Raskrinkavanje.ba

Ricinusovo ulje ne liječi rak kože, alergije niti alkoholizam

Više od 200 domaćih portala tokom proteklih osam godina objavilo je članke u kojima se tvrdi da ricinusovo ulje liječi niz bolesti, među kojima su i neke neizlječive.

Foto: Freepik.com

Na portalu 24h Za Vas 18. januara 2023. godine objavljen je članak koji govori o navodnoj ljekovitosti kombinacije sode bikarbone i ricinusa. U naslovu članka navodi se da ova dva sastojka “liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti”.

Kako se tvrdi, popis bolesti koje ova kombinacija navodno liječi kreirao je “doktor Vilijam Mekgrej”. Na listi se navodi širok spektar bolesti i stanja različite prirode i težine. U članku stoji:

Doktor Vilijam Mekgrej je detaljno opisao uspjeh u liječenju različitih tegoba sa ricinusovim uljem:
Alergije nestaju ako popijete pet kapi ricinusovog ulja svakog jutra.
(...)
Hiperaktivnost može se liječiti primjenom obloga od ricinusovog ulja na području stomaka.
(...)
Primjećen je nestanak raka kože nakon nanošenja ricinusovog ulja i sode bikarbone.
(...)
Korištenjem opštih obloga, može se liječiti alkoholizam.

U članku se soda bikarbona pominje samo na dva mjesta, dok se u preostala 22 slučaja govori samo o ricinusovom ulju. Tvrdnje da ricinusovo ulje može izliječiti “tegobe” sa popisa pomenutog doktora pronašli smo objavljene u 221 članku. 

Najstariji članak u kom se navode ove tvrdnje, dostupan u vrijeme pisanja ove analize, objavljen je 29. jula 2015. godine na portalu Alternativa za Vas. U ovom članku navodi se nešto više detalja o načinu primjene ricinusovog ulja u liječenju navedenih bolesti. Tako se u članku objašnjava da se ulje koristi u oblogama te se objašnjava način njihove pripreme i korištenja. Takođe se navodi i da je prije i nakon upotrebe obloga potrebno očistiti kožu “otopinom sode bikarbone”. Na ovom popisu navodi se 25 “tegoba” kod kojih ricinusovo ulje navodno pomaže, pri čemu je posljednja navedena “poboljšanje zdravstvenog stanja kod terminalne faze karcinoma korištenjem općih obloga s ricinusovim uljem”.

Tokom godina prenošenja ovog članka i tvrdnji o ricinusovom ulju pojedini mediji skratili su popis bolesti i stanja koje ulje navodno liječi te u nekim slučajevima izostavili i način kako bi ulje trebalo koristiti da bi se riješile navodne tegobe. Ipak, u svakom pomenutom 221 članku navodi se tvrdnja o postojanju liste bolesti koju je kreirao “doktor Vilijam Mekgrej”, a koje je navodno moguće liječiti ricinusovim uljem. Jedino što u člancima varira jeste broj “tegoba” koje se navode na popisu pomenutog doktora.

Šta su činjenice?

Ricinus communis je zeljasta biljka koja raste u toplijim krajevima. Ova biljka, to jeste njeno sjeme, sadrži otrov ricin. Adekvatan termički proces pravljenja ricinusovog ulja omogućava da se ovo ulje koristi sigurno te da ricin nema neželjena dejstva. Ricinusovo ulje ima višestruke primjene u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, a tradicionalno je korišteno i u pojedine medicinske svrhe. 

Doktor koji se pominje u navedenim člancima jeste William McGarey, autor knjige “Ulje koje liječi: Uspjeh ljekara sa tretmanima ricinusovim uljem” objavljene 1993. godine. U knjizi McGarey zaista tvrdi da ricinus liječi različite bolesti i stanja, poput raka, hiperaktivnosti, alkoholizma, tumora, hernije, ali za svoje tvrdnje ne nudi nikakve naučne dokaze. Zapravo, u knjizi ih samo “dokazuje” navodnim primjerima uspješnog liječenja ovih stanja kod pojedinačnih pacijenata/kinja. 

Kako se u njegovoj biografiji navodi, McGarey je bio “holistički ljekar”, koji je “značajno unaprijedio praksu holističkih metoda liječenja Edgara Caycea”. Cayce je, navodi enciklopedija Britannica, samoproklamovani iscjelitelj sa malo formalnog obrazovanja, koji je praktikovao homeopatiju. 

Homeopatija je vrsta alternativne medicinske prakse zasnovane na ideji da ljudsko tijelo može sebe zaliječiti. Holistička medicina, koju je prema navodima iz biografije praktikovao McGarey, predstavlja pristup zdravstvenoj njezi koji naglašava jedinstvenost svakog/e pacijenta/kinje, a u obzir uzima niz različitih dimenzija uticaja na zdravlje, poput društvenog, etičkog i duhovnog aspekta. Dakle, ne radi se o konvencionalnim, naučno potvrđenim metodama liječenja, već o posebnom pristupu liječenju. 

I dok ricinusovo ulje zaista može imati određene benefite za ljude, poput efekata u tretiranju problema sa kožom ili probavom, ne postoje dokazi da može liječiti sve što mu se u domaćim medijima pripisuje.

Da li ricinusovo ulje liječi alergije?

