Građani prijavili mogućnost zloupotrebe ličnih podataka i ЈMBG

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama Lažna vijest
Raskrinkano u: Nove laži o protestima u Banja Luci

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske posljednjih dana obratio se znatan broj zabrinutih građana sa informacijom o izmijenjenoj sadržini teksta na peticiji Fejsbuk grupe "Pravda za Davida" na koju upisuju svoje lične podatke, uključujući ЈMBG.

Peticija Fejsbuk grupe "Pravda za Davida" - Foto: SRNA

Peticija Fejsbuk grupe "Pravda za Davida"Foto: SRNA

Prema navodima građana, čiji identiteti su poznati Redakciji Srne i MUP-u Srpske, "lica koja potpisuju peticiju nisu svjesni šta potpisuju, jer je njihova sadržina prije par dana promijenjena".

"Budući da ne piše za šta se daje punomoć i saglasnost, postoji velika mogućnost zloupotrebe potpisa i podataka građana, matični brojevi se mogu koristiti za sve i svašta a, po zakonu, osobe koje su se već potpisale i ostavile svoje podatke ne mogu se više žaliti", piše u jednoj od prijava.

U staroj verziji peticije, koja je dostavljena MUP-u, ranije je pisalo - "Mi, dole potpisani, dajemo punu podršku i legitimitet neformalnoj grupi 'Pravda za Davida' za okupljanje, ukazivanje na nepravilnosti u radu institucija, pozivanje na kažnjavanje odgovornih te pronalazak, procesuiranje i kažnjavanje lica odgovornih za smrt Davida Dragičevića".

U jednoj od novih verzija peticije za podršku grupi "Pravda za Davida" navodi se - "Mi, dole potpisani, dajemo punu podršku i legitimitet neformalnoj grupi 'Pravda za Davida'", a u najnovijoj je navedeno - "Peticija za podršku grupi 'Pravda za Davida'".

Građani izražavaju nadu da će policija u što skorijem periodu provjeriti ove navode

Članak indeksiran 16. 05. 2018 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com