HAYAT.BA DONOSI SNIMAK VOŽNJE NOVIM AUTOPUTEM: JAKE POLICIJSKE SNAGE, DOGAĐAJ POD LUPOM REGIONALNIH MEDIJA

Izvor/medij: Hayat
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Putarina na dionici autoputa Svilaj – Odžak se ipak naplaćuje

Kao što je i najavljeno, Bosna i Hercegovina danas dobija nove kilometre autoputa koji će biti pušteni u funkciju nakon otvaranja Međunarodnog graničnog prijelaza Svilaj.

Ekipa Hayata provozala se cestom dužine 10,7 kilometara od Odžaka do Svilaja, cijeli događaj obezbijeđen je jakim policijskim snagama. Otvaranje prate i mediji iz susjednih država Srbije i Hrvatske.

Putarina se ne plaća jer se čeka odluka Vlade FBiH na jučerašnji zahtjev JP Autoceste da se plaćanje cestarine odgodi do 1. decembra ove godine.

Ovih skoro 11 kilometara autoceste na Koridoru 5C izgrađeno je još 2017. godine, a do sada nije bilo moguće pustiti ih u promet s obzirom na to da tada nije postojao most koji bi povezao BiH s Hrvatskom.

Dionica na sjeveru BiH finansirana je sredstvima EBRD-a (40 miliona eura), EIB-a (11,8 miliona eura) i bespovratnih sredstava EU (17,4 miliona eura) osiguranih u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Carinska služba UIO i službenici Granične policije BiH od jutros su na GP Svilaj, ali putnici će moći prelaziti tek nakon što se most na rijeci Savi i zvanično otvori presijecanjem vrpce, što je predviđeno za sutra u 14 sati.

Pogledajte video OVDJE.

Članak indeksiran 12. 10. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me