Nasuprot tvrdnjama iz pomenutih članaka, konzumacijom pet kapi ricinusovog ulja svakog jutra alergije neće nestati. Kako se navodi na stranici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS), alergije predstavljaju reakciju tijela na nešto što je inače bezopasno. Alergije mogu imati različite uzročnike, poput polena, prašine, određenih vrsta hrane i lijekova i slično.

U nekim slučajevima alergije vremenom nestaju, dok u nekima traju i tokom čitavog života pojedinca/ke. Alergije se ne liječe, ali se mogu tretirati na različite načine. Tretmani, navodi se na stranici medicinske institucije Mayo Clinic, uključuju izbjegavanje alergena, lijekove, imunoterapiju, a u ozbiljnim i hitnim slučajevima epinefrin. 

Ne postoje dokazi da zbog konzumacije ricinusovog ulja alergije nestaju. Sa druge strane, ricinusovo ulje kod pojedinaca/ki može izazvati alergijske reakcije. Alergijske reakcije na ricinusovo ulje mogu, između ostalog, uključivati osipe, otoke i svrab.

Da li se oblogama od ricinusovog ulja može liječiti hiperaktivnost? 

Kako se na stranici Healthline navodi, “hiperaktivnost je stanje neuobičajene ili abnormalne aktivnosti”. Neke od karakteristika ovog stanja mogu uključitivati konstantno kretanje, agresivno i impulsivno ponašanje, nedostatak koncentracije. Hiperaktivnost je, objašnjava se, često simptom nekog mentalnog ili fizičkog stanja. Najčešće se povezuje sa mentalnim stanjem poznatim kao smanjenje pažnje uslijed hiperaktivnosti (attention deficit hyperactivity disorder - ADHD).

Zavisno od uzročnika hiperaktivnosti, razlikuje se i način njenog tretiranja. Ipak, stavljanje obloga od ricinusovog ulja na stomak nije način njenog liječenja. U zavisnosti od uzroka, tretmani za hiperaktivnost mogu podrazumijevati određene lijekove ili psihoterapiju.

Da li ricinusovo ulje i soda bikarbona liječe rak?

Ni tvrdnja da je “primjećen nestanak raka kože nakon nanošenja ricinusovog ulja i sode bikarbone” nije tačna. Navodima da soda bikarbona i njena kombinacija sa drugim namirnicama može liječiti rak Raskrinkavanje se bavilo u nizu analiza (1, 2, 3). Kako je u ovim analizama objašnjeno, rak se ne može liječiti ovakvim smjesama iz domaćinstva niti pojedinačnim namirnicama poput voća ili povrća. 

Ne postoje dokazi da je kombinacija sode bikarbone i ricinusovog ulja ispitivana u svrhe liječenja raka kože niti da je tako nešto naučno dokazano.

Da li ricinusovo ulje liječi alkoholizam?

Alkoholizam je medicinsko stanje koje podrazumijeva zavisnost i kompulzivnu konzumaciju alkohola. Riječ je o dugotrajnoj bolesti za koju ne postoji tipičan lijek, ali je oporavak moguć. Umjerenost u konzumaciji ili potpuna apstinencija od alkohola mogu se postići kroz različite metode tretmana, poput terapija i grupa podrške. 

Ipak, ne postoje nikakvi dokazi da se alkoholizam može liječiti ili tretirati “korištenjem opštih obloga” od ricinusovog ulja. 

Dakle, u više od 220 članaka domaćih medija navedene su netačne tvrdnje o navodnim ljekovitim efektima ricinusovog ulja. Ne postoje kredibilni izvori koji potvrđuju da ovo ulje može liječiti alergije, rak, hiperaktivnost ili alkoholizam. Riječ je o medicinskim stanjima koja se ne mogu tretirati na taj način. 

Budući da zbog protoka vremena nije moguće utvrditi na kom su portalu prvi put objavljene tvrdnje da ricinusovo ulje liječi alergije, hiperaktivnost, rak i alkoholizam, svim člancima koji sadrže neke od ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Ove tvrdnje ocjenjujemo i kao pseudonauku

Napomena: 

24.1.2023: Portal Prirodni svijet ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.1.2023: Portali Krstarica i Edijaspora ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

26.1.2023:  Portali Portal-Novosti, Hayat, Alo i Novosti ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

27.1.2023: Portal Novosti Magazin je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

Članak objavljen na N-portalu (.info) na našoj web stranici greškom je spojen na profil portala N portal (.rs). Ocijenjeni članak naknadno je spojen na profil portala koji ga je objavio.

30.1.2023: Portali Srbija danas i Lajk ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

31.1.2023: Portali Lepa i Srećna i Stvar ukusa ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. Portal Stil je ispravio netačne navode u dijelu ocijenjenih članaka te za njih dobija i ocjenu ispravljeno. 

1.2.2023: Portal Sensa je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

13.2.2023: Portal Glossy je ispravio netačne navode u svojim člancima te članci dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

17.2.2023: Portal Republika je ispravio netačne navode u svojim člancima te članci dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

6.3.2023: Portal Penzionisani je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. Portal Stil je ispravio netačne tvrdnje i u preostalim ocijenjenim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

16.6.2023: Portal Slobodna Bosna je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 16.05.2017

Glossy: Ricinusovo ulje u kombinaciji sa soda bikarbonom otklanja 20 bolesti veoma uspešno!

