Raskrinkavanje.ba

Zemljotrese nije moguće predvidjeti

Brojni portali i korisnici/e društvenih mreža šire tvrdnju da je izvjesni Frank Hoogerbeets predvidio nedavni potres koji je pogodio Tursku i Siriju. Promoterima/kama teorija zavjere, kao što su Semir Osmanagić i Saša Borojević, poslužila je i za “dokazivanje” raznih fantastičnih priča.

Foto: pixabay, Angelo_Giordano

Serija zemljotresa pogodila je Tursku u ranim jutarnjim časovima 6. februara 2023. godine. Prvi zemljotres magnitude 7,8 na Richterovoj skali dogodio se u blizini grada Gaziantep. Nakon inicijalnog potresa uslijedio je i niz naknadnih zemljotresa, od kojih je jedan imao magnitudu 7,5 po Richteru. Ovi zemljotresi razorili su i dio susjedne Sirije. Prema dosadašnjim informacijama, broj žrtava premašio je 40.000. 

Odmah nakon što se zemljotres desio, društvenim mrežama počele su da se šire različite teorije zavjere prema kojima su ovi potresi vještački izazvani. U analizi objavljenoj 9. februara opovrgli smo, recimo, netačne tvrdnje da su ovi zemljotresi posljedica djelovanja HAARP-a ili osveta NATO alijanse Turskoj jer je želi napustiti.  

Teoretičari/ke zavjere često kao dokaz za tvrdnje da su potresi vještački izazvani pominju navodno predviđanje Holanđanina Franka Hoogerbeetsa. On je po mišljenju nekih “predvidio”, a po mišljenju drugih “najavio” zemljotres u Turskoj samo nekoliko dana prije nego što se on desio.

Jedan od onih koji je popularizovao ovu tvrdnju u domaćem javnom prostoru jeste i Semir Osmanagić. On je u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” (objavljenoj na YouTube kanalu FACE Televizije 17.2.2023. godine) ustvrdio da je Holanđanin najavio lokaciju i datum potresa:

(14:30) Hadžifejzović: Ne znam kako bih to pitanje zaista formulisao osim, je li ovo zaista prirodno? I otkud toliki broj, i otkud toliki broj najava da će se desiti sa preciznim lokacijama. Kaže iz Beograda juče seizmolog, gospođa doktorica kaže: “Za godinu, godinu i po, biće u Kraljevu, jer će se vratiti onaj koji je bio prije 15 godina, zemljotres”. Na dan, ili dan prije zemljotresa u Turskoj, holandski ili ne znam čiji je stručnjak, seizmolog je rekao u dan-dva…

Osmanagić: Rek’o je u petak, tri četiri-dana prije, najavio lokaciju i datum.

Ranije je i poznati promoter teorija zavjere Saša Borojević na profilima na društvenim mrežama (1, 2), a zatim i u emisiji “Bez kompromisa” na televiziji Studio B, govorio o tome da je Holanđanin najavio zemljotres. 

Dakle, izvesni Frank Googebartis na Twitteru dva dana prije zemljotresa najavljuje udar zemljotresa, a turski seizmolozi, koji su najbolji seizmolozi na svetu, nisu mogli da najave ovakvo nešto.

Tvrdnje da je Hoogerbeets predvidio potres pojavile su se na društvenim mrežama odmah nakon što se on desio (link, link, link, link). Njihovoj popularizaciji doprinijeli su i brojni mediji svojim nekritičkim pristupom, predstavljajući ih kao činjenice. Slobodna Dalmacija je o navodnom predviđanju ovog Holanđanina izvijestila u članku objavljenom još 6. februara. Hoogerbeets je u članku predstavljen kao “evropski istraživač”.

(...) Međutim, nažalost, u slučaju razornog potresa koji je jutros pogodio Tursku, predviđanje jednog europskog istraživača pokazalo se točnim. Izvjesni Frank Hoogerbeets iz Harlema u Nizozemskoj na svom Twitteru je 3. veljače ove godine, u 13.03 sati objavio kako će Tursku, odnosno njezin južno-centralni dio u blizini Sirije, Jordana i Libanona, kako je on napisao "prije ili kasnije" pogoditi potres jačine 7.5 stupnjeva.

Ono što je Hoogerbeets "predvidio", nažalost se i obistinilo i taj dio Turske je noćas pogodio strašan potres magnitude 7.8, usmrtivši prema dosadašnjim informacijama najmanje 300 ljudi, dok ih je više od dvije tisuće ozlijeđenih.

Navedeno je i da je zemljotres predvidio na osnovu “kretanja planeta”. U članku se suštinski ne dovode u pitanje ni navodno predviđanje ni metoda na osnovu koje je ono napravljeno. 

