Raskrinkavanje.ba

Radio Sarajevo → Lijepe vijesti / BiH na listi zemalja čiji će građani moći u EU od 1. jula

26.06.2020
Tekst članka

U sjedništu Evropske unije u Briselu sveć dva dana traju sastanci na kojima se raspravlja se o odluci o otvaranju granica, a koja bi na snagu trebalo da stupi 1. jula. Prema izvorima Euronewsa, restrikcije će biti ukinute za građane Bosne i Hercegovine. 

U četvrtak evropski zvaničnici nisu donijeli odluku o tome kojim će zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore vanjske granice EU pa je rasprava nastavljena danas. 

Euronews je podatke dobio iz diplomatskih izvora EU

Također, i Srbija će se naći na listi zemalja čiji će građani od 1. jula moći u EU.

Popis potvrđuje ranije objavljene navode da Brazil, Katar, Sjedinjene Američke Države i Rusija nisu na popisu zemalja kojima će ulaz biti odobren. 

Prema Euronewsu osim za našu zemlju granice se otvaraju i za Vatikan, Monako, Crnu Goru, Andoru, Srbiju, Ukrajinu, Albaniju, Tursku, Kosovo, Južnu Koreju, Turkmenistan, Vijetnam, Kinu, Tajland, Mijanmar, Mongoliju, Japan, Sjevernu Koreju, Gruziju, Butan, Libanon, Indoneziju, Uzbekistan, Indiju, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australiju, Dominikansku Republiku, Bahame, Svetu Luciju, Urugvaj, Jamajku, Kubu, Gvakjanu, Paragvaj, Venecuelu, Nikaragvu, Kosta Riku, Kanadu, Angolu, Tunis, Nammibiju, Ugandu, Mauricijus, Mozambik, Zambiju, Ruandu, Etijopiju, Maroko, Alžir i Egipat.

Članak indeksiran 01.07.2020. Zadnji put osvježen 01.07.2020.

Ocijenjeno u analizi