Iznenadićete se na koje organe i bolesti ova dprirodna kombinacija leka utiče...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 26.01.2017

Recepti za jela: OBLOGA KOJA LEČI 25 BOLESTI: Recept za napitak od ricinusovog ulja i sode bikarbone

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.07.2015

Novosti: Ricinusovo ulje pomaže kod čak 25 bolesti!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lek koliko bi trebao biti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 24.02.2020

Regionalni-portal: Lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnesene

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.08.2017

Korisni savjeti 7: RICINUSOVO ULJE JE LIJEK ZA 25 BOLESTI: ALERGIJE ODLAZE KAO RUKOM ODNESENE! SAZNAJTE SVE NA

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to svee uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.06.2021

Aktuelne teme u svetu: SODA BIKARBONA I RICINUSOVO ULJE: Izuzetno moćna kombinacija koja liječi čak 24 bolesti…

Smatra se jako moćnom kombinacijom…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.08.2019

Novi Život: Ricinusovo ulje: Prirodni lijek za 24 tegobe

Ricinusovo ulje kao prirodni lijek utječe odlično na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ul...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.11.2020

Biljkeza: Obloga od ricinusovog ulja i SODE BIKARBONE leči čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primenjuje!

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.10.2022

Volimo Kuhati: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.12.2020

Balkanski specijaliteti: SODA BIKARBONA I RICINUS: Nema jače kombinacije, liječe 24 bolesti brzinom svetlosti

Doktor otkriva i kako da ovom metodom izlečite kataraktu. Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neogranič...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.08.2015

B 92: Ricinusovo ulje pomaže kod čak 25 bolesti!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lek koliko bi trebalo da bude, pišu Večernje novosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.08.2015

Avaz: LIJEK O KOM SE MALO ZNA Ovo su 24 načina da upotrijebite ricinusovo ulje za zdravlje i ljepotu

Veoma pozitivni efekti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.03.2022

Kuharske čarolije: ULJE OVE BILJKE LIJEK JE ZA 23 BOLESTI: Alergije odlaze kao rukom odnesene…

Alergije odlaze kao rukom odnesene…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.10.2020

Info Bijeljina: Obloga od ricinusovog ulja leči skoro 20 bolesti: Ovako se pravi i primenjuje!

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.10.2020

Srbija danas (.rs): ELIMINIŠE BRADAVICE, PEGE, LEČI RANE! Obloga od ovog ULJA REŠAVA preko dvadeset zdravstvenih problema!

Oduševićete se!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 29.09.2016

Za svakog po nešto: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja liječi čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primjenjuje!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primiene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.10.2019

Moderne žene: Konbinacija sode bikarbone i ricinusa ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.01.2021

Novi Portal: SODA BIKARBONA I RICINUSOVO ULJE: Izuzetno moćna kombinacija koja liječi čak 24 bolesti…

Smatra se jako moćnom kombinacijom…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.05.2016

Kucni Ljekar: Ricinusovo ulje liječi alergije i još preko 20 bolesti.

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.07.2020

Info Prijedor: RICINUSOVO ULJE LIJEK ZA 25 BOLESTI: ALERGIJE ODLAZE KAO RUKOM ODNEŠENE!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.-ulje

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.07.2016

Dnevno.ba: Ricinusovo ulje – mnogo pozitivnih efekata na zdravlje

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti. Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlj...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.06.2022

Priroda lijek: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.09.2020

Svijet oko nas: Soda bikarbona i ricinus: Ekspresni lijek za 24 tegobe!

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.07.2015

Haber: Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.02.2020

Vip scena: ČUDOTVORNO ULJE KOJE LEČI MNOGE BOLESTI: Za nekoliko dana rešite ove probleme RICINUSOM!

Na našem podneblju ljudi nisu dovoljno upoznati sa njegovim blagodetima

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.10.2020

Prva.rs: Obloga od ricinusovog ulja leči skoro 20 bolesti: Ovako se pravi i primenjuje!

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.08.2022

Jedna istina: ULJE OVE BILJKE LIJEK JE ZA 23 BOLESTI: Alergije Odlaze Kao Rukom Odnesene…

Alergije odlaze kao rukom odnesene…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.05.2018

Prirodni lijekovi 001: OBLOGA KOJA LEČI 25 BOLESTI: Recept za napitak od ricinusovog ulja i sode bikarbone

tari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.08.2018

Medicina 124: RICINUSOVO ULJE LIJEK ZA 25 BOLESTI: ALERGIJE ODLAZE KAO RUKOM ODNEŠENE

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.12.2020

Comka: NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.07.2017

Bonita: Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.05.2016

Volim Podgoricu: Obloge od RICINUSOVOG ULJA liječe čak 25 bolesti! (RECEPT)

Stari narodni lijekovi su najbolji jer su vjekovima primjenjivani i njihova primjena je usavršena do perfektnosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.08.2015

PCNEN: Ricinusovo ulje pomaže kod 25 bolesti

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lek koliko bi trebalo da bude, pišu Večernje novosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.10.2017

Miris bakine kuhinje 7: Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.07.2015

Novosti: Ricinusovo ulje pomaže kod čak 25 bolesti!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lek koliko bi trebao biti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 27.09.2017

Webtribune: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Leče 24 bolesti brzinom svetlosti!

