HOLANDSKI ISTRAŽIVAČ PREDVIDIO ZEMLJOTRES U TURSKOJ: DETALJE OBJAVIO NA TWITTERU

Izvor/medij: Hayat
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Zemljotrese nije moguće predvidjeti

Centralni dio Turske i sjeverozapad Sirije noćas je pogodio razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, prilikom čega je poginulo više od 500 ljudi, dok je preko 2.000 povređenih prilikom urušavanja objekata.

Istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tijela povezanih sa seizmičkom aktivnošću po imenu Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji prije tri dana (03.02.2023.) je objavio na svom Twitteru tvrdnju da će se u nekom trenutku dogoditi zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihtera i to upravo na lokaciji koja je noćas bila pogođena razornim zemljotresom.

Naime, on je tada podijelio na svom Twitter nalogu objavu u kojoj je naveo da će prije ili kasnije doći do zemljotresa, a potom naveo jačinu i mjesto udara.

  • Prije ili kasnije doći će do zemljotresa jačine M 7,5 u ovom regionu (južna centralna Turska, Jordan, Sirija, Liban)- napisao je prije tri dana Hugerbets na svom Twitter nalogu.

Nakon zemljotresa, on se danas ponovo oglasio emotivnim riječima, te je otkrio šta uvijek prethodi ovim zemljotresima, time objasnivši kako je uspio da predvidi ovaj zemljotres.

  • Moje srce je uz sve pogođene velikim zemljotresom u centralnoj Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije će se to desiti u ovom regionu, slično 115. i 526. godini. Ovim zemljotresima uvijek prethodi kritična planetarna geometrija, kao što smo imali 4-5. februara- pojasnio je Hugerbets način na koji je predvidio razoran zemljotres, koji je tokom noći odnio stotine života.

Podsietimo, snažan zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je centralnu Tursku i severozapad Sirije rano ujutru, usmrtivši više od 500 ljudi i povrijedivši stotine dok su se zgrade urušile širom regiona, što je pokrenulo potragu za preživjelima u ruševinama.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je, kako je preneo Reuters, obavio telefonski razgovor sa guvernerima osam pogođenih provincija s ciljem da prikupi što više informacija o situaciji i spasilačkim naporima, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Iako je tlo podrhtavalo u Siriji, zemljotres se paralelno dogodio u Libanu, jačine 4,5 pa je tijlo podrhtavalo i u Jordanu, Izraelu i oblastima pod upravom Palestinske administracije. Čak se tresla i prestonica Sirije Damask.

Članak indeksiran 22. 02. 2023 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me