Raskrinkavanje.ba

Google je demantovao promjene vidljivosti na satelitskim snimcima vojnih objekata u Rusiji

Brojni portali u regionu objavili su članke u kojima se tvrdi da je platforma Google Maps uklonila zamućenje s objekata vojne infrastrukture u Rusiji. Ipak, platforma je demantovala ovakve navode, a ruski vojni objekti nisu jedini koji su vidljivi na mapama.

Na portalu Index objavljen je 18. aprila 2022. godine članak u kom se tvrdi da je platforma Google Maps učinila ruske vojne baze vidljivima na svojim satelitskim mapama, iako to ranije nije bio slučaj. Članak je naslovljen: 

FOTO Kijev: Google je otvorio pristup ruskim vojnim bazama, prije su bile zatamnjene

Informaciju su navodno objavile ukrajinske oružane snage na Twitteru.

UKRAJINSKE oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima. Prije su bili zatamnjeni.

"Sada svatko može vidjeti razne ruske lansere, mine interkontinentalnih balističkih projektila, zapovjedna mjesta i tajna odlagališta s razlučivosti od oko 0.5 metara po pikselu", stoji u objavi.

Među dostupnim slikama sad su se našli nosač aviona, skladište nuklearnog oružja kod Murmanska, podmornice kod Kamčatke i vojna baza u Kursku, 150 kilometara od ukrajinske granice.

Tweet na koji se članak poziva objavljen je na nalogu Oružane snage Ukrajine (Armed ForcesUkr) i u vrijeme pisanja ove analize nije bio dostupan jer je pomenuti nalog suspendovan. 

Portal Istra24 je u naslovu članka od 18. aprila 2022. godine tvrdnju pomenutog Twitter naloga predstavio kao činjenicu:

Google otvorio pristup donedavno zatamnjenim lokacijama

U članku ovog portala navodi se i da je ovo “prvi put” da su snimci vojnih objekata vidljivi svima na Google mapama.

Iako odavno ni jedna jedina vojna baza nije tajna i satelitska tehnologija je toliko sofisticirana da se o protivniku u vojnim krugovima u pravilu zna gotovo sve, ovo je zapravo prvi put da Google “Urbi et Orbi” otvara mogućnost pregleda najstrožih vojnih tajni za svakoga, koga to zanima.

Istu tvrdnju o “otvaranju pristupa” objektima vojne infrastrukture u Rusiji u svojim člancima objavilo je još više od trideset medija u regionu. 

Odakle ova tvrdnja potiče?

Google Maps je platforma za online mapiranje koja nudi satelitske prikaze, fotografije iz vazduha, mape ulica i niz drugih funkcionalnosti. 

Tvrdnja da je ova platforma “otvorila pristup ruskim vojnim i strateškim objektima” originalno je objavljena 16.4.2022. na Twitter nalogu Большой Ух. U ovom tweetu na ruskom jeziku navodi se da “pišu da je Google uklonio skrivanje ruskih tajnih objekata sa njihovih mapa. Sada se sve vidi.”

Ista tvrdnja, uz niz fotografija koje navodno prikazuju “otkrivene” vojne lokacije u Rusiji, objavljena je u članku ukrajinskog portala Defense Express 17.4.2022. Članak ovog portala preuzela je i 18. aprila objavila novinska agencija ukrajinskog ministarstva odbrane ArmyINFORM. Ipak, ukrajinsko ministarstvo nije originalni izvor informacije niti smo je uspjeli pronaći objavljenu na zvaničnoj stranici Ministarstva. 

Tvrdnja je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama kada je 18.4.2022. objavljena na Twitter nalogu Armed Forces Ukraine, na čiji se tweet pozivaju i domaći portali. U tweetu su, pored pomenutog teksta koji su prenijeli domaći mediji, objavljene i četiri fotografije koje navodno prikazuju satelitske snimke ruskih vojnih objekata. 