Doktor otkriva i kako da ovom metodom izlečite kataraktu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.01.2017

Bakini recepti 7: Ricinusovo ulje lek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to svee uz pomoć ricinusovog ulja

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.05.2017

Novi: SODA BIKARBONA I RICINUS NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječi 24 bolesti BRZINOM SVJETLOSTI!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.11.2021

Priroda portal: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe čak 24 bolesti…

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.07.2019

Creativa box: Soda bikarnona i ricinus, nema JAČE kombinacije: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti

Soda bikarnona i ricinus, nema JAČE kombinacije: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.10.2022

Pozitivno 24h (.xyz): SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 Bolesti Brzinom Svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 31.12.2022

Online kutak: SODA BIKARBONA I RICINUS NEMA JAČE KOMBINACIJE: Ekspresni lijek za 24 tegobe!

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.02.2017

Prirodni lijekovi za vas: Obloga od ricinusovog ulja i SODE BIKARBONE leči čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primenjuje!

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.02.2018

Šta ima inače: Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!!

klonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.06.2016

Novostiiiiiii (blogspot.com): NARODNA MEDICINA: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja leči čak 25 bolesti, ovako se pravi i primenjuje! (UPUTSTVO)

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.03.2017

Najbolji Recepti 123: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja liječi čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primjenjuje!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primiene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.02.2016

Prirodni recept za zdravlje: Ricinusovo ulje lijeci mnoge bolesti, ali i u kozmetici je jako priznato

Recept:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2023

Balkan Plus: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 Bolesti Brzinom Svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.08.2015

Trebinje Live: LIJEK KOJI DJELUJE Ricinusovo ulje pomaže kod čak 25 bolesti!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebalo da bude, pišu Večernje novosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.10.2020

Press Serbia: 20 blagodeti RICINUSOVOG ULJA

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.06.2016

Porodica Zdravlje: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja liječi čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primjenjuje!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primiene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.09.2018

Kuhajte sa nama: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: EKSPRESNI LIJEK ZA 24 TEGOBE!

OVAJ PRIRODNI LIJEK IMA MNOŠTVO POZITIVNIH EFEKATA NA ZDRAVLJE, A NJEGOVE PRIMJENE SU NEOGRANIČENE. HOLISTIČKA MEDICINA ČESTO PREPORUČUJE RICINUSOVO U...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.03.2016

Zanimljivo i korisno: ZNATE LI DA obloga od ricinusovog ulja i sode bikarbone liječi čak 25 bolesti...

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.02.2016

Volim Podgoricu: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja liječi čak 25 bolesti, ovako se pravi i primjenjuje! (UPUTSTVO)

Stari narodni ljekovi su najbolji jer su vjekovima primjenjivani i njihova primjena je usavršena do perfektnosti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.07.2018

Kuhajte sa nama: RICINUSOVO ULJE POSJEDUJE MNOŠTVO POZITIVNIH EFEKATA NA ZDRAVLJE

Ulje ricinusa je odlična prirodna namirnica za naše zdravlje. Povoljno je, no na žalost i dalje slabo iskorišteno.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.09.2015

Narodna medicina: Ovo ulje je dokazan lijek za 25 bolesti: Alergije i fleke po koži odlaze kao rukom odnešene!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.07.2016

Široki Brijeg: Ricinusovo ulje – mnogo pozitivnih efekata na zdravlje

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti. Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlj...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.02.2017

Slatki Kolaci: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja liječi čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primjenjuje!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primiene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.09.2020

Zdravlje i kuhinja: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe čak 24 bolesti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2023

24h Za Vas: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 Bolesti Brzinom Svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.06.2021

Super-Portaleu: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe čak 24 bolesti…

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.11.2022

Mirisi cvijeća: SODA BIKARB0NA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 Bolesti Brzinom Svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.07.2022

Aktuelne teme u svetu: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.02.2019

SodaLIVE: Soda bikarbona i ricinus, najjača kombinacija: Prirodni lijek za 24 tegobe!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.12.2020

Lijek iz prirode: Dar od Boga, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.06.2022

Zdravlje i priroda: SODA BIKARBONA I RICINUS: Nema jače kombinacije, liječe 24 bolesti brzinom svetlosti

Doktor otkriva i kako da ovom metodom izlečite kataraktu. Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neogranič...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.04.2020

Svet Plus: Doktor Vilijam Mekgrej: Ricinus i soda bikarbona kao lek za 24 bolesti!

Ricinus i soda bikarbona kao lek za 24 bolesti! Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primenene su neograničene. Hol...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.11.2019

Balkans Press: Obloga od ricinusovog ulja i SODE BIKARBONE leči čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primenjuje!

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.11.2017

Ljepota i zdravlje: OVA DVA ČAROBNA SASTOJKA liječe mnoge bolesti brže od tableta

Ovo ulje je dokazano odličan borac za liječenje 25 bolesti, a alergije nestaju poput magije!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.10.2020

Press Serbia: 20 BLAGODETI RICINUSOVOG ULJA

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.08.2021

Zdravi portal: LIJEČENJE RICINUSOVIM ULJEM: Njegove primjene su nevjerovatne

Ricinusovo ulje je jeftin, no nažalost nije toliko popularan lijek koliko bi trebao biti. Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravl...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.12.2022

Izvor online: ULJE OVE BILJKE LIJEK JE ZA ČAK 23 BOLESTI: Alergije odlaze kao rukom odnesene…

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscijelite ozlijeđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje je jeftin, ali na...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.08.2015

Alternativa za vas: 25 dobrobiti ricinusovog ulja

Ricinusovo ulje je jeftin, no nažalost nije toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.06.2020

Slobodna Bosna: DVA SASTOJKA ČINE ČUDA: Ovaj kućni pripravak liječi na desetine bolesti, ali ono što čini bradavicama, posebna je priča…

Kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 20.02.2021

Alo: Soda bikarbona i ricinusovo ulje – ne postoji jača kombinacija!

