Raskrinkavanje.ba

Stolac.co → Građani BiH će od 1. srpnja moći i u Hrvatsku

27.06.2020
Tekst članka

Europska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka srpnja biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Nekoliko dobro upućenih europskih medija izvijestila da je lista konačna i da predstavlja kompromisno rješenje zemalja članica EU, prenosi Avaz.ba.

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ova odluka stupi na snagu.

Euronews, međutim, ističe da još nije sigurno da će se odluka moći početi primjenjivati na vrijeme, odnosno da li će važiti od 1. srpnja ili će doći do manjeg zakašnjenja.

 

Euronews javlja da je rasprava bila žustra i da europski lideri pokušavaju pronaći najbolje rješenje.

- Lista je već izazvala brojne kontroverze jer je otkriveno da državljanima SAD, koje su sa 2,4 milijuna slučajeva najteže pogođene pandemijom COVID-19, nije omogućeno putovanje u EU - javlja Euronews.

Zemlje čijim državljanima je dozvoljen ulazak u EU

BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo, Vatikan, Monako, Andora, Ukrajina, Turska, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

Članak indeksiran 01.07.2020. Zadnji put osvježen 01.07.2020.

Ocijenjeno u analizi