HANUMA REŽIMSKOG ZULUMA Migrantima SDA pokušava srušiti novu vladu Unsko-sanskog kantona?!

Izvor/medij: The Bosnia Times
Ocjena: Teorija zavjere Lažna vijest
Raskrinkano u: Logičke greške pri izmišljanju laži i teorija zavjere

Osim sramote koju Bošnjaci sami sebi priređuju nekorektnim tretmanom izbjeglica ova kriza, po nekima, ima i političku pozadinu.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u intervjuu za Klix.ba komentirala je migrantsku krizu u BiH koja je posljednja dva dana dodatno eskalirala. Ona ističe kako će već na narednom sastanku Operativnog štaba za pitanja migracija tražiti da se pitanje zaštite djece migranata stavi kao prioritet u daljnjim aktivnostima.

Ona tvrdi da je od početka ove godine registrirano blizu 20.000 ilegalnih ulazaka u BiH, a riječ je o stranim državljanima koji žele što prije napustiti teritoriju BiH i domoći se neke od zemalja Zapadne Evrope.

Također je iskazala suosjećajnost s njima i njihovim porodicama rekavši kako je istinski bole slike kakve su se mogle vidjeti ovih dana na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj. Mediji uporedo javljaju da su grupe migranata koje su se iz Sarajeva vozile prema Bihaću vraćene nazad u Sarajevo.

 

Različiti su aspekti tumačenja krize sa migrantima koja je eskalirala u Bosanskoj krajini. Osim sramote koju Bošnjaci sami sebi priređuju nekorektnim tretmanom izbjeglica ova kriza, po nekima, ima i političku pozadinu. Navodno su migranti usmjereni iz Sarajeva u Krajinu planski kako bi izazvali haos i vanredno stanje s ciljem podrivanjem nove vlade US Kantona koja je nedavno formirana. Vladu su formirale opozicione stranke na čelu sa A-SDA srušivši vladu koju je u prethodnom sazivu bila formirala SDA. Navodno su neke osobe migrantima u Sarajevu plaćali putovanje za Bihać i tako pokrenule val migranata koji su okupirali krajiške gradove Bihać i Veliku Kladušu.

Pošto su premijer Denis Zvizdić i ministrica Samiha Borovac kadar SDA jedini nadležni za pitanje migranata, neki sumnjaju da iz novonastale krize sa migrantima upravo stoji SDA kako bi opteretila rad nove vlade.

Ako bi u ovim spekulacijama bilo i trunke istine to potpuno amnestira poteze Milorada Dodika koji je esklicite rekao kako ne želi vidjeti ni jednog migranta u RS-u, odnosno poteze Dragana Čovića koji je poslao kordone policije na Ivan sedlo kako bi zaustavili autobuse sa migrantima koji su trebali biti transportirani do izbjegličkih centara u Mostaru.

 

 

(TBT)

Članak indeksiran 26. 10. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me