Raskrinkavanje.ba

EU nije donijela "zvaničnu odluku" o otvaranju granica za BiH 1. jula - naprotiv

Nasuprot pisanju Avaza i drugih portala, u protekla dva dana nije donesena zvanična odluka država članica EU da će se Bosni i Hercegovini od prvog jula ukinuti restriktivne mjere pri prelasku “spoljnih granica” Evropske unije. Lista postoji, ali se - prema svim relevantnim izvorima - od petka, 26. juna BiH na njoj više ne nalazi. No, čak i da BiH jeste na listi, ona predstavlja samo preporuku, ali ne i obavezu bilo koje države članice da ukine restriktivni režim za bilo koju drugu državu.

U protekla dva dana, ne prestaju spekulacije oko toga da li će Evropska unija ublažiti zabranu kretanja za državljane/ke Bosne i Hercegovine, budući da se o tome upravo odvijaju “pregovori” između predstavnika/ca država-članica.

U cirkulaciji su se, tako, našle različite verzije liste država za koje se pretpostavlja da će biti ukinuta zabrana. No, mediji su zajedno sa nagađanjima objavili i tvrdnje o tome da je odluka koja se tiče i BiH već donesena iako to nije tačno ni sada - niti je bilo u trenutku objavljivanja takvih tvrdnji. 

Intenzivno praćenje situacije u Briselu otpočelo je u petak, 26. juna, kada je Avaz objavio sljedeći članak, baziran na izvještavanju Euronewsa:

Euronews objavio plan: Hoće li državljani BiH moći ući u zemlje EU
(...)
Nakon što se otvori međunarodna granica u EU, prenosi Euronews, moći će ući državljani zemalja Bosne i Hercegovine, Vatikana, Monaka, Crne Gore, Andore, Srbije, Ukrajine, Albanije, Turske, Kosova, Sjeverne Koreje, Turkmenistana, Vijetnama, Kine, Tajlanda, Mijanmara, Mongolije, Japana, Južne Koreje, Gruzije, Butana, Libana, Indonezije, Uzbekistana, Indije, Tadžikistana, Kazahstana, Palaua, Novog Zelanda, Australije, Dominike, Bahama, Santa Lucije, Urugvaja, Jamajke, Kube, Gvajane, Paragvaja, Venecuele, Nikaragve, Kosta Rike, Kanade, Angole, Tunisa, Namibije, Ugande, Mozambika, Mauricijusa, Zambije, Ruande, Etiopije, Maroka, Alžira i Egipta. 

 

Na portalu Klix je takođe objavljen članak čiji naslov govori da se priprema lista zemalja prema kojima će EU otvoriti svoje vanjske granice, te da je BiH dobila “zeleno svjetlo”:

Priprema se lista zemalja čiji će građani moći u EU nakon 1. jula, zeleno svjetlo za BiH!

U članku je navedeno da će vanjske granice Evropske unije biti otvorene za građane BiH od 1. jula, a kao izvor je ponovo naveden portal Euronews. 

Već dva dana traju sastanci u sjedništu Evropske unije u Briselu o odluci za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula. Raspravlja se o zemljama za čije će građane granice biti otvorene, a prema izvorima Euronewsa restrikcije će biti ukinute za Bosnu i Hercegovinu.

Klix takođe navodi da se u četvrtak raspravljalo o novom režimu granica, no da europski dužnosnici nisu donijeli odluku, te će razgovori biti nastavljeni u petak:

U četvrtak europski dužnosnici nisu uspjeli donijeti odluku o tome kojim će se zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore vanjske granice unije, a razgovori će biti nastavljeni u petak.
Euronews je iz diplomatskih izvora Europske unije dobio potpuni nacrt popisa zemalja za koje će biti otvorene europske granice i na njemu se nalazi i Bosna i Hercegovina.
Popis potvrđuje ranije objavljene navode da Brazil, Katar, SAD i Rusija nisu na popisu zemalja kojima će ulaz biti odobren.

Nešto kasnije istog dana, portal Avaz je objavio članak u čijem se naslovu tvrdi da je već “zvanično odlučeno” da se od 1. jula “može u EU”.

Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

Iako se u naslovu navodi da je “zvanično odlučeno” o otvaranju EU granica, tekst članka donosi istu informaciju kao i prethodni članci - da se trenutno raspravlja o odluci i da će se odluka odnositi i na BiH. Nigdje u članku nema potvrde da je odluka već donijeta.

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima "EuroNewsa", restrikcije će biti ukinute za građane Bosne i Hercegovine.
U četvrtak evropski zvaničnici nisu donijeli odluku o tome kojim će zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore vanjske granice EU pa je rasprava nastavljena danas.
"EuroNewsa" je podatke dobio iz diplomatskih izvora EU.

