Hadžifejzović pozivao na poštivanje njegovih autorskih prava pa prekršio tuđa

Izvor/medij: Saff
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Spin Lažna vijest
Raskrinkano u: “Saff” u odbrani SDA

Čak 12 minuta svoje emisije Senad Hadžifejzović je posvetio tome što je neko na Facebook stranici Stranke demokratske akcije sačinio video u kojem se našlo nekoliko sekundi snimka sa Face TV. Činjenica je da je njegovo pravo kao vlasnika da proziva u ovakvim slučajevima. Međutim, Hadžifejzović je ovom prilikom pokazao nekoliko vrsta neupućenosti i nedosljednosti.

Najvjerovatnije da neki golobradi aktivista SDA nije znao šta su autorska prava jer je vjerovao da su na internetu dostupni materijali slobodni za konzumiranje i uvrštavanje u vlastito djelo, pa se malo zaigrao sa montažom i tako je upao u zamku. Indikativno je da je Senad zanemario ovu zdravorazumsku mogućnost i digao toliku dreku oko klipića i ovu nesmotrenost nekog administratora predstavio kao ideju, akciju i habitus čitave stranke. Htio je stvoriti dojam da iza ove „krađe“ stoji sam Šefik Džaferović (klip je promocija ovog političara) ili Senadova opsesija Bakir Izetbegović i da su oni baratali video – makazama, režirali i montirali spot. Zatim je uz galamu oko par kadrova uzetih iz njegove emisije za potrebe SDA promo klipa, neshvatljivo i neopravdano povezao paljevinu skladišta Face TV, nestanke struje u toj kući, slabe pokazatelje gledanosti, nedostatak marketinga i slično. Htio je ostaviti dojam da su krivci za uzimanje nekoliko sekvenci video-materijala, ustvari, krivci i za neke druge nedaće ove TV kuće.

No, u upotrebi prekomjerne sile, onako razmahan i bijesan, Hadžifejzović je počinio, ako ne još veću, onda identičnu krađu. Naime, u osvrtu na klip o Džaferoviću, iskoristio je značajne dijelove koji su pravo autora iz SDA i drugih TV kuća. Drugim riječima, Senad je, ukazujući na upotrebu njegovih arhivskih materijala, emitovao i taj dio, ali i materijale drugih televizija, te unikatne, autorske dijelove promotivnog klipa. Eto, tako i onaj koji je sačinio SDA video ima pravo da se žali Regulatornoj komisiji za komunikacije BiH, javno proziva ili čak i tuži Senada jer je neovlašteno iskoristio njegovo djelo za emitovanje u televizijskom programu.

Članak indeksiran 16. 06. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me