Foto: Flickr
Tvrdnje o “čudotvornim” ljekovitim svojstvima sode bikarbone godinama su prisutne u online prostoru. Mnoštvo je članaka u kojima se spominju ova navodna svojstva, kao i recepti koji “garantuju izlječenje” od različitih oboljenja.
Jedan od takvih članaka objavljen je 22. marta 2022. godine na portalu Zdravlje i Wellness, pod naslovom:
“NAUČNICI DOKAZALI: Soda Bikarbona Vam Može Spasiti Život, Ali Samo Ako Se Koristi Na Sljedeći Način”
Tvrdnje iznesene u prvom dijelu članka odnose se na zaključke istraživanja koje su proveli naučnici s američkog sveučilišta Utah i koje je objavljeno u časopisu Clinical Journal of American Nephrology.
Većina nas ima kod kuće sodu bikarbonu (ne prašak za pecivo!), bijeli prah koji najčešće koristimo za čišćenje i pri pripremi slastica. Ali, ovaj bijeli prah ima i puno značajniju ulogu – može nam spasiti život!
Stariji ljudi s niskim razinama bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 posto veći rizik preuranjene smrti, otkrili su znanstvenici u posljednjem istraživanju na Sveučilištu Utah.Rezultati objavljeni u časopisu Clinical Journal of American Nephrology pokazali su da povećanje razine bikarbonata može produžiti život.
Tim znanstvenika istraživao je kako su promjene pH, ugljični dioksid i bikarbonati povezani sa životnim vijekom zdravih starijih osoba. Znanstvenici su analizirali podatke 2.287 sudionika istraživanja s kojim su započeli još 1997.godine.
Manjak bikarbonata je na cijelom svijetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje unatoč tome što je izuzetno uobičajeno. Soda bikarbona odgovorna je za transport kisika: širi krvne žile i lakše otpušta kisik u tkiva, što znači da povećava PH vrijednost, lužnatost. Povišenje PH vrijednosti mokraće sprečava kristalizaciju mokraćnih kanala.
Utvrđeno je da mokraćna kiselina uzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, bubrežne kamence. Također stvara otrovni spoj alkosan koji stvaraju gljivice, a to znači dijabetes i konačno rak.
Pretjerano kiseli pH uzrokuje stanično propadanje, što na kraju vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza i žgaravica. Činjenica kako biološki život najbolje funkcionira u ne-kiselom (alkalnom) miljeu dovoljno jasno govori u prilog korisnosti sode bikarbone.
U drugom dijelu članka objavljeni su recepti koji navodno mogu pomoći u liječenju bolesti. Tako je u receptu koji podrazumijeva uzimanje sode bikarbone s medom navedeno da se soda bikarbona uzima oralno u periodu od dvije do tri sedmice i da treba biti spreman na nuspojave poput mučnine, dijareje i osipa. Također, navedeno je da ti simptomi upućuju na detoksikaciju. U ovom se dijelu preporučuje da se soda bikarbona pomiješa s medom i siše, bez gutanja, kako bi se u organizam apsorbirala kroz slinu.
Drugi način uzimanja sode bikarbone jeste u kombinaciji s limunovim sokom. To je također mješavina za koju se navodi da se koristi za liječenje i prevenciju karcinoma.
Treći je recept “terapije” doktora Tulia Simoncinija i on podrazumijeva uzimanje sode bikarbone oralno, preko aerosola, intervenski ili preko katetera, kako bi se navodno direktno uticalo na rak. Četvrti način uzimanja sode bikarbone kojim se navodno liječi rak podrazumijeva miješanje sode bikarbone i javorovog sirupa prema receptu Jima Kelmuna. U ovom slučaju, javorov sirup navodno djeluje tako da povećava nivo šećera u krvi kako bi sodu “ubrizgao direktno u stanice”.
Izvor tvrdnji
Kao izvor članka naveden je portal Novi, koji je tekstove pod sličnim naslovima i sa sličnim tvrdnjama objavljivao nekoliko puta u rasponu od nekoliko godina. Članak s najstarijim datumom objave na ovom portalu datira iz 2017. Osim njega, članci u kojima su navedene tvrdnje da soda bikarbona “može spasiti život” objavljeni su pod sličnim naslovima 2018. i 2021. godine.
