U EU nakon 1. jula, zeleno svjetlo za BiH!

Izvor/medij: Visegrad365
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: EU nije donijela "zvaničnu odluku" o otvaranju granica za BiH 1. jula - naprotiv

Već dva dana traju sastanci u sjedništu Evropske unije u Briselu o odluci za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula. Raspravlja se o zemljama za čije će građane granice biti otvorene, a prema izvorima Euronewsa restrikcije će biti ukinute za Bosnu i Hercegovinu.Postoje dvije liste, jedna za one koji će biti prihvaćeni i jedna za one koji će dobiti negativan odgovor. Popis je već pokrenuo kontroverze nakon što su izvori otkrili da su SAD, zemlja koja je najteže pogođena zemlja s više od 2,4 miliona zarženih.

U četvrtak europski dužnosnici nisu uspjeli donijeti odluku o tome kojim će se zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore vanjske granice bloka, a diplomat EU rekao je Euronewsu da dužnosnici “ne mogu postići dogovor” i da će razgovori biti nastavljeni u petak.

Euronews je iz diplomatskih izvora Europske unije dobio potpuni nacrt popisa zemalja za koje će biti otvorene europske granice i na njemu se nalazi i Bosna i Hercegovina.

 

Euronews je iz diplomatskih izvora Europske unije dobio potpuni nacrt popisa zemalja za koje će biti otvorene europske granice i on potvrđuje navode da Brazil, Katar, SAD i Rusija nisu na popisu zemalja kojima će ulaz biti odobren.

Prema Euronewsu osim za našu zemlju granice se otvaraju i za Vatikan, Monako, Crnu Goru, Andoru, Srbija, Ukrajinu, Albaniju, Tursku, Tzv.Kosovo, Južnu Koreju, Turkmenistan, Vijetnam, Kinu, Tajland, Mijanmar, Mongoliju, Japan, Sjevernu Koreju, Gruziju, Butan, Libanon, Indoneziju, Uzbekistan, Indiju, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australiju, Dominikansku Republiku, Bahame, Svetu Luciju, Urugvaj, Jamajku, Kubu, Gvakjanu, Paragvaj, Venecuelu, Nikaragvu, Kosta Riku, Kanadu, Angolu, Tunis, Nammibiju, Ugandu, Mauricijus, Mozambik, Zambiju, Ruandu, Etijopiju, Maroko, Alžir i Egipat.

Diplomatski izvori isto tako govore da postoji neslaganje između zemalja u pogledu kriterija koji se trebaju koristiti za ovu odluku, a neki tvrde da podaci o stopama COVID-a nisu pouzdani.

Oni traže da ECDC, agencija EU za prevenciju bolesti, objavi više detalja, rekli su izvori i dodali da će popisi biti revidiran svako dvije sedmice.

Članak indeksiran 30. 06. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me