Članak na koji su se pozvali i Klix i Avaz objavljen je na portalu Euronews 26. juna pod naslovom “Otkriveno: Nacrt liste zemalja kojima će biti dozvoljeno da uđu u EU kada se granice otvore” (Revealed: Draft list of countries that will be allowed to enter EU when borders open). U tom članku jeste objavljena “radna verzija” liste zemalja, na kojoj se u tom trenutku nalazila i BiH kako je prenio Klix. Međutim, ni u ovom tekstu ne postoji informacija o tome da je odluka “zvanično donesena” kako je u svom naslovu naveo Avaz. 

Kasnije istog dana, u petak u 22h, Financial Times je objavio novu informaciju o procesu odlučivanja o otvaranju EU granica, u članku naslovljenom “Pandemija koronavirusa: Gdje možete putovati ovog ljeta?” (Coronavirus pandemic: Where can you travel this summer?).

Financial Times je, kao i Euronews, naveo da se o “listi” još uvijek raspravlja i da je proces još uvijek u toku jer podrazumijeva niz komplikovanih faktora koje države članice moraju uzeti u obzir pri odlučivanju kojim državama van EU hoće ili neće ukinuti zabranu. 

No, prema informacijama koje su bile aktuelne u tom trenutku, BiH se više nije nalazila čak ni na listi za razmatranje:

EU još uvijek nije složna oko toga koliko će od 1. jula ublažiti zabranu putovanja za države izvan unije. Vjerovatno će samo mali broj zemalja, gdje je bolest stavljena pod kontrolu, dobiti zeleno svjetlo.
(...)
Ambasadori/ce EU postigli su privremeni dogovor kasno u petak, da iz postojeće sveobuhvatne zabrane, koja važi za žitelje/ke zemalja izvan evropskog zajedničkog područja kretanja bez pasoša, tj. Šengenske zone, izuzmu 15 zemalja. Države su odabrane prema saznanjima o njihovom relativnom uspjehu u borrbi protiv koronavirusa.

Četrnaest država - o kojima će države-članice EU odlučiti do subote u 18h - su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Petnaesta, Kina, će biti pokrivena samo ako pristane na recipročan dogovor sa EU državama. Lista - koja će stupiti na snagu 1. jula - uključuje i 4 evropske mikrodržave. 

Financial Times je dalje precizirao da se ne radi o obavezujućem dokumentu, već samo o dogovorenim preporukama za otvaranje granica - koje, međutim, evropske države nisu dužne da poštuju ako procijene da to nije bezbjedno:

Stvari dodatno komplikuje to što će lista biti više preporuka državama članicama, nego čvrst propis.
Zemlje će zadržati pravo da isključe države sa liste - ili čak da zauzmu blaži stav, ako su spremne da se izlože potencijalnim kritikama ili pravnim posljedicama. 

Nasuprot novim informacijama koje su djelovale znanto nepovoljnije od prethodnih, Avaz je sutradan objavio još jedan članak na istu temu u kom je “pojačao” svoje neutemeljene tvrdnje - ovog puta dodavši da će građani/ke BiH od 1. jula moći putovati u Hrvatsku:

Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

U članku se ponovo navodi da je odluka koja se odnosi i na BiH već donesena, kao i to da su “dobro upućeni evropski mediji” izvijestili da je lista konačna. U članku se navodi da bi “Hrvatska vlada trebala ispoštovati zaključke EU”, kao i to da će “ukinuti sve restrikcije koje se odnose na bh. građane”, iako za to nije naveden ni jedan izvor niti dokaz.

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Hercegovina.
Nekoliko dobro upućenih evropskih medija izvijestila da je lista konačna i da predstavlja kompromisno rješenje zemalja članica EU.
Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ova odluka stupi na snagu.
Euronews, međutim, ističe da još nije sigurno da će se odluka moći početi primjenjivati na vrijeme, odnosno da li će važiti od 1. jula ili će doći do manjeg zakašnjenja.
Euronews javlja da je rasprava bila žustra i da evropski lideri pokušavaju pronaći najbolje rješenje.
- Lista je već izazvala brojne kontroverze jer je otkriveno da državljanima SAD, koje su sa 2,4 miliona slučajeva najteže pogođene pandemijom kovid virusa, nije omogućeno putovanje u EU - javlja Euronews.

Večernji list je također 27. juna objavio članak sa tvrdnjom Euronews-a o tome da se o listi raspravlja, i da bi se na njoj trebala naći BiH, međutim ne i to da je odluka već donesena ili da je lista finalna, kako navodi Avaz. 

Istog dana, 27. juna, Radio Slobodna Evropa je objavio članak sa informacijama koje odgovaraju onima objavljenim prethodnog dana u časopisu Financial Times - konkretno, da se na “provizornoj listi” ne nalazi BiH, kao i to da lista predstavlja preporuku, a ne obavezujući dokument. 