Članke slične onom Slobodne Dalmacije objavile su desetine drugih medija u cijeloj regiji. Među njima su eTrebinje, Objektiv (.rs), Maxportal, Svet dijaspore, Kurir, Princip, PCNEN, Alo, Sputnik, N portal, Trebinje live, Sarajevska sehara, Danas (.hr) i drugi. Neki članci sadrže formulaciju "predvidjeti", neki "najaviti". U jednom dijelu članaka navedeno je da je "Nizozemac navodno" ili "u neku ruku" predvidio/najavio zemljotres, a u drugom kako "Nizozemac tvrdi da je najavio/predvidio". Značajan broj navedenih medija izvijestio je i da je Hoogerbeets svoje prognoze bazirao na osnovu "planetarne geometrije", bez dodatnog objašnjenja ovog termina  i ne dovodeći u pitanje naučnu zasnovanost njegove metode. U svim se člancima ova "najava" i "predviđanje" predstavljaju kao šokantna informacija – bez otklona i bez ikakvih dodatnih objašnjenja ili dovođenja u pitanje bilo kojeg dijela priče.

U većini njih navodi se da je Hoogerbeets holandski ili evropski” istraživač”, “stručnjak” ili “naučnik”, odnosno da je “istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću”. 

Na sličan način mediji su izvještavali prenoseći sadržaj njegovih novih tweetova narednog dana (link, link, link) te nakon što je 16. februara zemljotres jačine 4,8 stepeni Richterove skale zabilježen na Krku (link, link).

 

Je li Hoogerbeets išta predvidio?

 

Svi navedeni mediji i korisnici/e društvenih mreža referišu se na tweetove Hoogerbeetsa koji je 3. februara na svom Twitteru objavio da će “prije ili kasnije” doći do potresa magnitude 7,5 stepeni na području južne i centralne Turske, Jordana, Sirije i Libanona.

 

Nakon što je razorni zemljotres pogodio Tursku 6. februara, Frank Hoogerbeets se oglasio novim tweetom u kome je podsjetio na raniju objavu te naveo i na osnovu čega je iznio ovakve tvrdnje.

Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvijek prethodi kritična planetarna geometrija, kao što smo imali 4-5. februara.

Hoogerbeetsov tweet u kome se navodi da će se “prije ili kasnije” desiti zemljotres nije, ustvari,  nikakvo predviđanje potresa, no to nije smetalo korisnicima/ama društvenih mreža i medijima da ga tako okarakterišu.

Prije svega, uopšte ne postoji mogućnost da se zemljotresi predvide, na što je odmah ukazao Evropsko-mediteranski seizmološki centar na svom Twitter nalogu, svjestan viralnosti tvrdnji da je Hoogerbeets predvidio zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju. 

As always after damaging earthquakes, social media are full with claims that X or Y had predicted it!
At this stage, prediction does not exist. Do not listen to people claiming they are successful at it!

— EMSC (@LastQuake) February 6, 2023

Mogućnost predviđanja zemljotresa odbacuje i Američki geološki institut (USGS):

Ni USGS ni bilo koji drugi naučnici nikada nisu predvidjeli veliki potres. Ne znamo kako i ne očekujemo da ćemo znati u dogledno vrijeme. Naučnici USGS-a mogu samo izračunati vjerovatnoću da će se dogoditi značajan potres (prikazano na našoj karti opasnosti) u određenom području unutar određenog broja godina.

Predviđanje potresa mora definisati tri elementa: 

1) datum i vrijeme, 
2) mjesto i 
3) magnitudu.

Na stranici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu objašnjeno je zašto je nemoguće utvrditi kada će se potres desiti.

Lokacija potresa vezana je za aktivne rasjede koji su uglavnom poznati, pa je moguće unaprijed otprilike znati gdje se potres može dogoditi. Jačina potresa ovisi o čvrstoći stijena u rasjednoj zoni – jači potresi mogući su samo na mjestima gdje su i stijene čvršće, tj. ondje gdje se može nakupiti velika količina energije bez da se prijevremeno oslobodi. Na osnovi povijesnih i statističkih podataka te poznavanja lokacija rasjeda, moguće je pretpostaviti i potencijalnu jačinu budućeg potresa. Ali, zbog nehomogenosti sredstva i neperiodički dugog "punjenja" i kratkotrajnog "pražnjenja" energije na rasjedima u obliku potresa, nemoguće je točno predvidjeti kad će se idući potres dogoditi.

Dakle, budući da Frank Hoogerbeets ne navodi tačno vrijeme zemljotresa, kako to tvrdi, recimo, Osmanagić, njegov se tweet ne može smatrati predviđanjem. Dr. Iva Dasović sa zagrebačkog PMF-a za Jutarnji je rekla da su snažni potresi na području Turske nešto što se može očekivati i što nije nepoznanica za geologe i seizmologe.

- Jugoistočna Turska, na složenom sustavu Istočnoanatolijskog rasjeda gdje se dodiruju Arapska i Anatolijska ploča, područje je izražene seizmičke aktivnosti. Gibanje Arapske ploče je otprilike prema sjeveru i pomaci su oko 20 milimetara godišnje. Na tom su se rasjedu na različitim segmentima u posljednjih dvjestotinjak godina događali snažni potresi, oko magnitude 7,0, uglavnom na sjeveroistočnom dijelu rasjeda.

