Raskrinkavanje.ba

Kroz Objektiv → GASTRITIS, GASOVI, BOLNO MOKRENJE? Potražite pomoć u ovoj biljci i nećete se pokajati

27.06.2023
Tekst članka

Stari monasi iz tropske Azije doneli su bosiljak u Evropu. Od tada se smatra „svetom biljkom“ koja najviše pomaže u lečenju organa za varenje i mokrenje.

U Evropu iz tropske Azije bosiljak su u 12. veku doneli monasi i od tada se smatra „svetom biljkom“ u mnogim kulturama. Raste kao žbun, čak i u kućnim uslovima, a u alternativnoj medicini ceni se zbog lekovitih svojstava koje sadrže listovi i semenke ove biljke.

Najbolji za bolesti organa za varenje
U narodnoj medicini bosiljak se koristi za lečenje brojnih bolesti, a praksa je pokazala da je najdelotvorniji kao biljka za lečenje bolesti organa za varenje kao što je gastritis, pojave gasova u crevima, protiv nadimanja, zatvora i drugih tegoba koje prate poremećaj varenja.

Jača želudac i vraća apetit
Bosiljak je dobro sredstvo za jačanje želuca i poboljšanje apetita. A da bi u ovom slučaju delovao, preporučuje se da se uzima kao začin u jelu ilikao čaj koji se pije posle jela.

Leči bolesti mokraćnog kanala
Poznat je i zbog svog diuretičnog svojstva. Bosiljak pomaže boljem izlučivanju mokraće zbog čega se preporučuje u lečenju bolesti organa za mokrenje kao što su zapaljenje bubrega i mokraćne bešike, otežano i bolno mokrenje. Ova biljka u narodnoj medicini pominje se i kao delotvorno sredstvo za urešivanje neredovone menstrucije, na primer.

Članak indeksiran 21.08.2023. Zadnji put osvježen 21.08.2023.

Ocijenjeno u analizi