Doktor otkriva i kako da ovom metodom izlečite kataraktu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 24.09.2018

Ayurmed: Soda bikarbona i ricinus: lijek za 24 tegobe!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.11.2021

Zdrav Svet: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe čak 24 bolesti…

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.07.2022

Lajk (.rs): Čudotvorna kombinacija: Evo na koje sve načine možete da iskoristite ricinisuvo ulje i sodu bikarbonu

Dr. William McCray detaljno je opisao uspeh u lečenju različitih tegoba ricinusovim uljem i sodom bikarbonom, a u nastavku saznajte kako se koriste:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 27.03.2017

Kozarski: SODA BIKARBONA I RICINUSOVO ULJE LIJEČE 25 BOLESTI

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.02.2017

Srećna žena: Ricinusovo ulje lek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to svee uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.02.2022

Magazin Novosti: Mešavina ricinusovog ulja i sode bikarbone se smatra ZLATNIM PREPARATOM! Pomaže kod 24 ZDRAVSTVENE TEGOBE

Primena kombinacije ova dva preparata je potpuno neograničena na ljudski organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 27.07.2016

Recepti kuvar: Ricinusovo ulje kao lek za mnoge bolesti

Ricinusovo ulje – uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.07.2019

Dnevni Buzz: EKSPRESNI LIJEK ZA 24 TEGOBE: Soda bikarbona i ricinus

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.09.2019

Recepti i zdravlje (info): Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 09.05.2022

Stil: DOKTOR OTKRIO KAKO RICINUSOVO ULJE TERA 24 BOLESTI: Sa OVIM sredstvom čini ČUDO!

Primena ovog prirodnog leka je bukvalno neograničena!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 23.07.2022

Alo: Čudotvorna kombinacija: Evo na koje sve načine možete da iskoristite ricinisuvo ulje i sodu bikarbonu

Dr. William McCray detaljno je opisao uspeh u lečenju različitih tegoba ricinusovim uljem i sodom bikarbonom, a u nastavku saznajte kako se koriste:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 09.02.2020

Biomedicina: Soda bikarbona i Ricinus, nema jače kombinacije: Pomaže u liječenju čak 24 bolesti

Soda bikarbona i Ricinus, nema jače kombinacije: Pomaže u liječenju čak 24 bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.01.2017

Životni magazin: Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.11.2015

Prirodom do zdravlja: Ricinusovo ulje LIJEK za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to svee uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.07.2015

Slobodna riječ: Ricinusovo ulje – lijek za mnoge bolesti

Doktor Vilijam Mekgrej je detaljno opisao uspjeh u liječenju različitih tegoba sa ricinusovim uljem:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 09.05.2022

Vesti-online: Soda bikarbona i ricinusovo ulje uspešno otklanja čak 24 bolesti

Ovaj prirodni lek ima mnogo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegova primena je neograničena. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.07.2019

Adavinic: NAŠ UGAO: Dva sastojka čine čuda, bradavice, gljivice, ciste, alergije… nestaju ako…

Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu bikarbonu za tretiranje bolesti koje su uglavnom otporne na tradicionalne terapije.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.12.2021

Novi Portal: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe čak 24 bolesti…

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.01.2016

Životni magazin: Alternativno liječenje: Ricinusovo ulje pomaže kod čak 25 bolesti! (RECEPT)

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 07.10.2022

N-portal.info: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe čak 24 bolesti…

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.01.2016

Zagreb Info: Čudesan prirodni lijek za 25 bolesti: Recite ‘zbogom’ kožnim i kroničnim oboljenjima

Uklonite smeđe mrlje s kože, izliječite ozlijeđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.06.2020

Adavinic: Lek skoro za sve – ricinusovo ulje

Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu bikarbonu za tretiranje bolesti koje su uglavnom otporne na tradicionalne terapije.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2023

SVI RECEPTI SU ZA 5: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 Bolesti Brzinom Svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.07.2019

Privrednik: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Ekspresni lijek za 24 tegobe!

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.02.2020

Glossy: ČUDOTVORNO ULJE KOJE LEČI MNOGE BOLESTI: Za nekoliko dana rešite ove probleme RICINUSOM!

Na našem podneblju ljudi nisu dovoljno upoznati sa njegovim blagodetima

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 02.06.2020

Slobodna Bosna: DVA SASTOJKA ČINE ČUDA: Ovaj kućni pripravak liječi na desetine bolesti, ali ono što čini bradavicama, posebna je priča…

Kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 09.07.2020

Dnevno.ba: SODA BIKARBONA I RICINUSOVO ULJE: Ova kombinacija smatra se ekspresnim lijekom za čak 24 tegobe!

