vrhu SDA, kao i unutarnje bošnjačke sukobe zbog nemogućnosti SDA da imenuje ratnog generala Selma Cikotića ministrom sigurnosti u Vijeću ministara. zadržati Osmana Mehmedagića Osmicu na čelu izuzetno važne službe, unatoč stvorenoj aferi - naglašava Galijašević.

Kaže da je glavni cilj ovih tvrdnji BOTH-a zatvoriti usta javnosti o trenutnim problemima i homogenizirati narod protiv Republike Srpske, Srbije i Rusije.

- Ovakve tajne operacije pod kontrolom islamističkog Sarajeva nikada nisu prestale, ali dodatni cilj ove mirovne faze je očuvanje obavještajnog potencijala u političkim uvjetima u kojima je Milorad Dodik najvažnija osoba ustavne vlasti u Sarajevu - navodi Galijašević.

Naglašava da je širenje takvih informacija pametno osmišljen plan kako bi se Srbija predstavila kao zemlja koja u budućnosti planira oružane aktivnosti protiv svojih susjeda.

- ODMAH koriste migrantske potencijale talibana i mudžahedina u Bosni, a krajnji cilj je formiranje organizacije koja će biti u stanju da provocira i kontrolira opsežnu pobunu protiv sigurnosnih i odbrambenih struktura u zemlji, a prije svega da izvede ozbiljnu ratnu operaciju protiv Republike Srpske - Galijašević naglašava.

Iznošenjem neistinitih podataka BOTH namjerava optužiti Srbiju da priprema akcije za destabilizaciju regije zajedno s Rusijom, pišu Večernje novosti pozivajući se na informacije pripadnika srpskih obavještajnih službi koji su, prema dokumentu, obavijestili svoje državno vodstvo o planu usmjerenom protiv Srbije.

U radu piše da je OBA pripremila dokument namijenjen stranim službama s kojima surađuje, a koji govori o navodnim obavještajnim aktivnostima Ruske Federacije u Srbiji. Prema dokumentu, pripadnici ruskih vojnih obavještajnih snaga navodno obučavaju suradnike s Kosova i Metohije, sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske na poligonima srpske vojske kako bi destabilizirali situaciju na zapadnom Balkanu.

rtrs.tv

Članak indeksiran 14. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me