Pomenuti nalog na kom je tvrdnja originalno objavljena je, međutim, u međuvremenu suspendovan zbog kršenja pravila Twittera. 

Ovaj nalog zvanično ne pripada Oružanim snagama Ukrajine. Naime, nalog nije verifikovan, za razliku od drugih naloga vezanih za ukrajinsku vojsku, poput naloga Generalnog štaba Oružanih snaga Ukrajine i naloga Vazduhoplovstva Oružanih snaga. Tvrdnja o navodnom postupku platforme Google Maps nije objavljena ni na jednom od ova dva naloga. 

Ipak, iako nalog zvanično nije pripadao vojsci Ukrajine, činjenica je da su njegove objave u nekoliko navrata prenosili zvanični ukrajinski izvori. Tako se pretragom na Twitteru može pronaći niz objava u kojima se zvanični nalog Ministarstva odbrane Ukrajine poziva upravo na Twitter profil Armed Forces Ukraine. Objava o navodnom potezu Google Mapsa nije jedna od njih. Ostaje nejasno da li je nalog zaista pripadao Oružanim snagama Ukrajine.

Da li je Google Maps mijenjao prikaz vojnih objekata u Rusiji?

Ono što je jasno jeste da nema zvanične potvrde ni informacije o tome da je Google Maps “otvorio pristup” lokacijama vojne infrastrukture u Rusiji. S druge strane, sama platforma Google Maps je na zvaničnom Twitter nalogu u više navrata demantovala ove navode.

U odgovoru naloga Google Maps na objavu na Twitter profilu OSINT UK od 18.4.2022, u kojoj se tvrdi da je platforma “prestala skrivati” vojne i strateške objekte Rusije, navodi se:

Zdravo, nismo napravili nikakve promjene u zamagljivanju na našim satelitskim snimcima u Rusiji.

Isto je navedeno i u odgovorima naloga platforme Google Maps na nekoliko drugih Twitter objava u kojima se navodi ista tvrdnja (1, 2, 3). 

Glasnogovornica kompanije Google je ovo potvrdila u odgovoru za magazin The Verge. U članku ovog portala od 18. aprila navodi se:

The Verge je uspio da potvrdi da je bar jedna od slika it tweeta dostupna na Google Mapsu i da prikazuje aktivnu rusku vojnu lokaciju. Takođe smo uspjeli da pronađemo druge primjere u kojima Google Maps pokazuju druge baze u zemlji.

Međutim, kompanija kaže da ovo nije novost. U e-mailu za The Verge, portparolka Googlea Genevieve Park rekla je: 

“Nismo napravili nikakve promjene zamagljenja na našim satelitskim snimcima u Rusiji.”

Iako su slike koje kruže vjerovatno autentične, bile su dostupne na Google mapama mnogo prije sukoba u Ukrajini.

Da li su vojni objekti uvijek “skriveni” na Google mapama?

U nekim slučajevima, snimci vojnih objekata na platformi Google Maps zaista jesu zamućeni. Platforma za provjeru činjenica Politifact analizirala je ove tvrdnje u članku od 20. aprila 2022:

Na zahtjev vlada, Google prikazuje zamućene slike vojnih objekata u nekim zemljama, uključujući Belgiju, Francusku i Njemačku, kako bi sakrio osjetljive informacije. Kompanija ponekad može da počne da pruža oštre slike oblasti koje su prethodno bile predstavljene kao zamagljene, kada se ograničenja ukinu.

Fact-checking platforma Demagog iz Poljske je tvrdnju o navodnom otkrivanju ruske vojne infrastrukture analizirala u članku od 19.4.2022. Kako se navodi u ovoj analizi, snimak Komande Komponente specijalnih snaga u poljskom Krakovu jeste zamućen. Zamućen je, recimo, i prikaz Baze francuskog vazduhoplovstva 705.

Ipak, nije jedinstven slučaj ni da objekti vojne infrastrukture budu jasno vidljivi na ovoj platformi. Takav je, recimo, slučaj s poznatim područjem 51 (Area 51) u američkoj državi Nevada. Ova oblast je, navodi Britannica, “tajna vojna instalacija američkog vazduhoplovstva”. 

