GALIJAŠEVIĆ TVRDI “OBA nosilac operacije za destabilizaciju Zapadnog Balkana”

Izvor/medij: Banjaluka 24h
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Dževad Galijašević u novoj epizodi “destabilizacije regiona”

Ekspert u borbi protiv međunarodnog terorizma Dževad Galijašević tvrdi da je Obavještajno-bezbjednosna agencija OBA BiH nosilac specijalne operacije čiji je cilj destabilizacija regiona i ističe da napadi na Srbiju i lažna borba protiv tobožnjeg zloćudnog uticaja Rusije predstavljaju staru, ali efikasnu matricu balkanske politike koja u pozadini ima obilježje nacionalne mržnje i srbofobije.

– Izmišljanje ruske prijetnje i tajnih obuka paravojnih snaga iz Republike Srpske na teritoriji Srbije, te praćenje i snimanje srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD Milorada Dodika ozbiljnije je nego što se može pretpostaviti, zato što je OBA pod dikretnom kontrolom lidera SDA Bakira Izetbegovića – kaže Galijašević za Vesti onlajn, povodom navoda o tome da OBA namjerava plasiranjem lažnih informacija optužiti Srbiju da zajedno sa Rusijom priprema akcije destabilizacije regiona.
On ukazuje da se nimalo ne smiju potcjenjivati destruktivne akcije i djelovanje OBA BiH, kao i da je pogrešno i opasno tumačiti aktivnosti OBA kao srljanje neke male obavještajne službe iz Sarajeva.
Prema njegovim riječima, lider SDA Bakir Izetbegović želi da posredstvom OBA i dalje koristi taj moćni tajni aparat za održavanje kriznog stanja u BiH, stalnim sukobima sa Srbima i Hrvatima.
– Riječ o klasičnim tajnim operacijama koje skrivaju bezbjednosnu prijetnju i djelovanje terorističkih entiteta u BiH, zatim sistematsku korupciju u vrhu SDA, kao i unutrašnje bošnjačke sukobe zbog nemoći SDA da ratnog generala Selmu Cikotića postavi na mjesto ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, ali i nemogućnosti SDA da zadrži Osmana Mehmedagića Osmicu na čelu izuzetno važne službe, uprkos stvorenoj aferi – naglašava Galijašević.

On kaže da je osnovni cilj ovih tvrdnji OBA da se zatvore usta javnosti o aktuelnim problemima i homogenizuje narod protiv Republike Srpske, Srbije i Rusije.
– Takve tajne operacije pod kontrolom islamističkog Sarajeva nikada nisu prestale, ali dodatni cilj ove mirnodopske faze jeste očuvanje obavještajnog potencijala u političkim uslovima u kojima je Milorad Dodik najvažnija ličnost ustavne vlasti u Sarajevu – navodi Galijašević.
On naglašava da širenje ovakvih informacija predstavlja vješto skovan plan da Srbija bude predstavljena kao zemlja koja u budućnosti planira oružane aktivnosti prema susjedima.
– OBA se koristi migrantskim potencijalom talibana i mudžahedina u Bosni, a za krajnji cilj ima formiranje organizacije koja će biti sposobna da izazove i kontroliše pobunu širih razmjera protiv bezbjednosnih i odbrambenih struktura u zemlji, a prije svega za vođenje ozbiljne ratne operacije protiv Republike Srpske – naglašava Galijašević.
OBA namjerava da plasiranjem lažnih informacija optuži Srbiju da zajedno sa Rusijom priprema akcije destabilizacije regiona, pišu Večernje novosti, pozivajući se na informacije pripadnika srpskih obavještajnih službi koji su, kako navodi list, o tom planu usmjerenom protiv Srbije obavijestili i njen državni vrh.
List piše da je OBA pripremila dokument namijenjen stranim službama sa kojima sarađuje, koji govori o navodnim obavještajnim aktivnostima Ruske Federacije na prostoru Srbije. Prema tom dokumentu, pripadnici vojno-obavještajnih snaga Rusije, navodno, na poligonima vojske Srbije obučavaju saradnike sa Kosova i Metohije, iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske, za destabilizaciju prilika na prostoru zapadnog Balkana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Hoće li neriješeni balkanski problemi biti iskorišteni u predizbornoj kampanji, koja uveliko traje za američke predsjedničke izbore, ili će …
VIŠE

Lider LDP Čedomir Jovanović krajem minulog meseca primljen je u bolnicu zbog upale pluća i sumnje na korona virus, a već dva dana nalazi se na …
VIŠE

Politika Vašingtona prema regionu se neće mjenjati, bez obzira na to ko će u novembru biti izabran za predsjednika SAD, rekao je abasador SAD u …
VIŠE

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. …
VIŠE

SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kanidata za načelnika opštine i u narednih 5 do 7 dana bi …
VIŠE

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaće sve zakonom propisane mjere i radnje, u cilju zaštite lične …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)

Članak indeksiran 14. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me