Na jugozapadnom dijelu rasjeda, gdje je i epicentar jučerašnjeg glavnog potresa, dogodili su se 1513. i 1822. godine snažni potresi magnitude otprilike 7,5 te 1893. godine magnitude 7,1. Svaki geolog i seizmolog koji imalo poznaje područje zna da se tu može dogoditi vrlo snažan potres: prije ili poslije! A to je upravo ono što je objavljeno 3. veljače: ‘Prije ili poslije!‘ 

 

Predviđanje zemljotresa nije moguće, a šta jeste?

 

Kako se navodi na stranici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, do sada su istraživani razni potencijalni prethodni signali potresa, kao što su povećana koncentracija plina radona, promjene u elektromagnetskom polju Zemlje, svjetlosni signali, promjene u sistemu podzemnih voda, prethodni potresi… Kako je objašnjeno, ove pojave jesu bilježene prije potresa, no ne dešavaju se sve uvijek kod svih. Potresi se nekada događaju bez ikakve “najave”, baš kao što se i ove pojave dešavaju i nevezano od potresa. Kao primjer nemogućnosti predviđanja potresa ovaj izvor navodi dva zemljotresa koja su se desila u Kini:

Godine 1975. uspješno je evakuiran kineski grad Haicheng prije potresa magnitude 7,3 te je u tom gusto naseljenom području od pustošnog potresa (IX °MCS) stradalo tek nešto više od 2000 ljudi. Međutim, prije tog potresa izdano je i jedno lažno upozorenje, taj dio Kine prethodno je zatreslo par potresa magnitude malo veće od 5,0 te su ljudi dosta vremena provodili na otvorenom ili odselili iz svojih domova. Evakuacija se nije dogodila u kratko vrijeme. Nasuprot tome, već sljedeće godine potres magnitude 7,6 razorio je samo 400 km udaljeni grad Tangshan i stradalo je više od 242000 ljudi, bez ikakvih upozorenja.

I dok predviđanje zemljotresa (određivanje datuma i vremena, mjesta i magnitude potresa) nije moguće, prognoze o vjerovatnoći potresa jesu. Na stranici Američkog geološkog instituta navodi se da je moguće raditi prognoze u smislu procjene vjerovatnoće da se zemljotres određene jačine dogodi na određenom području tokom dužeg vremenskog okvira te prognoze vjerovatnoće naknadnih zemljotresa nakon velikog potresa. U nekim zemljama funkcionišu i sistemi ranog upozorenja koji omogućavaju ljudima da poduzmu određene mjere zaštite dok talasi podrhtavanja izazvani potresom stignu na određenu lokaciju.


Zemljotresi se ne mogu predvidjeti pomoću “planetarne geometrije” 

 

Teorija po kojoj je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta, na kojoj Holanđanin bazira svoje predviđanje, nema podršku u naučnoj zajednici. Dasović je za Jutarnji objasnila da postoje istraživanja na temu uticaja gravitacije, prije svega Mjeseca i Sunca, na pojavu snažnih potresa, ali da do sada nema dokaza za to. 

Tvrdnjama da je Hoogerbeets predvidio zemljotres u Turskoj bavila se i kazahstanska platforma za provjeru činjenica Factcheck.kz. U analizi se takođe navodi da su tvrdnje o uticaju položaja planeta na seizmičku aktivnost bez naučnog osnova. 

Prema modernoj nauci, jedino nebesko tijelo u Sunčevom sistemu koje ima barem neki (vrlo uslovno) uticaj na seizmičku aktivnost Zemlje jeste Mjesec. Postoji nekoliko studija koje dokazuju neznatan uticaj plime i oseke (između ostalog, zbog položaja Mjeseca) na minimalno povećanje seizmičke aktivnosti u pojedinim regijama, naprimjer, u području plitkih rasjeda duž rubova kontinenata i na spojevima ploča na dnu okeana. Međutim, čak i u situacijama najveće blizine Mjeseca Zemljinoj površini, kada se sila Mjesečevog gravitacijskog polja poveća za 3%, one ne mogu ni na koji način izazvati potrese, posebno tako jake kao u Turskoj.

Phil Plait, naučni bloger i astronom, u članku objavljenom na stranici Slate objašnjava da je gravitacijska sila Mjeseca 50 puta jača od svih planeta u Sunčevom sistemu zajedno. Budući da Mjesec sa tolikom gravitacijskom silom ne može izazvati potrese, jasno je da ostale planete mogu još manje. 

 

Je li Hoogerbeets naučnik?

 

Mediji su Hoogerbeetsa predstavili kao naučnika i istraživača Instituta za praćenje geometrije nebeskih tijela povezanih sa seizmičkom aktivnošću ( SSGEOS) bez objašnjenja o kakvoj je instituciji riječ. Riječ je, zapravo, o institutu koji se bavi predviđanjem zemljotresa na bazi pomenute pseudonačne metode. 

Platforma Logically ukazuje na to da se na Twitter profilu Instituta redovno objavljuju slične prognoze, od kojih se većina ne obistini.  