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.05.2022

Alo: NEMA JAČE KOMBINACIJE Soda bikarbona i ricinusovo ulje uspešno otklanja čak 24 bolesti

Ptimena ovog prirodnog leka je bukvalno neograničena

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 04.06.2021

Super magazineeu: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe čak 24 bolesti…

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.06.2019

Agroportal: Ricinus i soda bikarbona – snažna kombinacija za mnoge tegobe

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinus za t...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.11.2021

Lekovi portal: LIJEČENJE RICINUSOVIM ULJEM: Njegove primjene su nevjerovatne…

Ricinusovo ulje je jeftin, no nažalost nije toliko popularan lijek koliko bi trebao biti. Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravl...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.01.2022

SVI RECEPTI SU ZA 5: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.09.2015

Kućni lekar: Ulje Koje Provereno Ima Pozitivne Efekte Na Zdravlje

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.08.2021

Balkan Plus: LIJEČENJE RICINUSOVIM ULJEM: Njegove primjene su nevjerovatne

Ricinusovo ulje je jeftin, no nažalost nije toliko popularan lijek koliko bi trebao biti. Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravl...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.12.2015

Kućni lekar: Ricinusovo Ulje Lek Za 25 Bolesti: Alergije Odlaze Kao Rukom Odnešene!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to svee uz pomoć ricinusovog ulja

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.10.2017

Portal Oko: NE POSTOJI JAČA KOMBINACIJA Dva sastojka koja liječe 20-ak bolesti brzinom munje

Ovo ulje je dokazano odličan borac za liječenje 25 bolesti, a alergije nestaju poput magije.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.10.2022

Mala kuharica: SODA BIKARB0NA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.07.2019

Info-KS: BRADAVICE,GLJIVICE,CISTE,ALERGIJE... Dva sastojka čine čuda, donosimo recepte koji liječe na desetine bolesti…

Kombinacija ima mnogo, a primjene su neograničene

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.01.2022

Edijaspora (.info): RICINUSOVO ULJE I SODA BIKARBONA: Lijek je za 24 bolesti…

Ova mješavina lijek je za čak 24 bolesti…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 23.11.2017

Dnevno.hr: NE POSTOJI JAČA KOMBINACIJA: Dva sastojka koja liječe 20-ak bolesti brzinom munje

Ovo ulje je dokazano odličan borac za liječenje 25 bolesti, a alergije nestaju poput magije!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.12.2022

24h Za Vas: ULJE OVE BILJKE LIJEK JE ZA ČAK 23 BOLESTI: Alergije odlaze kao rukom odnesene…

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscijelite ozlijeđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.07.2015

Novi: Ulje koje liječi preko dvadeset vrsta bolesti!

Ricinusovo ulje ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje budući da su njegove primjene neograničene. Holistička medicina preporučuje ricinusovo ulje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.09.2018

Golubarstvo i golubari: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.03.2016

Family: OBLOGA OD SODE BIKARBONE I RICINUSOVOG ULJA LEČI ČAK 25 BOLESTI: OVAKO SE PRAVI I PRIMENJUJE!

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.02.2022

Domaćinski recepti: Ekspresni lijek za 24 tegobe! Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije..

OVA KOMBINACIJA IMA MNOŠTVO POZITIVNIH EFEKATA NA ZDRAVLJE, A PRIMJENE SU NEOGRANIČENE. HOLISTIČKA MEDICINA ČESTO PREPORUČUJE RICINUSOVO ULJE I SODU B...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.01.2023

Ženski portal: Ovaj prirodni lek ima mnogo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegova primena je neograničena.

Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje za lečenje bolesti koje su uglavnom otporne na tradicionalne terapije. Dr Vilijam Mekgrej je det...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.05.2018

Sensa: Čudesan lek od ricinusovog ulja i sode bikarbone: evo kako se koristi ricinusovo ulje u službi zdravlja

Narodna medicina otkriva neverovatan lek na koji su mnogi zaboravili - evo koje sve bolesti mogu da se leče ricinusovim uljem!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 08.01.2023

Prirodni svijet: Dar od Boga, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 23.07.2022

Badgesrecpro: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Leče 24 bolesti brzinom svetlosti!

Doktor Dr. William McCray je detaljno opisao uspjeh u liječenju različitih tegoba s ricinusovim uljem:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.09.2019

Simptomi bolesti: Ricinusovo ulje kao lek (protiv zatvora, za ciste na jajnicima, mršavljenje, kataraktu…)

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lek koliko bi trebao biti. Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.05.2021

Portal novosti: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 10.04.2018

Zdravlje priroda (.net): Alternativno liječenje: Ricinusovo ulje pomaže kod čak 25 bolesti! (RECEPT)

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.04.2022

Novi Portal: RICINUSOVO ULJE I SODA BIKARBONA: Lijek je za čak 24 bolesti…

Ova mješavina lijek je za čak 24 bolesti…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.05.2019

Magicus: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Leče 24 bolesti brzinom svetlosti!

Doktor otkriva i kako da ovom metodom izlečite kataraktu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.02.2016

Dnevno.rs: Ulje OVE BILJKE leči čak 25 bolesti i tegoba: Kada tradicionalna terapija ne pomaže, isprobajte NJEGOVU MOĆ!

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.02.2016

Devet meseci: Obloga Od Sode Bikarbone I Ricinusovog Ulja Leči Čak 25 Bolesti (RECEPTI)

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 09.05.2022

Recepti za sve: DOKTOR OTKRIO KAKO RICINUSOVO ULJE TERA 24 BOLESTI: SA OVIM SREDSTVOM ČINI ČUDO

Ovaj prirodni lek ima mnogo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegova primena je neograničena. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.05.2017

Lijek iz prirode: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.10.2022

Recipes-Advices: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 Bolesti Brzinom Svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.09.2022

Semberija: ZA LIJEČENjE RAZLIČITIH TEGOBA: Pomiješajte ricinusovo ulje i sodu bikarbonu

Holistička medicina često preporučuje ricinus za tretiranje bolesti koje su uglavnom otporne na tradicionalne terapije.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.08.2020

Comka: Nema jače kombinacije: soda bikarbona i ricinus: Pomaže u liječenju 24 bolesti

Nema jače kombinacije: soda bikarbona i ricinus: Pomaže u liječenju 24 bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 07.02.2022

Penzionisani: VERUJE SE DA REŠAVA 24 ZDRAVSTVENE TEGOBE! Mešavinu ova dva sastojka nazivaju zlatnim preparatom!