Granice EU ostaju zatvorene za većinu zemalja Zapadnog Balkana i posle prvog jula
Srbija i Crna Gora su jedine države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se naredne nedelje otvore granice Evropske unije (EU).

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, treba da se usaglase zemlje članice EU.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u listu zemlja koja je izrađena kasno u petak, 26 juna, nakon šestočasovnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica Evropske unije (EU) u cilju pronalska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.
(...)
EK je 11. juna preporučila zemljama članicama da se od 1. jula ukinu restriktivne mere putovanja za Zapadni Balkan jer se smatralo da je u tim državama "epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU".

Mere su uvedene sredinom marta, zbog izbijanja pandemije COVID-19. Tada je EU uvela restriktivne mere i unutar evropskih granica. One su za teritoriju EU i Šengen zonu ukinute 15 juna.

Međutim, od ukidanja restriktivnih mera, u zemljama Zapadnog Balkana je porastao broj zaraženih i umrlih od COVID-19.

I ako se usvoje preporuke EK, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da indivudualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.

Slične informacije su uskoro objavili i BHT i Jutarnji list.

Do trenutka objave ove analize nema zvanične potvrde da li je BiH “skinuta sa liste” i da li će se uopšte razmatrati podizanje restriktivnih mjera za našu državu kada je u pitanju putovanje u države Evropske unije.

No, tvrdnje Avaza da je donesena bilo kakva “zvanična odluka” kojom je BiH stavljena u povoljniji položaj nego ranije; te da je Hrvatska obavezna da takvu odluku (ako se usvoji) poštuje i otvori granice za BiH iduće sedmice - sasvim sigurno nisu tačne.

Obje ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok portali koji su prenijeli članke sa ovakvim tvrdnjama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Objavljivanje ovih tvrdnji u naslovu članaka, iako za njih u tekstu samog članka nema potvrde, ocjenjujemo i kao klikbejt

Napomena

08.06.2021: Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

13.12.2021: Portal Source je ispravio netačne navode u članku, zbog čega je članku dodana i ocjena ispravljeno.

1.8.2023. Članak portala Srpska cafe, koji je bio predmet ove analize, naknadno je povezan sa analizom i naknadno su mu dodate ocjene zbog tehničkih razloga.

15.12.2023: Portal Banjaluka (.com) je ispravio netačne tvrdnje pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Tijana Cvjetićanin, Emir Zulejhić)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Relax-portal: USVOJENA LISTA Građani BiH moći će i u Hrvatsku od početka srpnja

Europska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka srpnja biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herc...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Radio Sarajevo: EU / Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku?

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herceg...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Depo: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ov...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Inforadar: Priprema se lista zemalja čiji će građani moći u EU nakon 1. jula, zeleno svjetlo za BiH

Već dva dana traju sastanci u sjedništu Evropske unije u Briselu o odluci za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula. Raspravlja se...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.06.2020

Ostra Luka: USVOJENA LISTA Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Zemlje čijim državljanima je dozvoljen ulazak u EU

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

Avaz: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima "EuroNews...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Alternativna televizija: BiH na listi zemalja čiji će građani moći u EU od 1. jula

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima Juronjuza...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Istok rs: BiH na listi zemalja čiji će građani moći u EU od 1. jula

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima Juronjuza...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Vijesti: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herceg...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Kakanj-X: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ov...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Hercegovina.info: ZAHVALJUJUĆI EU, A NE BOŽINOVIĆU Građani BiH moći će i u Hrvatsku od početka srpnja

Europska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka srpnja biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herc...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Tuzlanski info portal: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herceg...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Banjaluka net: BiH će nakon 1. jula moći u EU

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima Juronjuza...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

USN: OTVARANJE GRANICA // Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima “EuroNews...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

BH dijaspora: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

“EuroNewsa” je podatke dobio iz diplomatskih izvora EU.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.06.2020

Stolac.co: Građani BiH će od 1. srpnja moći i u Hrvatsku

Europska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka srpnja biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herc...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Sarajevska Sehara: EU odlučila, Hrvatska treba ispoštovati: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku?

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke i odluke EU, kojima se od 1. jula otvaraju granice Unije za pojedine države, a između ost...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

Banjaluka: BiH na listi zemalja čiji će građani moći u EU od 1. jula

U sjedištu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima Euronewsa,...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 26.06.2020

Ekskluziva: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju!

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Zavidovići.info: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herceg...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Glas Kotor Varoša: BIH NA LISTI ZEMALJA ČIJI ĆE GRAĐANI MOĆI U EU OD 1. JULA

BRISEL, 26. JUNA – U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

Bišćani: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima “EuroNews...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Klikbejt 26.06.2020

Balkanske Zvijezde: Restrikcije će biti ukinute! Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju!