Štaviše, mnoge ove objave su nejasne u pogledu regiona obuhvaćenog predviđanjem. One često uključuju ogromna područja koja mogu, generalno, zabilježiti potrese tako značajne magnitude. Također su uključivale lokacije za koje se zna da imaju velike tektonske linije rasjeda, za koje postoji veća vjerovatnoća da će zabilježiti značajne potrese.

Logically kao primjer zemljotresa koji se nisu desili, a “najavljeni” su na stranici ovog instituta, navodi tweetove od 18. januara20. decembra 2022

O Hoogerbeetsovim navodnim predviđanjima mediji pišu već godinama. U članku The Washington Posta iz 2015. godine navodi se da Holanđanin nema naučno zvanje, što je i sam potvrdio za Fox 40, opisujući sebe kao entuzijastu. U ovim člancima govori se o njegovom predviđanju zemljotresa jačine 8,8 koji je trebalo da se desi u maju 2015. Ova se najava nije ostvarila.

Dakle, Hoogerbeetsov tweet od 3. februara nije nikakvo predviđanje zemljotresa niti se zemljotresi mogu predvidjeti. U svojoj objavi nije naveo “vrijeme i datum” zemljotresa, kako se tvrdi. On nije naučnik niti seizmolog, a tvrdnje da je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta nisu naučno utemeljene.  

Izostavljanjem ovih činjenica prilikom izvještavanja o Hoogerbeetsovom tweetu mediji čiji su članci predmet ove analize zaobišli su informacije bitne za kontekst priče o navodnom predviđanju zemljotresa.      

Iako sadrži informacije da je metoda na osnovu koje Hoogerbeets pravi navodna predviđanja pseudonaučna, članak portala Nulta tačka napisan je tonom kojim se ipak izražava sumnja prema kritikama koje se upućuju na račun Holanđanina.

Neki su mediji sadržaj Hoogerbeetsovog tweeta prenijeli uz manju ili veću dozu ograde, pojašnjavajući da predviđanja zemljotresa nisu moguća te da je riječ o slučajnosti. Ipak, značajan je broj njih svoje članke opremio senzacionalističkim naslovima. Pojedini su mediji, pritom, i pored napomene da predviđanja nisu moguća, ovu temu danima eksploatisali pišući o Hoogerbeetsovim tweetovima u više navrata.

Tek je mali broj medija navedenoj temi pristupio na potpuno profesionalan i argumentovan način, prenoseći, pored sadržaja pomenutog tweeta, i zvaničan stav nauke, a pritom izbjegavajući senzacionalizam. 

Objave u kojima se tvrdi da je Hoogerbeets predvidio ili najavio zemljotres, koje ne sadrže nikakva dodatna objašnjenja o tome da je zemljotres nemoguće predvidjeti, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Tvrdnje da je Frank Hoogerbeets predvidio, odnosno najavio datum zemljotresa koji je pogodio Tursku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Napomena

27.2.2023. Portali Espreso ,Ekskluziva, Srbija 365, Cafe, Mondo (.rs), Kurir, Novosti, srbija Danas, 072 info, Hayat, Crna hroniak,N-portal, Mondo (.ba), Alo, Depo su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno. Mondo (.me) je izmijenio  jedan od dva članka ocijenjena u ovoj analizi, pa on dobija ocjenu ispravljeno.

28.2.2023. Portali Bosna info i Net(.hr) su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

2.3.2023. Portali Danas(.hr) i Republika su u međuvremenu izmijenili članake, oni sadrži tačne informacije, pa dobijaju i ocjenu ispravljeno. Mondo (.me) je izmijenio i drugi članak ocijenjen u ovoj analizi pa i on dobija ocjenu ispravljeno.

6.3.2023. Članak portala Sarajevska sehara je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

14.3.2023. Portal Jajce online je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

19.10.2023. Portal UNA (.ba) je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

20.11. 2023. Portal Novi je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 07.02.2023

Instagram profili: Hajmo da posložimo stvari u vezi zemljotresa u Turskoj!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Mondo.me: DA LI JE MOGUĆE? PREDVIDEO UŽAS U TURSKOJ! Osetio šta se sprema, pre 3 dana POSTAVIO JEZIV TVIT - "Niko nije slušao..."

Holanđanin 3 februara postavio objavu na Tviteru, u kojoj je najavio šta sledi u Turskoj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Ramski vijesnik: Nizozemac “predvidio” užas u Turskoj, a ovo je njegova objava prije tri dana

Malo tko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i smatra da takve stvari nisu utemeljene. Međutim, nažalost, u slučaju razornog potresa koji je...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Kurir: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Evo koji je sad datum KRITIČAN I GDE!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Dugopolje: Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ užasni potres u Turskoj, pogledajte objavu od prije samo tri dana…

Malo tko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i većina smatra da takve stvari nisu utemeljene, odnosno da su to “čari-bari”.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Grad-Busovača: Kako je ovo moguće? Nizozemac “predvidio” užas u Turskoj, a ovo je njegova objava prije tri dana

Kako je napisao, potres je predvidio po “kretanju planeta”.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Hayat: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDIO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: EVO KOJI SU SAD DATUM I LOKACIJA KRITIČNI

