EU nije donijela "zvaničnu odluku" o otvaranju granica za BiH 1. jula - naprotiv

Nasuprot pisanju Avaza i drugih portala, u protekla dva dana nije donesena zvanična odluka država članica EU da će se Bosni i Hercegovini od prvog jula ukinuti restriktivne mjere pri prelasku “spoljnih granica” Evropske unije. Lista postoji, ali se - prema svim relevantnim izvorima - od petka, 26. juna BiH na njoj više ne nalazi. No, čak i da BiH jeste na listi, ona predstavlja samo preporuku, ali ne i obavezu bilo koje države članice da ukine restriktivni režim za bilo koju drugu državu.

U protekla dva dana, ne prestaju spekulacije oko toga da li će Evropska unija ublažiti zabranu kretanja za državljane/ke Bosne i Hercegovine, budući da se o tome upravo odvijaju “pregovori” između predstavnika/ca država-članica.

U cirkulaciji su se, tako, našle različite verzije liste država za koje se pretpostavlja da će biti ukinuta zabrana. No, mediji su zajedno sa nagađanjima objavili i tvrdnje o tome da je odluka koja se tiče i BiH već donesena iako to nije tačno ni sada - niti je bilo u trenutku objavljivanja takvih tvrdnji. 

Intenzivno praćenje situacije u Briselu otpočelo je u petak, 26. juna, kada je Avaz objavio sljedeći članak, baziran na izvještavanju Euronewsa:

Euronews objavio plan: Hoće li državljani BiH moći ući u zemlje EU
(...)
Nakon što se otvori međunarodna granica u EU, prenosi Euronews, moći će ući državljani zemalja Bosne i Hercegovine, Vatikana, Monaka, Crne Gore, Andore, Srbije, Ukrajine, Albanije, Turske, Kosova, Sjeverne Koreje, Turkmenistana, Vijetnama, Kine, Tajlanda, Mijanmara, Mongolije, Japana, Južne Koreje, Gruzije, Butana, Libana, Indonezije, Uzbekistana, Indije, Tadžikistana, Kazahstana, Palaua, Novog Zelanda, Australije, Dominike, Bahama, Santa Lucije, Urugvaja, Jamajke, Kube, Gvajane, Paragvaja, Venecuele, Nikaragve, Kosta Rike, Kanade, Angole, Tunisa, Namibije, Ugande, Mozambika, Mauricijusa, Zambije, Ruande, Etiopije, Maroka, Alžira i Egipta. 

 

Na portalu Klix je takođe objavljen članak čiji naslov govori da se priprema lista zemalja prema kojima će EU otvoriti svoje vanjske granice, te da je BiH dobila “zeleno svjetlo”:

Priprema se lista zemalja čiji će građani moći u EU nakon 1. jula, zeleno svjetlo za BiH!

 

U članku je navedeno da će vanjske granice Evropske unije biti otvorene za građane BiH od 1. jula, a kao izvor je ponovo naveden portal Euronews. 

Već dva dana traju sastanci u sjedništu Evropske unije u Briselu o odluci za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula. Raspravlja se o zemljama za čije će građane granice biti otvorene, a prema izvorima Euronewsa restrikcije će biti ukinute za Bosnu i Hercegovinu.

 

Klix takođe navodi da se u četvrtak raspravljalo o novom režimu granica, no da europski dužnosnici nisu donijeli odluku, te će razgovori biti nastavljeni u petak:

U četvrtak europski dužnosnici nisu uspjeli donijeti odluku o tome kojim će se zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore vanjske granice unije, a razgovori će biti nastavljeni u petak.
Euronews je iz diplomatskih izvora Europske unije dobio potpuni nacrt popisa zemalja za koje će biti otvorene europske granice i na njemu se nalazi i Bosna i Hercegovina.
Popis potvrđuje ranije objavljene navode da Brazil, Katar, SAD i Rusija nisu na popisu zemalja kojima će ulaz biti odobren.

