Zemljotrese nije moguće predvidjeti

Brojni portali i korisnici/e društvenih mreža šire tvrdnju da je izvjesni Frank Hoogerbeets predvidio nedavni potres koji je pogodio Tursku i Siriju. Promoterima/kama teorija zavjere, kao što su Semir Osmanagić i Saša Borojević, poslužila je i za “dokazivanje” raznih fantastičnih priča.

Foto: pixabay, Angelo_Giordano

Serija zemljotresa pogodila je Tursku u ranim jutarnjim časovima 6. februara 2023. godine. Prvi zemljotres magnitude 7,8 na Richterovoj skali dogodio se u blizini grada Gaziantep. Nakon inicijalnog potresa uslijedio je i niz naknadnih zemljotresa, od kojih je jedan imao magnitudu 7,5 po Richteru. Ovi zemljotresi razorili su i dio susjedne Sirije. Prema dosadašnjim informacijama, broj žrtava premašio je 40.000. 

Odmah nakon što se zemljotres desio, društvenim mrežama počele su da se šire različite teorije zavjere prema kojima su ovi potresi vještački izazvani. U analizi objavljenoj 9. februara opovrgli smo, recimo, netačne tvrdnje da su ovi zemljotresi posljedica djelovanja HAARP-a ili osveta NATO alijanse Turskoj jer je želi napustiti.  

Teoretičari/ke zavjere često kao dokaz za tvrdnje da su potresi vještački izazvani pominju navodno predviđanje Holanđanina Franka Hoogerbeetsa. On je po mišljenju nekih “predvidio”, a po mišljenju drugih “najavio” zemljotres u Turskoj samo nekoliko dana prije nego što se on desio.

Jedan od onih koji je popularizovao ovu tvrdnju u domaćem javnom prostoru jeste i Semir Osmanagić. On je u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” (objavljenoj na YouTube kanalu FACE Televizije 17.2.2023. godine) ustvrdio da je Holanđanin najavio lokaciju i datum potresa:

(14:30) Hadžifejzović: Ne znam kako bih to pitanje zaista formulisao osim, je li ovo zaista prirodno? I otkud toliki broj, i otkud toliki broj najava da će se desiti sa preciznim lokacijama. Kaže iz Beograda juče seizmolog, gospođa doktorica kaže: “Za godinu, godinu i po, biće u Kraljevu, jer će se vratiti onaj koji je bio prije 15 godina, zemljotres”. Na dan, ili dan prije zemljotresa u Turskoj, holandski ili ne znam čiji je stručnjak, seizmolog je rekao u dan-dva…

Osmanagić: Rek’o je u petak, tri četiri-dana prije, najavio lokaciju i datum.

Ranije je i poznati promoter teorija zavjere Saša Borojević na profilima na društvenim mrežama (1, 2), a zatim i u emisiji “Bez kompromisa” na televiziji Studio B, govorio o tome da je Holanđanin najavio zemljotres. 

Dakle, izvesni Frank Googebartis na Twitteru dva dana prije zemljotresa najavljuje udar zemljotresa, a turski seizmolozi, koji su najbolji seizmolozi na svetu, nisu mogli da najave ovakvo nešto.

Tvrdnje da je Hoogerbeets predvidio potres pojavile su se na društvenim mrežama odmah nakon što se on desio (link, link, link, link). Njihovoj popularizaciji doprinijeli su i brojni mediji svojim nekritičkim pristupom, predstavljajući ih kao činjenice. Slobodna Dalmacija je o navodnom predviđanju ovog Holanđanina izvijestila u članku objavljenom još 6. februara. Hoogerbeets je u članku predstavljen kao “evropski istraživač”.

(...) Međutim, nažalost, u slučaju razornog potresa koji je jutros pogodio Tursku, predviđanje jednog europskog istraživača pokazalo se točnim. Izvjesni Frank Hoogerbeets iz Harlema u Nizozemskoj na svom Twitteru je 3. veljače ove godine, u 13.03 sati objavio kako će Tursku, odnosno njezin južno-centralni dio u blizini Sirije, Jordana i Libanona, kako je on napisao "prije ili kasnije" pogoditi potres jačine 7.5 stupnjeva.