Novi nije jedini portal koji je objavljivao tvrdnje da soda bikarbona “može spasiti život”. Članke s ovim tvrdnjama objavljivali su i drugi portali, poput Telegrafa i Stila. No, portal Novi naveden je kao izvor u mnogim kasnijim objavama. Ovaj je članak, ustvari, kompilacija nekolika tekstova koji su objavljivani godinama. Izvor za tvrdnje u članku portala Zdravlje i Wellness je Atma (.hr). No, članak s ove stranice je uklonjen.
Članci pod sličnim naslovima, a koji uključuju navode o tome da soda bikarbona “može spasiti život”, objavljivani su u nekoliko varijacija.
U prvom dijelu kompilovanog teksta navode se osobine sode bikarbone, navodna naučna istraživanja o alkalnosti i pH vrijednostima organizma. No, iako naslov sugeriše objašnjenje o tome na koji način uzimati sodu bikarbonu kako bi “spasili život”, u ovoj je verziji navedeno tek da sodu bikarbona treba uzimati oralno, bez da su priloženi recepti za uzimanje “lijeka”.
Ova skraćena varijanta članka objavljena je prvi put 16. januara 2016. godine na portalu Ženskica, pod naslovom “Naučnici dokazali: Soda bikarbona nam može spasiti život, ali samo ako je ovako koristimo!”. Kao izvor za ovaj članak naveden je portal Večernjeg lista. No, zanimljivo je da je članak Večernjeg lista objavljen tek 17. februara 2016.
Tekst Večernjeg lista koji sadrži tvrdnje o svojstvima sode bikrabone i pH neutralnosti organizma izvor je mnogobrojnim kasnijim prenošenjima. No, i dalje ostaje nepoznato ko je i kada objavio prvi članak.
Druga, proširena verzija, koja je objavljena na portalu Zdravlje i Wellness, također uključuje nekoliko varijacija, ali su najčešća prenošenja koja uključuju objavu “recepata” baziranih na “terapijama” koje su propisivali doktori Tulio Simoncini i Jim Kelman. U mnogobrojnim verzijama ovog članka prenosi se i citat iz knjige Marca Sircusa o liječenju raka, koju je preveo Darko Vujnović.
Varijacije članaka o tome da soda bikarbona “može da spasi život” raznovrsne su. Zbog dijelova sadržaja koji dolaze iz različitih izvora, teško je doći do zaključka gdje je i kada prvi put objavljena kompilacija koju je 22. marta 2022. prenio portal Zdravlje i Wellness.
Šta su činjenice?
Studija sa sveučilišta u Utahu, na koju se pozivaju članci o “spasonosnoj” sodi bikarboni, sprovedena je u periodu od 1997. do 2014. godine. Vodio ju je doktor Kalani Raphael, a objavljena je 2016. godine pod nazivom “Koncentracija bikarbonata, acidobazni status i mortalitet u studiji zdravlja, starenja i sastava tijela”. O nalazima iz ove studije govori se u članku Američkog društva nefrologa (The American Society of Nephrology) na Newswiseu.
“Ono što smo otkrili je da su generalno zdravi stariji ljudi s niskim nivoom bikarbonata imali veći rizik od smrti”, rekao je dr. Raphael. “Dodavanje pH mjerenja u jednačinu nije promijenilo rezultate, što je važno, jer pH nije rutinski mjeren. Nalazi sugerišu da koncentracije bikarbonata u krvi, koje su uobičajeno izmjerene, mogu pomoći kliničarima da identifikuju osobe s povećanim rizikom od rane smrti. Kod ljudi s niskim nivoom bikarbonata, neki mogu imati koristi od povećanog unosa hrane koja proizvodi bikarbonat u tijelu, kao što su voće i povrće.
U članku Livescienca, objavljenom 19. januara 2016. godine, objašnjeno je da su naučnici na sveučilištu u Utahu u ovoj studiji ustanovili da nivo bikarbonata u krvi ima neke veze s ranijom smrću, ali nisu ustanovili uzročno-posljedičnu vezu.
Također, u ovom je članku navedeno mišljenje dr. Michaela Emmetta, šefa interne medicine na Univerzitetskom medicinskom centru Baylor u Dallasu, koji nije radio na studiji. On je upozorio na zdravstvene rizike koje nosi konzumacija sode bikarbone.
