Bosiljak nije lijek protiv gastritisa

Portali već tri godine portali objavljuju članke s tvrdnjom da bosiljak liječi gastritis i druge bolesti organa za varenje. Ne postoje naučni dokazi da je ova biljka takav lijek.

Foto: Freepik, kegfire5

Na portalu Saznajemo je 25.7.2023. godine objavljen članak sa tvrdnjom da je začinska biljka bosiljak djelotvorna u liječenju bolesti organa za varenje poput gastritisa, zatvora i “gasova”.

U narodnoj medicini bosiljak se koristi za lečenje brojnih bolesti, a praksa je pokazala da je najdelotvorniji kao biljka za lečenje bolesti organa za varenje kao što je gastritis, pojave gasova u crevima, protiv nadimanja, zatvora i drugih tegoba koje prate poremećaj varenja.

U članku je također naveden recept za čaj od sušenog bosiljka, koji navodno poboljšava apetit i “povećava mliječnost dojilja”.

Članak o “efikasnosti” liječenja bosiljkom izvorno je objavio portal eKlinika 2020. godine, a do vremena pisanja ove analize, prenijelo ga je 18 portala.

Da li bosiljak liječi bolesti organa za varenje?

Portali godinama objavljuju različite pseudonačne tvrdnje o biljkama ili hrani koji mogu izliječiti razne vrste bolesti. Raskrinkavanje se ovakvim temama bavilo u više navrata (1, 2, 3, 4).

U članku portala eKapija, kojeg su prenosili drugi portali, navedeno je da je bosiljak “najdjelotvorniji” u liječenju bolesti organa za varenje, poput gasova, gastritisa, zatvora i slično.

Kako navodi medicinska internet-stranica WebMD u svom tekstu, bosiljak se koristi u tretiranju problema s varenjem, poput zatvora, gasova, gubitka apetita i slično. U sebi sadrži mnogo antioksidanasa i esencijalnih ulja koja pomažu pri suzbijanju upalnih procesa. Međutim, nema naučnih dokaza za učinkovitost takve upotrebe ove začinske biljke.

Na portalu Healthline, koji se bavi medicinskim temama, u članku objavljenom u julu 2023. godine navedena je lista stanja za koje je bosiljak potencijalno medicinski koristan, što je bazirano na laboratorijskim studijama i testiranjima. U tekstu je napravljena razlika između slatkog i svetog bosiljka i zdravstvenih koristi koje donose. Na listi su smanjenje stresa, krvnog pritiska kod ljudi sa hipertenzijom, prevencija raka dojke, debelog crijeva, pankreasa i slično. Međutim, kako je naglašeno, riječ je o potencijalnoj koristi upotrebe bosiljka, a ne o učincima koji ovu biljku čine “lijekom” za navedena stanja.

Gastritis je upala želučane sluznice i može biti akutni ili hronični. Javlja se najčešće usljed infekcije bakterijom Helicobacter pylori, koja također može uzrokovati i čir za želucu. Akutni gastritis može biti uzrokovan i čestom upotrebom nekih lijekova, pretjeranom konzumacijom alkohola, stresom i slično. U većini slučajeva gastritis nije stanje opasno po život i popravlja se brzo ako se liječi. U slučaju ozbiljnih simptoma savjetuje se odlazak ljekaru. Tretira se različitim vrstama lijekova i antibiotika, u ovisnosti od uzroka nastanka.

Pretragom nismo pronašli rezultate koji pokazuju da je bosiljak lijek protiv gastritisa, iako se pominje kao sredstvo “iz kućne radinosti” za ublažavanje simptoma.

Dakle, bosiljak je koristan i zdrav dodatak ishrani, ali nije zamjena za medicinski tretman u slučaju ozbiljnih simptoma. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala eKlinika da je bosiljak “najdelotvorniji” u liječenju gastritisa i drugih bolesti organa za varenje ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Sve kasnije objave tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Napomena:

22.8.2023: Portali Alo, Doznajemo, Kroz Objektiv i Prirodno zdravlje su ispravili netačne tvrdnje iz članaka, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

23.8.2023: Portali Prirodni lijekovi i Portal zdravog života su ispravili netačne tvrdnje iz članaka, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

25.8.2023: Portali Saznajemo, Zdravi savjeti i Portal Zdravlja su ispravili netačne tvrdnje iz članaka, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

29.8.2023: Portal Lako fino recept je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

1.9.2023: Portal eKlinika je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

13.9.2023: Portan N8 je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Irna Halilović Objavljeno: 21. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me