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima “EuroNews...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

NKP: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima “EuroNews...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Visegrad365: U EU nakon 1. jula, zeleno svjetlo za BiH!

Već dva dana traju sastanci u sjedništu Evropske unije u Briselu o odluci za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula. Raspravlja se...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Kamenjar: EU ukida mjere od 1. srpnja – BiH neće uvesti karantenu za Hrvatsku?

Za predstojeću sjednicu Vijeća ministara BiH na dnevnome redu srpski i bošnjački ministri najavili su kandidiranje točaka dnevnoga reda o uvođenju rec...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Rama-Prozor info: Građani BiH će od 1. srpnja moći i u Hrvatsku

Europska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka srpnja biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herc...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Adrenalin: Građani BiH će od 1. srpnja/jula moći i u Hrvatsku

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ov...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Source.ba: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ov...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Capital: BiH na listi zemalja čiji će građani moći u EU od 1. jula

BRISEL – U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Banjaluka IN: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ov...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Hayat: BIH DOBIJA ZELENO SVJETLO: U BRISELU U PRIPREMI LISTA ZEMALJA ČIJI ĆE GRAĐANI MOĆI PUTOVATI U EU NAKON 1. JULA

U nominalno glavnom gradu Evropske unije već dva dana traju sastanci i rasprave za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.06.2020

Magazin Dan: Zvanično odlučeno: od 1. jula može u Evropsku uniju može…

U sjedištu Evropske unije gakle u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi već 1. jula.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Republikainfo: EU ukida otvara granice za bh. građane

U sjedništu Europske unije u Bruxellesu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebala stupiti 1. srpnja. Prema izvorima “Euro...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

RTV Slon: Građani BiH od 1. jula moći će i u Hrvatsku?

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herceg...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.06.2020

Preokret: EU DONELA ODLUKU: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku?

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke i odluke EU, kojima se od 1. jula otvaraju granice Unije za pojedine države, a između ost...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

Srpska cafe: EU otvara granice i za građane BiH

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima Juronjuza...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Herceg TV: BiH na listi zemalja čiji će građani moći u EU od 1. jula

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima Juronjuza...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Moj Cazin: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herceg...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

Cazin net: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

Restrikcije će biti ukinute za građane Bosne i Hercegovine

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 26.06.2020

Avaz: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herceg...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Radio Sarajevo: Lijepe vijesti / BiH na listi zemalja čiji će građani moći u EU od 1. jula

U sjedništu Evropske unije u Briselu sveć dva dana traju sastanci na kojima se raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Nezavisne: Građani BiH i Srbije će od 1. jula moći i u Hrvatsku?

BRISEL, BANJALUKA - Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

Haber: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

Restrikcije će biti ukinute za građane Bosne i Hercegovine

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

Gradačački Glas: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

Restrikcije će biti ukinute za građane Bosne i Hercegovine

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

BH index: Europska unija usvojila listu: Građani Bosne i Hercegovine će od 1. jula moći i u Hrvatsku!?

Euronews ističe da još nije sigurno da će se odluka moći početi primjenjivati na vrijeme, odnosno da li će važiti od 1. jula ili će doći do manjeg zak...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

RTV Glas Drine: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herceg...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Moja Hercegovina: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ov...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

Krajina (.ba): Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

Restrikcije će biti ukinute za građane Bosne i Hercegovine

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Radio BN: BiH i Srbija na listi zemalja čiji će građani moći u EU od 1. jula

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima Juronjuza...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

BH-magazin info: USVOJENA LISTA: Građani BiH Će Od 1. Jula Moći I U Hrvatsku

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ov...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Hercegovina.in: Usvojena odluka: Građani BiH moći će u Hrvatsku od početka srpnja

Europska unija usvojila je provizorni popis zemalja čijim državljanima će od početka srpnja biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herc...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2020

Srpska info: ZELENO SVJETLO ZA BiH Priprema se lista zemalja čiji će građani moći u EU nakon 1. jula

Već dva dana traju sastanci u sjedništu Evropske unije u Briselu o odluci za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula. Raspravlja se...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.06.2020

Ekstremno: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju!

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.06.2020

Oslobođenje: EU odlučila, Hrvatska treba ispoštovati: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku?

Evropski mediji su prenijeli da je lista konačna i da predstavlja kompromisno rješenje zemalja članica E

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2020

Info Bijeljina: Građani BiH i Srbije će od 1. jula moći i u Hrvatsku?

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Herceg...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.06.2020

ZOS Radio: Zvanično odlučeno: BiH od 1. jula može u Evropsku uniju

U sjedništu Evropske unije u Briselu raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima "EuroNews...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.06.2020

Magazin Plus: Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku

Hrvatska vlada bi u potpunosti trebala ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje bh. građana čim ov...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti