Biljni čaj ne liječi “sva kožna oboljenja” – za neka ni ne postoji lijek

Recept za biljni čaj koji navodno liječi “sva kožna oboljenja” objavljuje se na nekim portalima godinama. Radi se o davanju lažne nade – za neka od ovih oboljenja, nažalost, još nema učinkovitog lijeka.

Foto: Freepik.com

Na portalu Zdrav svet 30. oktobra 2022. godine objavljen je članak s receptom za čaj koji navodno liječi sva kožna oboljenja, uključujući i psorijazu. Članak je naslovljen:

KONAČNO OTKRILI: Ovo je prijeki lijek za sva kožna oboljenja, pa i PSORIJAZU

U članku se opisuju kožne bolesti ekcem, psorijaza, hipostatski dermatitis i vitiligo (lokalna depigmentacija). Na kraju je opisan način pripravljanja biljnog čaja koji navodno liječi sve ove bolesti. Recept uključuje lišće oraha, koprive, nevena te hrast i vrbu.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pravljenje su sljedeći:

– Lišće oraha
– Koprive
– Nevena
– Hrast
– Vrba

Neka omjer bude isti, te onda započnite sa pripremom. Priprema se na sljedeći vrlo jednostavan i lak način, a evo i koji: Pomiješajte sve gore navedene sastojke, a ztaim ih ubacite u jednu papirnatu vrećicu. Kada želite napraviti čaj, uzmite iz vrećice 3 male kašike i prelijte sa 7 dl ključale vode. Ostaviti da stoji pola sata, a zatim procijedite. Konzumirajte 3 puta na dan i problemi sa kožom će nestati mi vam to garantujemo samo poslusajte nasr savijete.

Ovaj recept se u člancima različitih portala objavljuje barem do 2016. godine. Najraniji članak s receptom koji smo pronašli u vrijeme pisanja analize objavljen je 15.4.2016. na blogu Kolači za 10. 

Do vremena pisanja ove analize pronašli smo 25 članaka s ovim receptom. U 13 članaka se posebno ističu navedena četiri kožna oboljenja, dok se u preostalim člancima ona ne pominju, već se samo tvrdi da je ovaj napitak lijek “za sva kožna oboljenja, pa i psorijazu”.

Šta su činjenice?

Kako časopis koji se bavi različitim temama u vezi s medicinom Healthline navodi, kožna oboljenja razlikuju se po svojoj težini, simptomima, trajanju i uzrocima. Neka kožna oboljenja su trajna, dok su neka privremena i nakon određenog vremena mogu nestati. 

Ekcem, hipostatski dermatitis, psorijaza i vitiligo nisu među izlječivim bolestima. Navedeni čaj, kao ni bilo koji drugi napitak ili namirnica, nije lijek za ova oboljenja. 

Kako se navodi na stranici američke Nacionalne asocijacije za ekceme, ovo stanje “uzrokuje svrab, suvu kožu, osip, ljuskave mrlje, plikove i infekcije kože”. Ova bolest ima različite uzročnike, uključujući i “interakciju između okruženja i gena”, navodi se na pomenutoj stranici. Postoji sedam vrsta ekcema, od kojih je jedna hipostatski dermatitis (stasis dermatitis), koji se takođe pominje u člancima. 

Za ekceme ne postoji lijek, navodi se na ovoj stranici, ali postoje tretmani. Oboljeli/e od ekcema mogu ublažiti simptome ove bolesti na različite načine, ali se ona ne može u potpunosti izliječiti. 

Isto važi i za psorijazu. Kako se navodi na stranici britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), psorijaza je kožno oboljenje koje uzrokuje pojavu grubih dijelova kože koji se ljušte. Ove promjene nastaju uslijed povećane proizvodnje ćelija kože kod pojedinaca/ki. Još uvijek nije sasvim jasno šta uzrokuje psorijazu, a bolest se može prenositi genetski. 

“Ne postoji lijek za psorijazu, ali niz tretmana može poboljšati simptome i pojavu promjena na koži”, navodi NHS. Dakle, ni za psorijazu, kao ni za ekceme, ne postoji lijek, već samo mogućnost ublažavanja simptoma. 

Vitiligo je bolest koja uzrokuje lokalizovani gubitak boje kože ili pigmenta, navodi se na stranici medicinske institucije MayoClinic. Ove fleke nastaju “kada ćelije koje proizvode melanin odumru ili prestanu da funkcionišu”. Za vitiligo ne postoji lijek, navodi MayoClinic. Postoje tretmani koji mogu pomoći da se ublaže simptomi, ali se bolest ne može izliječiti. 

Dakle, budući da za ova kožna oboljenja ne postoji lijek, neutemeljeno je tvrditi da navedeni čaj predstavlja “prijeki lijek za sva kožna oboljenja”. 

Da li navedeni recept pomaže kod kožnih oboljenja?

Napredna Google pretraga ne daje kredibilne rezultate koji bi ukazali da postoji medicinsko utemeljenje za tvrdnju da lišće oraha, koprive, nevena te hrast i vrba liječe kožne bolesti. 

Za neke navedene sastojke navodi se da mogu imati određenog učinka u ublažavanju simptoma nekih kožnih oboljenja, ali to ne znači da ih mogu liječiti. Neke studije, recimo, navode da neven može biti koristan u tretiranju upala kože i sluzokože, koje u nekim slučajevima mogu biti uzrokovane nekom kožnom bolešću. Isto je i s korom hrasta

Ipak, ne postoje studije koje jasno potvrđuju da neki od ovih sastojaka, kao ni njihova kombinacija, može izliječiti neko kožno oboljenje. 

Raskrinkavanje je o sličnim pseudonaučnim lijekovima za različite bolesti pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). 

Budući da nije moguće utvrditi na kom je portalu prvi put objavljen recept za čaj koji je “prijeki lijek za sva kožna oboljenja, pa i psorijazu”, sve objave s tom tvrdnjom, kao i tvrdnjom da je “otkriven” takav “prijeki lijek”, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku

Napomena: 

3.11.2022: Portal Zdrav svet ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 03. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me