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti kad je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Twitteru obja...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Princip news: Objava prije tri dana: Holanđanin tvrdi da je predvidio katastrofu u Turskoj

Tursku je pogodila jedna od najvećih katastrofa u istoriji, a izvjesni Holanđanin je navodno sve to već predvidio.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Herceg TV: Na Twitteru prije tri dana napisao da će Tursku i Siriju pogoditi zemljotres

Malo nas vjeruje u predviđanja ili proročanstva i smatra da su takve stvari neosnovane.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 12.02.2023

Balkoteka 24h: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Evo koji je sad datum KRITIČAN I GDE!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.02.2023

Glas Javnosti: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Evo gde je sledeći UDAR i koji je sad datum kritičan!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Espreso.co.rs: ON JE PREDVIDEO ZEMLJOTRES PRE TRI DANA: Da li je Turska mogla da ublaži POSLEDICE katastrofe?

Pre ili kasnije doći će do zemljotresa jačine M 7,5 u ovom regionu (južna centralna Turska, Jordan, Sirija, Liban) - napisao je Hugerbets na Tviteru p...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Croativ: NEVJEROJATNO Istraživač Hoogerbeets prije tri dana predskazao razorni potres u Turskoj

Frank Hugerbets, istraživač na Institutu za praćenje geometrije nebeskih tijela povezanih sa seizmičkom aktivnošću, predvidio je potres u Turskoj prij...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

News Today 29 (Vesti Danas): HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Evo koji je sad datum KRITIČAN I GDE!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Jajce-online: Je li ovo moguće? Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ užas u Turskoj, pogledajte objavu od prije samo tri dana…

Malo tko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i smatra da takve stvari nisu utemeljene, odnosno da su to “čari-bari”.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Politika: Stručnjak predvideo zemljotres pre tri dana na Tviteru

Istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću Frank Hugerbets predvideo je pre tri dana mesto i jačinu...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Svjetlo-dunjaluka: Je li ovo moguće? Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ užas u Turskoj, pogledajte objavu od prije samo tri dana…

Prema dosadašnjim informacijama, poginulo je najmanje 500 ljudi, dok ih je više od dvije hiljade povrijeđenih.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

MZ Lukavica: HOLANDSKI ISTRAŽIVAČ PREDVIDEO ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Kad Vidite Šta Je Objavio Pre Tri Dana, SLEDIĆETE SE! Pogodio TAČKU UDARA

HOLANDSKI ISTRAŽIVAČ PREDVIDEO ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Kad vidite šta je objavio pre tri dana, SLEDIĆETE SE! Pogodio TAČKU UDARA

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Mondo.rs: DA LI JE MOGUĆE? PREDVIDEO UŽAS U TURSKOJ! Osetio šta se sprema, pre 3 dana POSTAVIO JEZIV TVIT - "Niko nije slušao..."

Holanđanin je 3. februara postavio objavu na Tviteru, u kojoj je najavio šta sledi u Turskoj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Bosna Info: Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ zemljotres u Turskoj, pogledajte objavu od prije samo tri dana...

Malo ko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i smatra da takve stvari nisu utemeljene.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Raport: Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio’ užas u Turskoj. Pogledajte što je objavio prije samo tri dana

Snažan potres magnitude 7,8 pogodio je u ponedjeljak Tursku i Siriju, usmrtivši više od hiljadu ljudi i sravnivši zgrade sa zemljom dok su ljudi još s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Srbija danas (.rs): HOLANĐANIN PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ: Oglasio se novim crnim slutnjama, naredni dani kritični

U Turskoj je proglašena tromesečna vanredna situacija u 10 gradova i regiona.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Novosti: ON JE PREDVIDEO ZEMLJOTRES PRE TRI DANA: Da li je Turska mogla da ublaži posledice prirodne katastrofe (FOTO)

ISTRAŽIVAČ Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću Frank Hugerbets predvideo je pre tri dana mesto i jačinu...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Novi: DA LI JE OVO MOGUĆE?: Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ užas u Turskoj, pogledajte objavu od prije samo tri dana

Malo tko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i smatra da takve stvari nisu utemeljene.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

B 92: Pre tri dana predvideo mesto i jačinu razornog zemljotresa: Biće ovde

Istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću Frank Hugerbets predvideo je pre tri dana zemljotres u Tu...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

365 Srbija: HOLANDSKI ISTRAŽIVAČ PREDVIDEO ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Kad vidite šta je objavio pre tri dana, SLEDIĆETE SE! Pogodio TAČKU UDARA

Južni deo Turske i severozapad Sirije je pogodio razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, prilikom čega je poginulo više hiljada ljudi,...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Cafe: Predvidio zemljotres prije tri dana: Desiće se baš ovdje!

Istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tijela povezanih sa seizmičkom aktivnošću Frank Hugerbets predvidio je prije tri dana mjesto i...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 18.02.2023

Visoko.ba: Semir Osmanagić upozorava: Ovo je ništa šta tek slijedi

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 08.02.2023

Znanje je moć: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Evo koji je sad datum KRITIČAN I GDE!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.02.2023

Espreso.co.rs: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Ovo je novi kritičan datum i meta!

Na društvenoj mreži on je naveo da će do prirodne katastrofe doći u južno-centralnom delu Turske kod Sirije, Libana i Jordana.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Ekskluziva: Holanđanin koji je predvidio katastrofu u Turskoj opet objavio crne slutnje, evo koji je sad datum kritičan i gdje!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 07.02.2023

Facebook profili i stranice: Hajmo da posložimo stvari u vezi zemljotresa u Turskoj!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Jutarnji.hr: Je li ovo moguće? Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ užas u Turskoj, pogledajte objavu od prije samo tri dana...

Prema dosadašnjim informacijama, poginulo je najmanje 500 ljudi, dok ih je više od dvije tisuće ozlijeđenih

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 13.02.2023

PV Informer: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

PCNEN: Holandski naučnik objavio da je predvidio zemljotres u Turskoj i Siriji

Holandski naučnik Frank Hogerbets tvrdi da je predvidio zemljotres u Turskoj i Siriji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Najbolja narodna muzika: Je Li Ovo Moguće? Nizozemac Tvrdi Da Je ‘Predvidio‘ Užas U Turskoj, Pogledajte Objavu Od Prije Samo Tri Dana…

Prema dosadašnjim informacijama, poginulo je najmanje 500 ljudi, dok ih je više od dvije tisuće ozlijeđenih

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Danas (.hr): VIDEO Nizozemski znanstvenik najavio potres u Turskoj! Objavio i snimku onoga što mu je prethodilo

Naveo kako će se ponoviti situacija slična onima iz 115. te 523. godine

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Hayat: HOLANDSKI ISTRAŽIVAČ PREDVIDIO ZEMLJOTRES U TURSKOJ: DETALJE OBJAVIO NA TWITTERU

Centralni dio Turske i sjeverozapad Sirije noćas je pogodio razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, prilikom čega je poginulo više od 5...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Novosti: OSMI FEBRUAR JE KRITIČAN DATUM: Nove slutnje Holanđanina koji je predvideo zemljotres u Turskoj

FRANK Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Nportal: NAJAVIO UŽAS: Holanđanin pre nekoliko dana pisao o potresu

BROJ poginulih u zemljotersu koji je rano jutros pogodio pogranično područje između Turske i Sirije u Turskoj je povećan na 284, saopštio je potpredse...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

072 Info: Nizozemac prije tri dana objavio da će Tursku uzdrmati jak zemljotres

Izvjesni Frank Hugerbits (Hoogerbeets) iz Harlema, u Nizozemskoj na svom Twitteru je 3. februara najavio da će južno-centralni dio Turske pogoditi zem...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Sputnik: Predvideo zemljotres pre tri dana: Desiće se baš ovde!

Istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću Frank Hugerbets predvideo je pre tri dana mesto i jačin...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.02.2023

Web Press: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Evo koji je sad datum KRITIČAN I GDE!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

eTrebinje: Holandski naučnik tvrdi da je predvideo zemljotres u Turskoj i Siriji: Pre tri dana upozorio i na moguću jačinu potresa

Zemljotres magnitude 7.8 koji je pogodio Tursku i Siriju i odneo više od hiljadu života i nekoliko hiljada povređenih osoba, u neku ruku bio je „predv...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Depo: Nizozemac ‘predvidio‘ tragediju u Turskoj, pogledajte njegovu objavu na Twitteru od prije samo tri dana...

Ono što je Hoogerbeets "predvidio", nažalost se i obistinilo i taj dio Turske je noćas pogodio strašan potres magnitude 7.8, usmrtivši prema dosadašnj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Max portal: Je li to moguće? Nizozemac tvrdi da je predvidio potres u Turskoj. Pogledajte što je objavio prije tri dana

Frank Hoogerbeets, znanstvenik iz instituta Solar System Geometry Survey (SSGEOS), upozorio da će se prije ili kasnije u području južne Turske dogodit...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Slobodna Dalmacija: Je li ovo moguće? Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ užas u Turskoj, pogledajte objavu od prije samo tri dana...

Malo tko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i većina smatra da takve stvari nisu utemeljene, odnosno da su to "čari-bari".

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.02.2023

Facebook profili i stranice: U žižu javnosti dospio je nakon što je 3. veljače

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Pink: NEVEROVATNO! SEIZMOLOG PREDVIDEO ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Kada vidite šta je objavio pre tri dana, SLEDIĆETE SE (FOTO)

Centralni deo Turske i severozapad Sirije noćas je pogodio razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, prilikom čega je poginulo više od 50...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Svet Plus: Kako je holandski istraživač još pre 3 dana mogao da „predvidi“ zemljotres u Turskoj?