Kombinacija ricinusovog ulja i sode bikarbone smatra se čudesnim lekom

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 26.01.2020

Hayat: KOMBINACIJOM OVE DVIJE STVARI EKSPRESNO ĆETE SE RJEŠIT 24 TEGOBE

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 18.01.2023

List Libertas: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 Bolesti Brzinom Svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.05.2016

Babin Lek: Home / Prirodni lekovi / Ovo ulje je dokazan lijek za 25 bolesti Ovo ulje je dokazan lijek za 25 bolesti

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.05.2017

Novi: SODA BIKARBONA I RICINUS NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječi 24 bolesti BRZINOM SVJETLOSTI!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.05.2020

Objektivni: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.06.2022

Priroda portal: Dar od Boga, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.09.2022

Zdravi portal: Dar od Boga, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.03.2017

U prirodi je lek: Obloga Od Sode Bikarbone I Ricinusovog Ulja Leči Čak 25 Bolesti (RECEPTI)

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.12.2018

YouTube: Sunny Kitchen: Top kombinacija - soda bikarbona i ricinusovo ulje. Evo sta sve leci!

....

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 07.09.2016

Recepti i Ideje: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja liječi čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primjenjuje!

e ozbiljne očne alergije utrljavanjem ricinusovog ulja u kapke prije spavanja.     Smanjite bol u donjem dijelu leđa primjenom obloga od ricinusovog...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 31.07.2015

Objektivno: Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.05.2016

Vop Portal: Ricinusovo ulje lijek za bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.10.2021

Info Prijedor: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.08.2016

Za svakog po nešto: Ricinusovo ulje LIJEK za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to svee uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.10.2020

Glas Javnosti: OVO PRIRODNO SREDSTVO JE MOĆAN LEK: Leči skoro 20 bolesti, I REŠAVA NAJNEPRIJATNIJE PROBLEME!

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.10.2022

Jedna istina: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 Bolesti Brzinom Svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.04.2016

STVAR UKUSA: Prirodni lek za 25 bolesti: Soda bikarbona i ricinusovo ulje

Mnoge zdravstvene probleme mogu rešiti namirnice koje su nam lako dostupne.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 18.10.2018

Ženskica: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: EKSPRESNI LEK ZA 24 TEGOBE!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.07.2015

Lekar info: Ricinusovo ulje pomaže kod čak 25 bolesti

Doktor Vilijam Mekgrej je detaljno opisao uspeh u lečenju različitih tegoba sa ricinusovim uljem:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 09.09.2015

Novi Svjetski Poredak: Ovo ulje je dokazan lijek za 25 bolesti, a nitko ga ne voli!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.04.2017

Novi horizonti: Ricinusovo ulje lek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to svee uz pomoć ricinusovog ulja

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.10.2017

Lijekovi za sve: RICINUSOVO ULJE LIJEK ZA 25 BOLESTI: ALERGIJE ODLAZE KAO RUKOM ODNEŠENE!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to svee uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.10.2019

Bhdinfodesk: Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažal...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.10.2020

Priroda portal: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe čak 24 bolesti…

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.09.2017

Press Serbia: Kombinacija ricinusovog ulja i sode bikarbone uspešno leči mnoge bolesti!

Ricinusovo ulje u kombinaciji sa sodom bikarbonom je veoma moćan lek.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.07.2021

Alo: Ekspresni lek za 24 tegobe! Ne postoji bolja kombinacija od sode i ricunusovog ulja, evo kako se pravi

Alergije nestaju ako popijete pet kapi ricinusovog ulja svakog jutra

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 15.04.2019

Happy TV: ŠTA SVE LEČI RICINUSOVO ULJE I SODA BIKARBONA: Kako da napravite čudotvorne obloge od ricinusovog ulja!?

Narodna medicina otkriva neverovatan lek na koji su mnogi zaboravili – evo koje sve bolesti mogu da se leče ricinusovim uljem!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.10.2022

Delta portal: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: Liječe 24 Bolesti Brzinom Svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.09.2016

Novostiiiiiii (blogspot.com): Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja liječi čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primjenjuje!

Doktor Vilijam Mekgrej je detaljno opisao uspjeh u liječenju različitih tegoba sa ricinusovim uljem:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.08.2022

Novi Portal: SODA BIKARBONA I RICINUSOVO ULJE: Smatra se izuzetno jakom kombinacijom koja liječi čak 24 bolesti…

Smatra se jako moćnom kombinacijom…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.12.2020

Domaći kolači: Soda bikarbona i ricinus – ne postoji jača kombinacija!

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.01.2023

Srbija uživo: Doktor tvrdi da ovo ULJE TERA 24 BOLESTI: A, sa OVIM prahom čini ČUDO!

Ovaj prirodni lek ima mnogo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegova primena je neograničena. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.05.2017

Stil: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Leče 24 bolesti brzinom svetlosti!