Ova jednostavna premisa regulacije pH dovela je do alternativne medicinske prakse konzumiranja sode bikarbone (natrijum bikarbonata) ili drugih izvora bikarbonata, za koje se tvrdi da usporavaju proces starenja i liječe rak. Ali ne postoje dokazi koji podržavaju takve tvrdnje, kažu naučnici.
(...)
Što je još gore, konzumiranje previše sode bikarbone može dovesti do zdravstvenih problema kao što su perforirani želudac, visoki krvni tlak zbog opterećenja natrijumom i moguće kamenje u bubregu zbog proizvodnje viška kalcija u urinu, rekao je Emmett. Umjesto toga, kalij bikarbonat mogao bi biti bolja alternativa sodi bikarboni, ali bi ga trebalo uzimati samo pod nadzorom ljekara, rekao je.
U istom članku navedene su i tvrdnje dr. Kalani Raphaela s Univerziteta Utah u Salt Lake Cityju, koji je vodio studiju na koju se pozivaju praktikanti alternativne medicine koji sodu bikarbonu proglašavaju “spasonosnim” lijekom.
"Ne znamo sa sigurnošću da li podizanje niskih nivoa bikarbonata u normalne granice sodom bikarbonom ili uzimanje sode bikarbone, ako su vam nivoi bikarbona normalni, poboljšava zdravlje", rekao je Raphael.
"Osobe s bolestima bubrega, srca, pluća i jetre, kao i žene koje su trudne, nikada ne bi trebale da se samoliječe bikarbonom ili sodom bikarbonom."
Dakle, razinu bikarbonata možemo povećati unosom hrane koja ima svojstvo da podiže nivo bikarbonata u tijelu, poput svježeg voća i povrća. Studija sveučilišta u Utahu nije pokazala da se to može uraditi konzumacijom sode bikarbone niti se to savjetuje.
Soda bikarbona ne liječi rak
O tome da soda bikarbona – sama ili u kombinaciji s nekim drugim sastojcima – ne liječi rak, Raskrinkavanje je i ranije pisalo u nekoliko analiza (1, 2, 3). .
Navodi o “čudotvornim” ljekovitim osobinama sode bikarbone dio su šireg narativa o “lijekovima”, odnosno namirnicama koje su dostupne svima, a koje se predstavljaju kao učinkovite u liječenju teških bolesti. Ovakvi lako dostupni “lijekovi” su navodno nepoznati jer se farmaceutska industrija, odnosno “farmakomafija”, trudi da ih sakrije kako bi zarađivala na skupim lijekovima. Radi se o “zavjerološkim” tvrdnjama koje nemaju uporište u stvarnosti.
Tvrdnji da soda bikarbona “može spasiti život”, odnosno da konzumacija sode bikarbone štiti od rane smrti, dajemo ocjenu dezinformacija. Radi se o iskrivljenom tumačenju studije o razini bikarbonata, jednog od sastojaka sode bikarbone, koji tijelo proizvodi iz konzumirane hrane, i mortaliteta.
Tvrdnje da soda bikarbona u kombinaciji s medom, limunom ili javorovim sirupom liječi rak ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.
Ovim tvrdnjama dajemo i ocjenu pseudonauka.
Napomene
15.12.2023: Portal Banjaluka (.com) je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.
6.3.2023: Portal Stil je ispravio netačne navode u člancima koji su bili dio naše analize stoga im dodajemo i ocjene ispravljeno.
25.5.2022: Portal Krstarica je ispravio netačne tvrdnje u članku koji je dio ove analize, stoga im dodajemo i ocjenu ispravljeno.
25.5.2022: Portal Telegraf je ispravio netačne navode u člancima koji su dio ove analize, pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.
26.5.2022: Portal Espreso je ispravio netačne tvrdnje u članku koji je dio naše analize, stoga smo im dodali i ocjenju ispravljeno.
9.11.2022: Portal Alo je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.
17.11.2022: Portal Stvar ukusa je ispravio netačne navode u članku pa mu dodajemo i ocjenu ispravljeno.
13.2.2023: Portal Glossy je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo iocjenu ispravljeno.
07.10.2023: Članak portala Novi svjetski poredK koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.
(Raskrinkavanje.ba)