 

Nešto kasnije istog dana, portal Avaz je objavio članak u čijem se naslovu tvrdi da je već “zvanično odlučeno” da se od 1. jula “može u EU”.

Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

 

Iako se u naslovu navodi da je “zvanično odlučeno” o otvaranju EU granica, tekst članka donosi istu informaciju kao i prethodni članci - da se trenutno raspravlja o odluci i da će se odluka odnositi i na BiH. Nigdje u članku nema potvrde da je odluka već donijeta.

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima "EuroNewsa", restrikcije će biti ukinute za građane Bosne i Hercegovine.
U četvrtak evropski zvaničnici nisu donijeli odluku o tome kojim će zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore vanjske granice EU pa je rasprava nastavljena danas.
"EuroNewsa" je podatke dobio iz diplomatskih izvora EU.

 

Članak na koji su se pozvali i Klix i Avaz objavljen je na portalu Euronews 26. juna pod naslovom “Otkriveno: Nacrt liste zemalja kojima će biti dozvoljeno da uđu u EU kada se granice otvore” (Revealed: Draft list of countries that will be allowed to enter EU when borders open). U tom članku jeste objavljena “radna verzija” liste zemalja, na kojoj se u tom trenutku nalazila i BiH kako je prenio Klix. Međutim, ni u ovom tekstu ne postoji informacija o tome da je odluka “zvanično donesena” kako je u svom naslovu naveo Avaz. 

Kasnije istog dana, u petak u 22h, Financial Times je objavio novu informaciju o procesu odlučivanja o otvaranju EU granica, u članku naslovljenom “Pandemija koronavirusa: Gdje možete putovati ovog ljeta?” (Coronavirus pandemic: Where can you travel this summer?).

Financial Times je, kao i Euronews, naveo da se o “listi” još uvijek raspravlja i da je proces još uvijek u toku jer podrazumijeva niz komplikovanih faktora koje države članice moraju uzeti u obzir pri odlučivanju kojim državama van EU hoće ili neće ukinuti zabranu. 

No, prema informacijama koje su bile aktuelne u tom trenutku, BiH se više nije nalazila čak ni na listi za razmatranje:

EU još uvijek nije složna oko toga koliko će od 1. jula ublažiti zabranu putovanja za države izvan unije. Vjerovatno će samo mali broj zemalja, gdje je bolest stavljena pod kontrolu, dobiti zeleno svjetlo.
(...)
Ambasadori/ce EU postigli su privremeni dogovor kasno u petak, da iz postojeće sveobuhvatne zabrane, koja važi za žitelje/ke zemalja izvan evropskog zajedničkog područja kretanja bez pasoša, tj. Šengenske zone, izuzmu 15 zemalja. Države su odabrane prema saznanjima o njihovom relativnom uspjehu u borrbi protiv koronavirusa.

Četrnaest država - o kojima će države-članice EU odlučiti do subote u 18h - su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Petnaesta, Kina, će biti pokrivena samo ako pristane na recipročan dogovor sa EU državama. Lista - koja će stupiti na snagu 1. jula - uključuje i 4 evropske mikrodržave. 

 

Financial Times je dalje precizirao da se ne radi o obavezujućem dokumentu, već samo o dogovorenim preporukama za otvaranje granica - koje, međutim, evropske države nisu dužne da poštuju ako procijene da to nije bezbjedno:

Stvari dodatno komplikuje to što će lista biti više preporuka državama članicama, nego čvrst propis.
Zemlje će zadržati pravo da isključe države sa liste - ili čak da zauzmu blaži stav, ako su spremne da se izlože potencijalnim kritikama ili pravnim posljedicama. 

 

Nasuprot novim informacijama koje su djelovale znanto nepovoljnije od prethodnih, Avaz je sutradan objavio još jedan članak na istu temu u kom je “pojačao” svoje neutemeljene tvrdnje - ovog puta dodavši da će građani/ke BiH od 1. jula moći putovati u Hrvatsku:

Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

 

U članku se ponovo navodi da je odluka koja se odnosi i na BiH već donesena, kao i to da su “dobro upućeni evropski mediji” izvijestili da je lista konačna. U članku se navodi da bi “Hrvatska vlada trebala ispoštovati zaključke EU”, kao i to da će “ukinuti sve restrikcije koje se odnose na bh. građane”, iako za to nije naveden ni jedan izvor niti dokaz.