Ono što je Hoogerbeets "predvidio", nažalost se i obistinilo i taj dio Turske je noćas pogodio strašan potres magnitude 7.8, usmrtivši prema dosadašnjim informacijama najmanje 300 ljudi, dok ih je više od dvije tisuće ozlijeđenih.

Navedeno je i da je zemljotres predvidio na osnovu “kretanja planeta”. U članku se suštinski ne dovode u pitanje ni navodno predviđanje ni metoda na osnovu koje je ono napravljeno. 

Članke slične onom Slobodne Dalmacije objavile su desetine drugih medija u cijeloj regiji. Među njima su eTrebinje, Objektiv (.rs), Maxportal, Svet dijaspore, Kurir, Princip, PCNEN, Alo, Sputnik, N portal, Trebinje live, Sarajevska sehara, Danas (.hr) i drugi. Neki članci sadrže formulaciju "predvidjeti", neki "najaviti". U jednom dijelu članaka navedeno je da je "Nizozemac navodno" ili "u neku ruku" predvidio/najavio zemljotres, a u drugom kako "Nizozemac tvrdi da je najavio/predvidio". Značajan broj navedenih medija izvijestio je i da je Hoogerbeets svoje prognoze bazirao na osnovu "planetarne geometrije", bez dodatnog objašnjenja ovog termina  i ne dovodeći u pitanje naučnu zasnovanost njegove metode. U svim se člancima ova "najava" i "predviđanje" predstavljaju kao šokantna informacija – bez otklona i bez ikakvih dodatnih objašnjenja ili dovođenja u pitanje bilo kojeg dijela priče.

U većini njih navodi se da je Hoogerbeets holandski ili evropski” istraživač”, “stručnjak” ili “naučnik”, odnosno da je “istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću”. 

Na sličan način mediji su izvještavali prenoseći sadržaj njegovih novih tweetova narednog dana (link, link, link) te nakon što je 16. februara zemljotres jačine 4,8 stepeni Richterove skale zabilježen na Krku (link, link).

 

Je li Hoogerbeets išta predvidio?

 

Svi navedeni mediji i korisnici/e društvenih mreža referišu se na tweetove Hoogerbeetsa koji je 3. februara na svom Twitteru objavio da će “prije ili kasnije” doći do potresa magnitude 7,5 stepeni na području južne i centralne Turske, Jordana, Sirije i Libanona.

 

Nakon što je razorni zemljotres pogodio Tursku 6. februara, Frank Hoogerbeets se oglasio novim tweetom u kome je podsjetio na raniju objavu te naveo i na osnovu čega je iznio ovakve tvrdnje.

Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvijek prethodi kritična planetarna geometrija, kao što smo imali 4-5. februara.

Hoogerbeetsov tweet u kome se navodi da će se “prije ili kasnije” desiti zemljotres nije, ustvari,  nikakvo predviđanje potresa, no to nije smetalo korisnicima/ama društvenih mreža i medijima da ga tako okarakterišu.

Prije svega, uopšte ne postoji mogućnost da se zemljotresi predvide, na što je odmah ukazao Evropsko-mediteranski seizmološki centar na svom Twitter nalogu, svjestan viralnosti tvrdnji da je Hoogerbeets predvidio zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju. 

As always after damaging earthquakes, social media are full with claims that X or Y had predicted it!
At this stage, prediction does not exist. Do not listen to people claiming they are successful at it!

— EMSC (@LastQuake) February 6, 2023

Mogućnost predviđanja zemljotresa odbacuje i Američki geološki institut (USGS):

Ni USGS ni bilo koji drugi naučnici nikada nisu predvidjeli veliki potres. Ne znamo kako i ne očekujemo da ćemo znati u dogledno vrijeme. Naučnici USGS-a mogu samo izračunati vjerovatnoću da će se dogoditi značajan potres (prikazano na našoj karti opasnosti) u određenom području unutar određenog broja godina.

Predviđanje potresa mora definisati tri elementa: 

1) datum i vrijeme, 
2) mjesto i 
3) magnitudu.