Zemljotres koji je danas u ranim jutarnjim satima pogodio Tursku i Siriju u kome je poginulo najmanje 500 ljudi, a više od 2.000 povređenih, jedno pri...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Balkane (.com): Holanđanin koji je predvidio katastrofu u Turskoj opet objavio crne slutnje, evo koji je sad datum kritičan i gdje!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Nulta tačka: Holandski Istraživač predvideo razoran zemljotres u Turskoj pre 3 dana- Kolege ga nazvale “pseudonaučnikom”

Istraživač Frank Hoogerbeets iz Holandije u tvitu od 3. februara je predvideo da će zemljotres jačine preko 7,5 stepeni Rihterove skale pogoditi regio...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Pančevac: ON JE PREDVIDEO ZEMLJOTRES PRE TRI DANA! Da li je Turska mogla da ublaži posledice prirodne katastrofe da su upozorenje shvatili ozbiljno FOTO

Istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću Frank Hugerbets predvideo je pre tri dana mesto i jačinu...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Kurir: HOLANDSKI ISTRAŽIVAČ PREDVIDEO ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Kad vidite šta je objavio pre tri dana, SLEDIĆETE SE! Pogodio TAČKU UDARA

Istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću po imenu Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji pre tri...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Teleskop: Nizozemac tvrdi: Predvidio sam razorni potres u Turskoj

Malo tko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i smatra da takve stvari nisu utemeljene.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Hercegovina 24: (VIDEO) KATASTROFA U TURSKOJ: Stotine mrtvih, snažan zemljotres pogodio Tursku i Siriju

Ma ovo je užasan osjećaj, pa ovakvih potresa od 7,8 Richtera nema niti u Japanu. Prvo sam se čuo sa svojim prijateljima ovdje, svi su dobro, to je ipa...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.02.2023

Piramida sunca: Semir Osmanagić upozorava:Ovo je ništa šta tek slijedi! Budućnost svijeta je na Balkanu!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 17.02.2023

YouTube kanal FACE HD TV: Semir Osmanagić upozorava:Ovo je ništa šta tek slijedi! Budućnost svijeta je na Balkanu!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Republika.rs: PREDVIDEO ZEMLJOTRES U TURSKOJ, A SAD PONOVO UPOZORAVA: Holanđanin objavio i datum i mesto - biće kritično!

Holanđanin je napisao da može da dođe do snažne seizmičke akivnosti u narednim danima.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Bljesak: Kako je ovo moguće? Nizozemac "predvidio" užas u Turskoj, a ovo je njegova objava prije tri dana

Kako je napisao, potres je predvidio po "kretanju planeta".

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.02.2023

Crna Hronika: NIZOZEMSKI ISTRAŽIVAČ NAJAVIO NOVI ZEMLJOTRES. KAŽE DA SU OVA LOKACIJA I DATUM KRITIČNI

Nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets postao je širom svijeta poznat nakon što je dva dana prije razornog zemljotresa koji je pogodio jug Turske, na...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Politički: Holanđanin prije tri dana najavio zemljotres u Turskoj

Turski zvaničnici najavili su da će broj žrtava dalje rasti.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Mondo.rs: OGLASIO SE HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ! Ponovo objavio crne slutnje - Evo koji je datum kritičan

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji predviđa još jedan zemljotres.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.02.2023

Kliker: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE

Frank Hugerbets, stanovnik nizozemskog Harlema, privukao je veliku pažnju šire javnosti otkako je 3. veljače na Twitteru objavio da će Tursku pogoditi...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.02.2023

Znam da ne znam: Semir Osmanagić upozorava: Ovo je ništa šta tek slijedi

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 20.02.2023

Facebook profili i stranice: Semir Osmanagić upozorava Ovo je ništa šta tek slijedi!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Danas: Holandski naučnik najavljuje: Mogući ponovni potresi u Turskoj

 • Manipulisanje činjenicama
Dezinformacija 09.02.2023

Alo: PROMAŠIO ZA SAMO TRI DANA! Otkrivena istina o geologu koji je predvideo tragediju u Turskoj i Siriji!

Tvit holandskog geologa, koji predviđa da će jak zemljotres pogoditi Tursku i Siriju tri dana pre katastrofe, postao je viralan na društvenim mrežama.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 18.02.2023

Visočani: Semir Osmanagić upozorava: Ovo je ništa šta tek slijedi

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Republika.rs: ON JE PREDVIDEO ZEMLJOTRES U TURSKOJ! Da li su posledice mogle da budu sprečene?

Tursku je jutros oko 4 sata pogodio razoran zemljotres.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Alo: ZASTRAŠUJUĆE Holanđanin pre tri dana predvideo katastrofu u Turskoj (FOTO/VIDEO)

Tursku je pogodila jedna od najvećih katastrofa u istoriji, a izvesni Holanđanin je navodno sve to već predvideo

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Alternativna televizija: Na Twitteru prije tri dana napisao da će Tursku i Siriju pogoditi zemljotres

Malo nas vjeruje u predviđanja ili proročanstva i smatra da su takve stvari neosnovane.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.02.2023

Haber: Nizozemski istraživač najavio novi zemljotres. Kaže da su ova lokacija i datum kritični

Nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets postao je širom svijeta poznat nakon što je dva dana prije razornog zemljotresa koji je pogodio jug Turske, na...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Objektiv.rs: ŠOK! Holanđanin tvrdi da je PREDVIDEO zemljotres u Turskoj: Pogledajte šta je napisao pre TRI DANA

Tursku i Siriju jutros je pogodio jak zemljotres u kojima je na stotine povređenih i mrtvih, a broj se iz sata u sat dodatno povećava.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 13.02.2023

Radio Balkan Fox: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Evo koji je sad datum KRITIČAN I GDE!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji je izazvao veliku pažnju u javnosti jer je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru objav...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Net hr: MA JE LI OVO MOGUĆE? / Nizozemac tvrdi da je 'predvidio' užas u Turskoj... Pogledajte što je objavio prije samo tri dana

Frank Hoogerbeets iz Harlema u Nizozemskoj na svojem je Twiteru 3. veljače objavio kako će Tursku 'prije ili kasnije' pogoditi potres jačine 7,5 stupn...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Avaz: Nizozemac prije tri dana objavio da će Tursku uzdrmati jak zemljotres

Moje je srce uz sve one koji su pogođeni velikim zemljotresom u Turskoj, napisao je on

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Haber: Je li ovo moguće? Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ užas u Turskoj, pogledajte objavu od prije samo tri dana…

Malo ko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i smatra da takve stvari nisu utemeljene.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Visegrad365: NA TWITTERU PRIJE TRI DANA NAPISAO DA ĆE TURSKU I SIRIJU POGODITI ZEMLJOTRES

Malo nas vjeruje u predviđanja ili proročanstva i smatra da su takve stvari neosnovane.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Srbija danas (.rs): DA LI JE OVO MOGUĆE? Holanđanin tvrdi da je "predvideo" horor u Turskoj - objava od pre tri dana ledi krv u žilama (FOTO)

Prema dosadašnjim informacijama, poginulo je najmanje 500 ljudi, dok ih je više od dve hiljade povređenih...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.02.2023

Vesti Nove: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Evo koji je sad datum KRITIČAN I GDE!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Twitter profili: Twitter profil "F Đidić": Holandski istraživač #FrankHoogerbeets 3 feb. je predvidio veliki zemljotres.

Na svom twitter nalogu je napisao "Prije ili kasnije očekujem potres jačine 7.5 stepeni Rihter."

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Pančevac: PONOVO SE OGLASIO STRUČNJAK KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU: Turskoj preti još jedan veoma snažan zemljotres!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji predviđa još jedan zemljotres.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Rijeka danas: Je li ovo moguće? Nizozemac pred tri dana ‘predvidio‘ užas u Turskoj!

Malo tko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i smatra da takve stvari nisu utemeljene.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Mondo.me: OGLASIO SE MUŠKARAC KOJI JE PREDVIDIO KATASTROFU U TURSKOJ! Ponovo objavio crne slutnje - Evo koji je datum kritičan

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji predviđa još jedan zemljotres.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Trebinje Live: Holandski naučnik predvidio zemljotres u Turskoj i Siriji: Prije tri dana upozorio i na moguću jačinu potresa

Zemljotres magnitude 7.8 koji je pogodio Tursku i Siriju i odnio više od hiljadu života i nekoliko hiljada povrijeđenih osoba, u neku ruku bio je „pre...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Domaćica: “Nizozemac ‘predvidio’ tragediju u Turskoj, pogledajte njegovu objavu na Twitteru samo tri dana ranije”

Ono što je Hoogerbeets “predvidio”, nažalost se i obistinilo i taj dio Turske je noćas pogodio strašan potres magnitude 7.8, usmrtivši prema dosadašnj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Una TV BiH (unaworld): Nizozemac tvrdi da je "predvidio" užas u Turskoj: Pogledajte objavu od prije samo tri dana

Kako je napisao, potres je predvidio po "kretanju planeta"

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Facebook profili i stranice: Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ užas u Turskoj

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.02.2023

FACE TV: Semir Osmanagić UŽIVO, bez zadrške: Postepeno nas pripremaju za...

Semir Osmanagić, bosanskohercegovački istraživač, večerašnji je gost u "Centralnom dnevniku".

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Badgesrecpro: HOLANĐANIN KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ OPET OBJAVIO CRNE SLUTNJE: Evo koji je sad datum KRITIČAN I GDE!

Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao je veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru obj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2023

Espreso.co.rs: OGLASIO SE ČOVEK KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU U TURSKOJ: Izneo je NAJNOVIJE crne slutnje - 1 datum je KRITIČAN FOTO

Naknadni potresi nastaviće se u središnjoj Turskoj i mogli bi da dosegnu magnitudu od 5 do 6

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Sarajevska Sehara: Nizozemac prije tri dana objavio da će Tursku uzdrmati snažan zemljotres

Izvjesni Frank Hoogerbeets, iz Harlema u Nizozemskoj, na svom Twitteru je 3. februara najavio da će južno-centralni dio Turske pogoditi zemljotres jač...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.02.2023

Mondo: Objava prije tri dana: Holanđanin tvrdi da je predvidio katastrofu u Turskoj

Holanđanin 3 februara postavio objavu na Tviteru, u kojoj je najavio šta slijedi u Turskoj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno