GRAĐANI RS PRIJAVILI MOGUĆE ZLOUPORABE OSOBNIH PODATAKA: Peticija Pravda za Davida više puta mijenjala sadržinu teksta

Izvor/medij: Govori Srbija
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama Lažna vijest
Raskrinkano u: Nove laži o protestima u Banja Luci

Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske posljednjih dana obratio se veliki broj zabrinutih građana s informacijom o izmijenjenoj sadržini teksta na peticiji Fejsbuk grupe "Pravda za Davida" na koju upisuju svoje osobne podatke, uključujući JMBG.

Prema navodima građana, čiji identiteti su poznati MUP-u Srpskoj, "osobe koje potpisuju peticiju nisu svjesna što potpisuju, jer je njihova sadržina prije par dana promijenjena".

 

"Budući da ne piše za što se daje punomoć i suglasnost, postoji velika mogućnost zlouporabe potpisa i podataka građana, matični brojevi se mogu koristiti za sve i svašta a, po zakonu, osobe koje su se već potpisale i ostavile svoje podatke ne mogu više žale se ", kaže u jednoj od prijava.

 

U staroj verziji peticije, koja je dostavljena MUP-u, ranije je pisalo: "Mi, dolje potpisani, dajemo punu podršku i legitimitet neformalnoj grupi 'Pravda za Davida' za okupljanje, ukazivanje na nepravilnosti u radu institucija, pozivanje na kažnjavanje odgovornih, kao i izum, progon i kažnjavanje onih koji su odgovorni za smrt David Dragicevic ".

 

U jednoj od novih verzija peticije za podršku grupi "Pravda za Davida" navodi se: "Mi, dolje potpisani, dajemo punu podršku i legitimitet neformalnoj grupi 'Pravda za Davida'", au najnovijoj je navedeno: "Peticija za podršku grupi 'Pravda za Davida ".

 

Građani izražavaju nadu da će policija provjeriti ove navode što je prije moguće.

Članak indeksiran 16. 05. 2018 Zadnji put osvježen prije 10 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me