Doktor otkriva i kako da ovom metodom izlečite kataraktu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 21.01.2021

Sveta Petka: Lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.03.2019

Aura: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE KOMBINACIJE: EKSPRESNI LIJEK ZA 24 TEGOBE!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.12.2017

24h zanimljivosti blogspot: RICINUSOVO ULJE LIJEK ZA 25 BOLESTI: ALERGIJE ODLAZE KAO RUKOM ODNEŠENE!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.10.2019

7Dnevno: NE POSTOJI JAČA KOMBINACIJA: Soda bikarbona i ricinus tvore ekspresni lijek za čak 24 tegobe!

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.08.2022

Edijaspora (.info): SODA BIKARBONA I RICINUSOVO ULJE: Lijek je za čak 24 bolesti…

Lijek je za čak 24 bolesti…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.02.2021

Objektiv.rs: Ima brojne pozitivne efekte na zdravlje: Evo šta sve leči ricinusovo ulje

Od velike je koristi

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.04.2020

Vesti (.rs): DOKTOR VILIJAM MEKGREJ: RICINUS I SODA BIKARBONA KAO LEK ZA 24 BOLESTI!

Ricinus i soda bikarbona kao lek za 24 bolesti! Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primenene su neograničene. Hol...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.07.2016

Kodex: RICINUSOVO ULJE pomaže kod čak 25 bolesti!

Ricinusovo ulje je jeftin, ali nažalost ne toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.05.2019

Štitnjača: Ricinus i soda bikarbona – snažna kombinacija za mnoge tegobe

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinus za t...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.09.2019

Neodoljiva: Ulje Koje Leči Razne Bolesti

Ovo ulje ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.12.2022

Novi: ULJE OVE BILJKE LIJEK JE ZA ČAK 23 BOLESTI: Alergije odlaze kao rukom odnesene…

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscijelite ozlijeđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje je jeftin, ali na...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.10.2022

Znanje je moć: SODA BIKARBONA I RICINUS, NEMA JAČE

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.04.2016

Kolači za 10: NARODNA MEDICINA: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja leči čak 25 bolesti, ovako se pravi i primenjuje! (UPUTSTVO)

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.05.2018

Lepa i srećna: ŠTA SVE LEČI RICINUSOVO ULJE I SODA BIKARBONA: evo kako da napravite čudotvorne obloge od ricinusovog ulja

Narodna medicina otkriva neverovatan lek na koji su mnogi zaboravili - evo koje sve bolesti mogu da se leče ricinusovim uljem!

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 12.06.2016

Za svakog po nešto: NARODNA MEDICINA: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja leči čak 25 bolesti, ovako se pravi i primenjuje! (UPUTSTVO)

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.10.2019

Dnevno.hr: NE POSTOJI JAČA KOMBINACIJA: Soda bikarbona i ricinus tvore ekspresni lijek za čak 24 tegobe!

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.10.2020

Republika.rs: Obloga od ricinusovog ulja leči skoro 20 bolesti: Ovako se pravi i primenjuje!

Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 01.05.2016

Za svakog po nešto: Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.08.2017

Narodni-lekar: Lečenje RICINUSOVIM ULJEM

Ricinusovo ulje je jeftin, no nažalost nije toliko popularan lek, koliko bi trebalo da bude. Ovaj prirodni lek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdrav...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.02.2016

Stil: Obloga od sode bikarbone i ricinusovog ulja leči čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primenjuje!

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 09.05.2022

Receptoor: NEMA JAČE KOMBINACIJE Soda bikarbona i ricinusovo ulje uspešno otklanja čak 24 bolesti

Primena ovog prirodnog leka je bukvalno neograničena

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 31.07.2015

Ekskluziva: Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscijelite ozlijeđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.01.2023

Krstarica: Doktor tvrdi da ovo ULJE TERA 24 BOLESTI: A, sa OVIM prahom čini ČUDO!

Ovaj prirodni lek ima mnogo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegova primena je neograničena. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 22.07.2019

Trafika (.ba): EKSPRESNI LIJEK ZA 24 TEGOBE: Soda bikarbona i ricinus

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.01.2018

Recepti i Ideje: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.02.2016

EKUHARICA: Obloga od ricinusovog ulja i SODE BIKARBONE leči čak 25 bolesti: Ovako se pravi i primenjuje!

Stari narodni lekovi su najbolji jer su vekovima primenjivani i njihova primena je usavršena do perfektnosti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.11.2020

BH Doktor: Obloga od ricinusovog ulja liječi skoro 20 bolesti: Ovako se pravi i primjenjuje!

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.06.2020

Receptoor: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Ekspresni lijek za 24 tegobe! – Ljekovito bilje

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.09.2022

Prirodna medicina: DOKTOR OTKRIO KAKO RICINUSOVO ULJE TERA 24 BOLESTI: Sa OVIM sredstvom čini ČUDO!

Ovaj prirodni lek ima mnogo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegova primena je neograničena. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.09.2022

Atma: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Ekspresni lijek za 24 tegobe!

Ova kombinacija ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a primjene su neograničene. Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje i sodu b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.07.2019

Volim Danilovgrad: ZDRAVLJESoda bikarnona i ricinus: Liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene. Holistička medicina često je preporučuje ricinusov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.10.2017

Koreni: Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Leče 24 bolesti brzinom svetlosti!

Doktor otkriva i kako da ovom metodom izlečite kataraktu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti