GRAĐANI RS PRIJAVILI MOGUĆE ZLOUPORABE OSOBNIH PODATAKA: Peticija Pravda za Davida više puta mijenjala sadržinu teksta

Izvor/medij: Govori Srbija
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama Lažna vijest
Raskrinkano u: Nove laži o protestima u Banja Luci

Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske posljednjih dana obratio se veliki broj zabrinutih građana s informacijom o izmijenjenoj sadržini teksta na peticiji Fejsbuk grupe "Pravda za Davida" na koju upisuju svoje osobne podatke, uključujući JMBG.

Prema navodima građana, čiji identiteti su poznati MUP-u Srpskoj, "osobe koje potpisuju peticiju nisu svjesna što potpisuju, jer je njihova sadržina prije par dana promijenjena".

 

"Budući da ne piše za što se daje punomoć i suglasnost, postoji velika mogućnost zlouporabe potpisa i podataka građana, matični brojevi se mogu koristiti za sve i svašta a, po zakonu, osobe koje su se već potpisale i ostavile svoje podatke ne mogu više žale se ", kaže u jednoj od prijava.

 

U staroj verziji peticije, koja je dostavljena MUP-u, ranije je pisalo: "Mi, dolje potpisani, dajemo punu podršku i legitimitet neformalnoj grupi 'Pravda za Davida' za okupljanje, ukazivanje na nepravilnosti u radu institucija, pozivanje na kažnjavanje odgovornih, kao i izum, progon i kažnjavanje onih koji su odgovorni za smrt David Dragicevic ".

 

U jednoj od novih verzija peticije za podršku grupi "Pravda za Davida" navodi se: "Mi, dolje potpisani, dajemo punu podršku i legitimitet neformalnoj grupi 'Pravda za Davida'", au najnovijoj je navedeno: "Peticija za podršku grupi 'Pravda za Davida ".

 

Građani izražavaju nadu da će policija provjeriti ove navode što je prije moguće.

Članak indeksiran 16. 05. 2018 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com