Google Maps “odmračio” ruske vojne baze i omogućio svima da vide strateške objekte

Izvor/medij: Sarajevska Sehara
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Google je demantovao promjene vidljivosti na satelitskim snimcima vojnih objekata u Rusiji

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

Ovi dijelovi su ranije na Google Maps-u bili zamračeni.

Sada svako može vidjeti razne ruske lansere, mine interkontinentalnih balističkih projektila, zapovjedna mjesta i tajna odlagališta s razlučivosti od oko 0.5 metara po pikselu”, navedeno je u objavi.

⚡️GOOGLE MAPS ВІДКРИВ ДОСТУП ДО ВІЙСЬКОВИХ ТА СТРАТЕГІЧНИХ ОБ’ЄКТІВ РОСІЇ.
Тепер кожен може побачити різноманітні російські пускові установки, шахти міжконтинентальних балістичних ракет, командні пункти та секретні полігони з роздільною здатністю близько до 0,5 метра на піксель. pic.twitter.com/i75wR8Efwo

— Armed Forces 🇺🇦 (@ArmedForcesUkr) April 18, 2022

 

Podsjetimo, brojne kompanije okrenule su leđa Rusiji, a ništa drugačije nije ni sa tehnološkim gigantima i društvenim mrežama.

Svakako vrijedi podsjetiti i da su Facebook i Instagram svojim korisnicima u nekim zemljama dozvoliti pozive na nasilje usmjereno prema Vladimiru Putinu i ruskim vojnicima još početkom marta.

Iz Mete su kazali da su privremeno dopustili ono što bi inače bilo okarakterizirano kao govor mržnje, poput izraza “smrt ruskim okupatorima”, što bi inače kršilo pravila ovih društvenih mreža.

No, ističu da neće dozvoliti pozive na nasilje prema ruskim civilima.

U odgovoru na taj potez Rusija je pozvala SAD da zaustave “ekstremističke aktivnosti” ove kompanije.

Objava je stigla nakon što je Reuters objavio interne poruke Mete u kojima se ističe promjena u politici firme.

U svjetlu invazije na Ukrajinu napravili smo privremenu iznimku od pravila za sve one koji su pogođeni ratom kako bi izrazili osjećaje prema okupatorskim vojnim snagama”, rekao je glasnogovornik Mete za BBC.

Prema novom propisu korisnici u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj također će smjeti zazivati smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina kao i bjeloruskog mu kolege Lukašenka.

Dodaje se da takve objave neće biti zabranjene ako pritom ne sadrže neke druge ciljeve ili uključuju kakve lokacije ili metode. Poziv na nasilje također će se dozvoliti u objavama koje se jasno odnose na invaziju na Ukrajinu.

Na tu je vijest na Twitteru reagirala ruska ambasada u Americi.

Tražimo od američkih vlasti da zaustave ove ekstremističke aktivnosti Mete i poduzmu korake da se prekršitelji kazne. Korisnici Facebooka i Instagrama nisu dali pravo vlasnicima platformi da određuju kriterije istine i da huškaju narode jedne na druge”, navedeno je iz ruske ambasade.

Rusija je prošle sedmice objavila da blokira Facebook i sve njegove platforme u zemlji, pri čemu su naveli 26 “slučaja diskriminacije protiv Rusa” na Facebooku od oktobra 2020. godine.

Pristup Facebooku nije u potpunosti onemogućen, ali je uveliko ograničen.

Članak indeksiran 22. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me