Treba istaći i da su neke vojne baze u Ukrajini takođe vidljive na Google mapama. Takav je slučaj, recimo, s Međunarodnim centrom za očuvanje mira i sigurnosti (International Peacekeeping and Security Center), vojnom bazom u gradu Javoriv u Ukrajini, koju je Rusija granatirala 13.3.2022. Isto je i s međunarodnim aerodromom Ivano-Frankivsk, koji je takođe bio meta ruskog napada. 

Iako se, dakle, ne može sa sigurnošću provjeriti da li je bilo promjena u načinu prikazivanja ruskih objekata vojne infrastrukture, platforma Google Maps je ovaj navod zvanično demantovala. Međutim, kako Politifact ističe, “neke od slika ruskih objekata za koje korisnici/e društvenih mreža kažu da su sada odjednom vidljive bile su dostupne godinama u visokoj rezoluciji na uslugama kao što su Google Maps i Google Earth.”

Takođe, činjenica da su ruske vojne baze vidljive na mapama nije jedinstven slučaj na ovoj platformi te su, kako je objašnjeno, vidljivi i vojni objekti Ukrajine. 

O korištenju Google mapa kao pomoćnog sredstva tokom rata u Ukrajini bilo je riječi i ranije, budući da je ova platforma korištena kao alat “za vizuelizaciju vojnih akcija, pomoć istraživačima/cama da prate trupe i civilima da traže sklonište”, navodi The Washington Post u članku od 25. februara 2022. 

Shodno činjenicama, tvrdnjama da su “ukrajinske oružane snage”, “Kijev” ili “Ukrajinci” objavili da je platforma Google Maps “otvorila pristup” ruskim vojnim objektima dajemo ocjenu dezinformacija

Članak portala Istra24, u kom je ova tvrdnja predstavljena kao činjenica, dobija ocjenu lažna vijest. Drugi članci u kojima je tvrdnja formulisana na isti način dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Takođe, ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji portala Istra24 da je ovo “prvi put da Google “Urbi et Orbi” otvara mogućnost pregleda najstrožih vojnih tajni za svakoga”.

Druge objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena:

25.4.2022: Portali N1 (BiH), Alo, Večernji (.hr), Radio Sarajevo, Slobodna Bosna, Cafe, N1 (HR) i Sarajevska sehara ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

26.4.2022: Portali N1 (SRB) i Hayat ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

29.4.2022: Portal Lajk ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

28.11.2022: Portal Nova ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.10.2023: Portal Dnevnik (.hr) ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

N1 HR: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Lažna vijest 18.04.2022

Istra24: Google otvorio pristup donedavno zatamnjenim lokacijama

Ukrajinska vojska je na Twitteru objavila da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima koji su sve donedavno bili zatamnjeni

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 19.04.2022

Direktno.hr: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima; vidljivo skladište nuklearnog oružja, vojne baze...

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 18.04.2022

Index: FOTO Kijev: Google je otvorio pristup ruskim vojnim bazama, prije su bile zatamnjene

UKRAJINSKE oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima. Prije su bili zatamnjeni.

 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Sarajevska Sehara: Google Maps “odmračio” ruske vojne baze i omogućio svima da vide strateške objekte

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Dezinformacija 18.04.2022

N1.RS: Ukrajinci: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima

Ukrajinske oružane snage objavile su na Tviteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

SEEbiz: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima

KIJEV - Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 18.04.2022

AntenaM: Ukrajinci: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima

Ukrajinske oružane snage objavile su na Tviteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Hayat: GOOGLE MAPS OTVORIO PRISTUP RUSKIM VOJNIM BAZAMA

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima. Prije su bili zamračeni.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Sjeverni.info: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim objektima

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 19.04.2022

021.rs: FOTO Ukrajinci: Gugl maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima

Ukrajinske oružane snage objavile su na Tviteru da je Gugl maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 18.04.2022

Večernji list: Ukrajinci tvrde: Sada svi preko Google Mapsa mogu vidjeti ruske vojne baze

Ukrajinske oružane snage tvrde kako je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima. Prije su, naime, te lokacije bile zamračene i...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Borak: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Radio Sarajevo: Foto / Google omogućio uvid nad ruskim vojnim bazama koje su prije bile zamračene

Gotovo dva mjeseca, odnosno 54 dana traje ruska vojna invazija na Ukrajinu koja je pokrenuta 24. februara.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Morski.hr: RUSKE VOJNE BAZE NA “IZVOLITE” Google otvorio pristup donedavno zatamnjenim lokacijama

Ukrajinska vojska je na Twitteru objavila da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima koji su sve donedavno bili zatamnjeni...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 18.04.2022

Fokus: Kijev: Google je otvorio pristup ruskim vojnim bazama, prije su bile zatamnjene

Među dostupnim slikama sad su se našli nosač aviona, skladište nuklearnog oružja kod Murmanska, podmornice kod Kamčatke i vojna baza u Kursku, 150 kil...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 18.04.2022

Slobodna Bosna: RAT UŽIVO: Dramatično obraćanje Zelenskog - "Ruske snage započele su bitku za Donbas!"

Danas je 54. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna"!

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.04.2022

Ilidža grad: Google otvorio pristup ruskim vojnim bazama, “odmračio” ih

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima. Prije su bili zamračeni.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Alo: OTVOREN PRISTUP RUSKIM OBJEKTIMA, VIDI SE KAO NA DLANU Ovo su lanseri, balističke rakete, komandne punktove i tajne deponije RF (FOTO)

Oružane snage Ukrajine objavile su na društvenoj mreži Tviter da je Gugl Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Dezinformacija 18.04.2022

Dnevnik.hr: Druga faza rata je počela: "Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donbas"

U tijeku je 54. dan ruske agresije na Ukrajinu. Raketiran je i Lavov čiji je gradonačelnik optužio je Kremlj za genocid. Ukrajinske snage i dalje pruž...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

N1: Google otvorio pristup ruskim vojnim bazama, “odmračio” ih

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima. Prije su bili zamračeni.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Dezinformacija 18.04.2022

Nova.rs: Zelenski: Počela je bitka za Donbas, u granatiranju Donjecka ubijene 4 osobe

Danas je 54. dan invazije na Ukrajinu. Sva najnovija dešavanja iz Ukrajine mogli ste da pratita na Nova.rs.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 18.04.2022

Slobodna Bosna: UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE: Google otvorio pristup ruskim vojnim bazama, prije su bile zamračene (FOTO)

"Sada svako može vidjeti razne ruske lansere, mine interkontinentalnih balističkih projektila, zapovjedna mjesta i tajna odlagališta s razlučivosti od...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 18.04.2022

Radio Titograd: Kijev: Google je otvorio pristup ruskim vojnim bazama, prije su bile zamračene

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima. Prije su bili zamračeni.

 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Standard (me): Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima

Ukrajinske oružane snage objavile su na Tviteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Kosova Info: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima

Ukrajinske oružane snage objavile su na Tviteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Demos Media: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima…

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 18.04.2022

Cafe: Kijev: Google je otvorio pristup ruskim vojnim bazama, prije su bile zamračene

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima. Prije su bili zamračeni.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Dolina Lašve: Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima

Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Lajk (.rs): Gugl Maps skinuo cenzuru s ruskih položaja

Ranije su ovi prikazi bili zamućeni, što je i inače slučaj sa svim vojnim objektima širom sveta na Gugl mapama.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2022

Sok Vesti: Gugl Maps skinuo cenzuru s ruskih položaja

Ranije su ovi prikazi bili zamućeni, što je i inače slučaj sa svim vojnim objektima širom sveta na Gugl mapama.

 • Prenošenje lažnih vijesti