Google je demantovao promjene vidljivosti na satelitskim snimcima vojnih objekata u Rusiji

Brojni portali u regionu objavili su članke u kojima se tvrdi da je platforma Google Maps uklonila zamućenje s objekata vojne infrastrukture u Rusiji. Ipak, platforma je demantovala ovakve navode, a ruski vojni objekti nisu jedini koji su vidljivi na mapama.

Na portalu Index objavljen je 18. aprila 2022. godine članak u kom se tvrdi da je platforma Google Maps učinila ruske vojne baze vidljivima na svojim satelitskim mapama, iako to ranije nije bio slučaj. Članak je naslovljen: 

FOTO Kijev: Google je otvorio pristup ruskim vojnim bazama, prije su bile zatamnjene

Informaciju su navodno objavile ukrajinske oružane snage na Twitteru.

UKRAJINSKE oružane snage objavile su na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima. Prije su bili zatamnjeni.

"Sada svatko može vidjeti razne ruske lansere, mine interkontinentalnih balističkih projektila, zapovjedna mjesta i tajna odlagališta s razlučivosti od oko 0.5 metara po pikselu", stoji u objavi.

Među dostupnim slikama sad su se našli nosač aviona, skladište nuklearnog oružja kod Murmanska, podmornice kod Kamčatke i vojna baza u Kursku, 150 kilometara od ukrajinske granice.

Tweet na koji se članak poziva objavljen je na nalogu Oružane snage Ukrajine (Armed ForcesUkr) i u vrijeme pisanja ove analize nije bio dostupan jer je pomenuti nalog suspendovan. 

Portal Istra24 je u naslovu članka od 18. aprila 2022. godine tvrdnju pomenutog Twitter naloga predstavio kao činjenicu:

Google otvorio pristup donedavno zatamnjenim lokacijama

U članku ovog portala navodi se i da je ovo “prvi put” da su snimci vojnih objekata vidljivi svima na Google mapama.

Iako odavno ni jedna jedina vojna baza nije tajna i satelitska tehnologija je toliko sofisticirana da se o protivniku u vojnim krugovima u pravilu zna gotovo sve, ovo je zapravo prvi put da Google “Urbi et Orbi” otvara mogućnost pregleda najstrožih vojnih tajni za svakoga, koga to zanima.

Istu tvrdnju o “otvaranju pristupa” objektima vojne infrastrukture u Rusiji u svojim člancima objavilo je još više od trideset medija u regionu. 

Odakle ova tvrdnja potiče?

Google Maps je platforma za online mapiranje koja nudi satelitske prikaze, fotografije iz vazduha, mape ulica i niz drugih funkcionalnosti. 

Tvrdnja da je ova platforma “otvorila pristup ruskim vojnim i strateškim objektima” originalno je objavljena 16.4.2022. na Twitter nalogu Большой Ух. U ovom tweetu na ruskom jeziku navodi se da “pišu da je Google uklonio skrivanje ruskih tajnih objekata sa njihovih mapa. Sada se sve vidi.”

Ista tvrdnja, uz niz fotografija koje navodno prikazuju “otkrivene” vojne lokacije u Rusiji, objavljena je u članku ukrajinskog portala Defense Express 17.4.2022. Članak ovog portala preuzela je i 18. aprila objavila novinska agencija ukrajinskog ministarstva odbrane ArmyINFORM. Ipak, ukrajinsko ministarstvo nije originalni izvor informacije niti smo je uspjeli pronaći objavljenu na zvaničnoj stranici Ministarstva. 

Tvrdnja je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama kada je 18.4.2022. objavljena na Twitter nalogu Armed Forces Ukraine, na čiji se tweet pozivaju i domaći portali. U tweetu su, pored pomenutog teksta koji su prenijeli domaći mediji, objavljene i četiri fotografije koje navodno prikazuju satelitske snimke ruskih vojnih objekata. 

Pomenuti nalog na kom je tvrdnja originalno objavljena je, međutim, u međuvremenu suspendovan zbog kršenja pravila Twittera. 

Ovaj nalog zvanično ne pripada Oružanim snagama Ukrajine. Naime, nalog nije verifikovan, za razliku od drugih naloga vezanih za ukrajinsku vojsku, poput naloga Generalnog štaba Oružanih snaga Ukrajine i naloga Vazduhoplovstva Oružanih snaga. Tvrdnja o navodnom postupku platforme Google Maps nije objavljena ni na jednom od ova dva naloga. 

Ipak, iako nalog zvanično nije pripadao vojsci Ukrajine, činjenica je da su njegove objave u nekoliko navrata prenosili zvanični ukrajinski izvori. Tako se pretragom na Twitteru može pronaći niz objava u kojima se zvanični nalog Ministarstva odbrane Ukrajine poziva upravo na Twitter profil Armed Forces Ukraine. Objava o navodnom potezu Google Mapsa nije jedna od njih. Ostaje nejasno da li je nalog zaista pripadao Oružanim snagama Ukrajine.

Da li je Google Maps mijenjao prikaz vojnih objekata u Rusiji?

Ono što je jasno jeste da nema zvanične potvrde ni informacije o tome da je Google Maps “otvorio pristup” lokacijama vojne infrastrukture u Rusiji. S druge strane, sama platforma Google Maps je na zvaničnom Twitter nalogu u više navrata demantovala ove navode.

