Opasni savjeti: Kokosovo ulje ne liječi karijes

Desetine portala iz regiona objavile su članke u kojima se netačno tvrdi da se karijes može ukloniti kokosovim uljem. Jedini način da se karijes izliječi jeste odlazak zubaru.

Foto: Freepik.com

Na anonimnom Portalu Novosti 25.10.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

NAMAŽEM ZUBE OVOM SMJESOM I ONI SU BJELJI: Karijes je nestao kao rukom odnešen, JEFTINO RJEŠENJE BEZ ODLASKA ZUBARU

U članku se, između ostalog, navodi:

Probleme sa karijesom možete riješiti koristeći jedno od najzdravijih ulja, a u pitanju je kokosovo ulje. Ono nema kalorije, ima antibaterijsko i antikanceriogeno djelovanje i zato se prepručuje za liječenje mnogih bolesti.

Osim toga, prirodan je i zdrav način da izbijelite zube. Pomoći će vam da se riješite i spriječite nastanak karijesa.

Potrebno je samo da uzmete 2 kašike ovog ulja, držite u ustima dok ne dosegne sva mjesta i zube. Mućkajte par minuta, ispljunite i i isperite. Primjetit ćete značajno poboljšanje nakon nekoliko primjena.

Tvrdnja da kokosovo ulje liječi karijes objavljena je još u januaru 2018. na portalu Novi. Od tada, članci u kojima se tvrdi da ovo ulje uklanja ili sprečava karijes objavljeni su na stotinama portala. Pojedini su portali ovakve članke objavili nekoliko puta.

Šta su činjenice?

Naš partnerski fact-checking portal Faktograf bavio se tvrdnjama o kokosovom ulju i karijesu u analizi iz aprila ove godine.

Ispiranje usta kokosovim uljem praksa je koja potiče iz Indije i koja je stara više od 3.000 godina. Kako se navodi u članku portala Healthline od 24.5.2022. godine, novija naučna istraživanja pokazuju da bi kokosovo ulje moglo pomoći u borbi protiv štetnih bakterija u ustima, kao i smanjiti zubne naslage i pomoći u borbi protiv bolesti desni. Ipak, upotreba ovog ulja ne liječi karijes i nikako ne može biti zamjena za posjetu stomatologu. Efekti i nedostaci kokosovog ulja u održavanju dentalne higijene opisani su u spomenutoj analizi Faktografa.

Štoviše, neurolog s američkog sveučilišta Yale Steven Novella u članku za “Science Based Medicine” naglašava kako dostupni podaci pokazuju da se ispiranje usne šupljine kokosovim uljem ne može mjeriti s modernim tehnikama održavanja dentalne higijene.

“Iako je ispiranje uljem bolje od ničega ako ste zapeli bez suvremene dentalne njege, nema znanstvenog utemeljenja bilo u vjerodostojnosti ili empirijskim dokazima za bilo kakve tvrdnje o općim zdravstvenim benefitima”, piše Novella i dodaje kako su eventualni zdravstveni benefiti samo posljedica mehaničkog čina ispiranja usne šupljine, a ne eventualnih ljekovitih svojstava samog kokosovog ulja.

Drugim riječima, korištenje kokosovog ulja nipošto se ne bi smjelo tretirati kao zamjena za odlazak zubaru, a Novella naglašava i da ispiranje usne šupljine kokosovim uljem ne daje ništa bolje rezultate od korištenja konvencionalne tekućine za ispiranje.

Također, nema nikakvih dokaza temeljem kojih bi se moglo zaključiti da kokosovo ulje liječi karijes ili da tretiranje zubiju ovim uljem može poslužiti kao zamjena za odlazak zubaru.

Dakle, iako kokosovo ulje može biti dobro za zdravlje usne šupljine, ono ne može izliječiti ili “ukloniti” karijes. Suprotne tvrdnje, kao i savjeti čitateljima/kama da ne idu kod zubara, netačne su i opasne. Netretiran zubni karijes dovodi do infekcije zuba, a može dovesti i do uništenja unutrašnjosti zuba, što može rezultirati gubitkom zuba.

Osim što može biti iznimno bolna, neliječena infekcija zuba također može biti i vrlo opasna. U rijetkim slučajevima infekcija može dovesti do ulaska bakterija u krvotok, što može uzrokovati sepsu.

Stoga je savjetovanje čitateljima/kama da “liječe” karijes kokosovim uljem iznimno neodgovorno.

Shodno činjenicama, tvrdnju da kokosovo ulje liječi zubni karijes, objavljenu na portalu Novi, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Napomena

03.11.2022: Portal Espreso je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je istom dodana i ocjena ispravljeno.

04.11.2022: Portal-novosti je ispravio netačne navode u članku, pa je istom dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 01. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me