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Hercegovina.
Nekoliko dobro upućenih evropskih medija izvijestila da je lista konačna i da predstavlja kompromisno rješenje zemalja članica EU.
Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ova odluka stupi na snagu.
Euronews, međutim, ističe da još nije sigurno da će se odluka moći početi primjenjivati na vrijeme, odnosno da li će važiti od 1. jula ili će doći do manjeg zakašnjenja.
Euronews javlja da je rasprava bila žustra i da evropski lideri pokušavaju pronaći najbolje rješenje.
- Lista je već izazvala brojne kontroverze jer je otkriveno da državljanima SAD, koje su sa 2,4 miliona slučajeva najteže pogođene pandemijom kovid virusa, nije omogućeno putovanje u EU - javlja Euronews.

 

Večernji list je također 27. juna objavio članak sa tvrdnjom Euronews-a o tome da se o listi raspravlja, i da bi se na njoj trebala naći BiH, međutim ne i to da je odluka već donesena ili da je lista finalna, kako navodi Avaz. 

Istog dana, 27. juna, Radio Slobodna Evropa je objavio članak sa informacijama koje odgovaraju onima objavljenim prethodnog dana u časopisu Financial Times - konkretno, da se na “provizornoj listi” ne nalazi BiH, kao i to da lista predstavlja preporuku, a ne obavezujući dokument. 

Granice EU ostaju zatvorene za većinu zemalja Zapadnog Balkana i posle prvog jula
Srbija i Crna Gora su jedine države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se naredne nedelje otvore granice Evropske unije (EU).

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, treba da se usaglase zemlje članice EU.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u listu zemlja koja je izrađena kasno u petak, 26 juna, nakon šestočasovnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica Evropske unije (EU) u cilju pronalska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.
(...)
EK je 11. juna preporučila zemljama članicama da se od 1. jula ukinu restriktivne mere putovanja za Zapadni Balkan jer se smatralo da je u tim državama "epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU".

Mere su uvedene sredinom marta, zbog izbijanja pandemije COVID-19. Tada je EU uvela restriktivne mere i unutar evropskih granica. One su za teritoriju EU i Šengen zonu ukinute 15 juna.

Međutim, od ukidanja restriktivnih mera, u zemljama Zapadnog Balkana je porastao broj zaraženih i umrlih od COVID-19.

I ako se usvoje preporuke EK, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da indivudualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.

Slične informacije su uskoro objavili i BHT i Jutarnji list.

 

Do trenutka objave ove analize nema zvanične potvrde da li je BiH “skinuta sa liste” i da li će se uopšte razmatrati podizanje restriktivnih mjera za našu državu kada je u pitanju putovanje u države Evropske unije.

No, tvrdnje Avaza da je donesena bilo kakva “zvanična odluka” kojom je BiH stavljena u povoljniji položaj nego ranije; te da je Hrvatska obavezna da takvu odluku (ako se usvoji) poštuje i otvori granice za BiH iduće sedmice - sasvim sigurno nisu tačne.

Obje ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok portali koji su prenijeli članke sa ovakvim tvrdnjama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Objavljivanje ovih tvrdnji u naslovu članaka, iako za njih u tekstu samog članka nema potvrde, ocjenjujemo i kao klikbejt

Napomena

08.06.2021: Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

13.12.2021: Portal Source je ispravio netačne navode u članku, zbog čega je članku dodana i ocjena ispravljeno.

1.8.2023. Članak portala Srpska cafe, koji je bio predmet ove analize, naknadno je povezan sa analizom i naknadno su mu dodate ocjene zbog tehničkih razloga.

(Tijana Cvjetićanin, Emir Zulejhić)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 27. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me