Haris Silajdžić se vraća u politiku i osniva novu stranku! Namjera mu je da ponovo spriječi aktivaciju Aprilskog paketa!

Izvor/medij: Bosnae
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna-bosna.ba je 24. januara ove godine objavio informaciju kako se bivši premijer Republike Bosne i Hercegovine te bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Haris Silajdžić vraća u politiku. Iako mnogi očekuju da Silajdžić preuzme Stranku za BiH, koju je osnovao 1996. godine, to se neće dogoditi. Prema pouzdanim informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, Silajdžić se priprema za formiranje nove stranke, uglavnom trenutno bez ikakvih organizacijskih veza sa Strankom za BiH, koju predvodi Amer Jerlagić.

Imena najbližih Silajdžićevih partnera u ovom projektu još nisu poznata a navodno je u pitanju cijenjeni tim mladih ekonomista, biznismena, pravnika…

Zanimljivo je da se Silajdžić u politiku vratio i prije 14 godina zbog projekta rušenja već dogovorenih ustavnih amandmana poznatih kao “Aprilski paket”, a platforma za njegov trenutni povratak je i “Aprilski paket”, kojeg je čelnik SDA Bakir Izetbegović iznenada počeo hvaliti posljednjih sedmica. Štaviše, u svojih posljednjih nekoliko govora Izetbegović je jasno stavio do znanja da će, uz pomoć nove demokratske američke administracije koju je vodio Biden, potvrditi paket ustavnih promjena koji je 2006. godine srušio čelnik stranke Haris Silajdžić te Božo Ljubić tadašnji lider HDZ-a 1990. godine.

Reklama

“Aprilski paket ustavnih promjena neće proći! Ja ću se lično angažovati da to zaustavim!”, kazao je nedavno Silajdžić u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, čime je de facto najavio ponovni ulazak u političku arenu i borbu protiv Izetbegovića za poziciju “prvog u Bošnjaka”.

O Silajdžićevom povratku se počelo šuškat sve glasnije u decembru prošle godine nakon predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio njegov dugogodišnji poznanik, a prema nekim informacijama i veliki prijatelj Joe Biden. Poznato je da je Biden na čelne pozicije nove američke administracije postavio i ljude koji su tokom agresije bili veliki prijatelji kako Bosne i Hercegovine tako i lično Silajdžića.

Bidenova pobjeda nesumnjivo je potakla Silajdžića da izađe iz političke mirovine i ponovo se aktivira.

Članak indeksiran 03. 03. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me