U odgovoru naloga Google Maps na objavu na Twitter profilu OSINT UK od 18.4.2022, u kojoj se tvrdi da je platforma “prestala skrivati” vojne i strateške objekte Rusije, navodi se:

Zdravo, nismo napravili nikakve promjene u zamagljivanju na našim satelitskim snimcima u Rusiji.

Isto je navedeno i u odgovorima naloga platforme Google Maps na nekoliko drugih Twitter objava u kojima se navodi ista tvrdnja (1, 2, 3). 

Glasnogovornica kompanije Google je ovo potvrdila u odgovoru za magazin The Verge. U članku ovog portala od 18. aprila navodi se:

The Verge je uspio da potvrdi da je bar jedna od slika it tweeta dostupna na Google Mapsu i da prikazuje aktivnu rusku vojnu lokaciju. Takođe smo uspjeli da pronađemo druge primjere u kojima Google Maps pokazuju druge baze u zemlji.

Međutim, kompanija kaže da ovo nije novost. U e-mailu za The Verge, portparolka Googlea Genevieve Park rekla je: 

“Nismo napravili nikakve promjene zamagljenja na našim satelitskim snimcima u Rusiji.”

Iako su slike koje kruže vjerovatno autentične, bile su dostupne na Google mapama mnogo prije sukoba u Ukrajini.

Da li su vojni objekti uvijek “skriveni” na Google mapama?

U nekim slučajevima, snimci vojnih objekata na platformi Google Maps zaista jesu zamućeni. Platforma za provjeru činjenica Politifact analizirala je ove tvrdnje u članku od 20. aprila 2022:

Na zahtjev vlada, Google prikazuje zamućene slike vojnih objekata u nekim zemljama, uključujući Belgiju, Francusku i Njemačku, kako bi sakrio osjetljive informacije. Kompanija ponekad može da počne da pruža oštre slike oblasti koje su prethodno bile predstavljene kao zamagljene, kada se ograničenja ukinu.

Fact-checking platforma Demagog iz Poljske je tvrdnju o navodnom otkrivanju ruske vojne infrastrukture analizirala u članku od 19.4.2022. Kako se navodi u ovoj analizi, snimak Komande Komponente specijalnih snaga u poljskom Krakovu jeste zamućen. Zamućen je, recimo, i prikaz Baze francuskog vazduhoplovstva 705.

Ipak, nije jedinstven slučaj ni da objekti vojne infrastrukture budu jasno vidljivi na ovoj platformi. Takav je, recimo, slučaj s poznatim područjem 51 (Area 51) u američkoj državi Nevada. Ova oblast je, navodi Britannica, “tajna vojna instalacija američkog vazduhoplovstva”. 

Treba istaći i da su neke vojne baze u Ukrajini takođe vidljive na Google mapama. Takav je slučaj, recimo, s Međunarodnim centrom za očuvanje mira i sigurnosti (International Peacekeeping and Security Center), vojnom bazom u gradu Javoriv u Ukrajini, koju je Rusija granatirala 13.3.2022. Isto je i s međunarodnim aerodromom Ivano-Frankivsk, koji je takođe bio meta ruskog napada. 

Iako se, dakle, ne može sa sigurnošću provjeriti da li je bilo promjena u načinu prikazivanja ruskih objekata vojne infrastrukture, platforma Google Maps je ovaj navod zvanično demantovala. Međutim, kako Politifact ističe, “neke od slika ruskih objekata za koje korisnici/e društvenih mreža kažu da su sada odjednom vidljive bile su dostupne godinama u visokoj rezoluciji na uslugama kao što su Google Maps i Google Earth.”

Takođe, činjenica da su ruske vojne baze vidljive na mapama nije jedinstven slučaj na ovoj platformi te su, kako je objašnjeno, vidljivi i vojni objekti Ukrajine. 

O korištenju Google mapa kao pomoćnog sredstva tokom rata u Ukrajini bilo je riječi i ranije, budući da je ova platforma korištena kao alat “za vizuelizaciju vojnih akcija, pomoć istraživačima/cama da prate trupe i civilima da traže sklonište”, navodi The Washington Post u članku od 25. februara 2022. 

Shodno činjenicama, tvrdnjama da su “ukrajinske oružane snage”, “Kijev” ili “Ukrajinci” objavili da je platforma Google Maps “otvorila pristup” ruskim vojnim objektima dajemo ocjenu dezinformacija

Članak portala Istra24, u kom je ova tvrdnja predstavljena kao činjenica, dobija ocjenu lažna vijest. Drugi članci u kojima je tvrdnja formulisana na isti način dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Takođe, ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji portala Istra24 da je ovo “prvi put da Google “Urbi et Orbi” otvara mogućnost pregleda najstrožih vojnih tajni za svakoga”.

Druge objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena:

25.4.2022: Portali N1 (BiH), Alo, Večernji (.hr), Radio Sarajevo, Slobodna Bosna, Cafe, N1 (HR) i Sarajevska sehara ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

26.4.2022: Portali N1 (SRB) i Hayat ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

29.4.2022: Portal Lajk ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

28.11.2022: Portal Nova ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.10.2023: Portal Dnevnik (.hr) ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 22. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me