Raskrinkavanje.ba

Večernji list → Hercegovački fenomen: Rijeka Krupa

22.01.2018
Tekst članka

Između Deranskog jezera i Neretve mala je ćudljiva rječica Krupa, rijeka koja je duga devet kilometara teče i uzvodno i nizvodno, kao da je tjeraju slike uzburkane prošlosti na tom području Hercegovine.

Jedan moj poznanik, stranac koji je ostao zapanjen fenomenom rekao mi je da je ovakav inat vode moguć samo u Hercegovini, valjda zbog ljudi, mentaliteta i ukupnog odnosa prema okolišu.

Krupa, glavni vodotok Hutova Blata zaustavlja svaki logički sud putniku namjerniku koji se kune da je vidio kako rijeka teče nizvodno, baš kao što i treba teći, pa se u čudu uhvatio za glavu kada ona promijenu tok pa poteče u suprotnom pravcu, uzvodno, i nakon nekog vremena opet nizvodno i tako u nedogled.

Ovaj zanimljiv prirodni fenomen se događa kada se vodostaj Neretve poveća, tada Neretva koja u delti pod plimom i osekom potiskuje malenu Krupu uzvodno, tako da ona najprije uspori pa krene prema mjestu svog izvorišta iako pravog izvorišta zapravo i nema, budući da nastaje od voda Deranskog jezera. I tako sve dok Neretvin vodostaj ne opadne kad se ona vraća u “normalan” tok.

Članak indeksiran 02.07.2021. Zadnji put osvježen 02.07.2021.

Ocijenjeno u analizi