"Godišnjica Dejtona dobra prilika da se postigne jedinstvo za vraćanje nadležnosti"

Izvor/medij: Alternativna televizija
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Ustav jedno, mediji drugo: 500 članaka o BiH "stvorenoj u Dejtonu"

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac ocijenio je da 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma dobra prilika da sve političke strukture u Republici Srpskoj učine sve da postignu visok stepen jedinstva u predstojećem procesu vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH na Srpsku.

Banjac smatra da je Republika Srpska sada na dobrom putu, ali da bi bilo dobro da po ovom pitanju, koje se može označiti kao sudbonosno za budućnost Srpske i srpskog naroda, bude postignuto nacionalno i političko jedinstvo.

"U proteklih 26 godina Dejtonski sporazum, ili, preciznije, njegov Aneks četiri, odnosno Ustav BiH osakaćen je i omalovažen najviše djelovanjem međunarodne zajednice, a zatim i političkih faktora iz Sarajeva. Proces u koji je ušla Republika Srpska za cilj ima povratak izvornom Dejtonu, dakle dokumentu koji je prije 26 godina donio mir i uspostavio principe funkcionisanja BiH. Samo oni koji ne žele dobro ovoj zemlji i njenim narodima protive se poštovanju tih principa", rekao je Banjac za Srnu.

Dejtonski sporazum je, podsjeća Banjac, uspostavio trajni mir na prostoru BiH i oni koji ga ruše ne žele ni mir ni stabilnost.

"Republika Srpska ne ruši Dejton i to je svaki dan potrebno ponavljati. Republika Srpska samo želi da vrati BiH na put mira i stabilnosti sa kojeg je skrenula djelovanje stranaka iz Sarajeva, Ustavnog suda BiH, a prevashodno OHR-a", ističe Banjac koji je svim građanima Srpske čestitao 26-to godišnjicu uspostavljanja Okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu je prije 26 godina parafiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Srpskoj.

Članak indeksiran 13. 12. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me