Na stranici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu objašnjeno je zašto je nemoguće utvrditi kada će se potres desiti.

Lokacija potresa vezana je za aktivne rasjede koji su uglavnom poznati, pa je moguće unaprijed otprilike znati gdje se potres može dogoditi. Jačina potresa ovisi o čvrstoći stijena u rasjednoj zoni – jači potresi mogući su samo na mjestima gdje su i stijene čvršće, tj. ondje gdje se može nakupiti velika količina energije bez da se prijevremeno oslobodi. Na osnovi povijesnih i statističkih podataka te poznavanja lokacija rasjeda, moguće je pretpostaviti i potencijalnu jačinu budućeg potresa. Ali, zbog nehomogenosti sredstva i neperiodički dugog "punjenja" i kratkotrajnog "pražnjenja" energije na rasjedima u obliku potresa, nemoguće je točno predvidjeti kad će se idući potres dogoditi.

Dakle, budući da Frank Hoogerbeets ne navodi tačno vrijeme zemljotresa, kako to tvrdi, recimo, Osmanagić, njegov se tweet ne može smatrati predviđanjem. Dr. Iva Dasović sa zagrebačkog PMF-a za Jutarnji je rekla da su snažni potresi na području Turske nešto što se može očekivati i što nije nepoznanica za geologe i seizmologe.

- Jugoistočna Turska, na složenom sustavu Istočnoanatolijskog rasjeda gdje se dodiruju Arapska i Anatolijska ploča, područje je izražene seizmičke aktivnosti. Gibanje Arapske ploče je otprilike prema sjeveru i pomaci su oko 20 milimetara godišnje. Na tom su se rasjedu na različitim segmentima u posljednjih dvjestotinjak godina događali snažni potresi, oko magnitude 7,0, uglavnom na sjeveroistočnom dijelu rasjeda.

Na jugozapadnom dijelu rasjeda, gdje je i epicentar jučerašnjeg glavnog potresa, dogodili su se 1513. i 1822. godine snažni potresi magnitude otprilike 7,5 te 1893. godine magnitude 7,1. Svaki geolog i seizmolog koji imalo poznaje područje zna da se tu može dogoditi vrlo snažan potres: prije ili poslije! A to je upravo ono što je objavljeno 3. veljače: ‘Prije ili poslije!‘ 

 

Predviđanje zemljotresa nije moguće, a šta jeste?

 

Kako se navodi na stranici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, do sada su istraživani razni potencijalni prethodni signali potresa, kao što su povećana koncentracija plina radona, promjene u elektromagnetskom polju Zemlje, svjetlosni signali, promjene u sistemu podzemnih voda, prethodni potresi… Kako je objašnjeno, ove pojave jesu bilježene prije potresa, no ne dešavaju se sve uvijek kod svih. Potresi se nekada događaju bez ikakve “najave”, baš kao što se i ove pojave dešavaju i nevezano od potresa. Kao primjer nemogućnosti predviđanja potresa ovaj izvor navodi dva zemljotresa koja su se desila u Kini:

Godine 1975. uspješno je evakuiran kineski grad Haicheng prije potresa magnitude 7,3 te je u tom gusto naseljenom području od pustošnog potresa (IX °MCS) stradalo tek nešto više od 2000 ljudi. Međutim, prije tog potresa izdano je i jedno lažno upozorenje, taj dio Kine prethodno je zatreslo par potresa magnitude malo veće od 5,0 te su ljudi dosta vremena provodili na otvorenom ili odselili iz svojih domova. Evakuacija se nije dogodila u kratko vrijeme. Nasuprot tome, već sljedeće godine potres magnitude 7,6 razorio je samo 400 km udaljeni grad Tangshan i stradalo je više od 242000 ljudi, bez ikakvih upozorenja.

I dok predviđanje zemljotresa (određivanje datuma i vremena, mjesta i magnitude potresa) nije moguće, prognoze o vjerovatnoći potresa jesu. Na stranici Američkog geološkog instituta navodi se da je moguće raditi prognoze u smislu procjene vjerovatnoće da se zemljotres određene jačine dogodi na određenom području tokom dužeg vremenskog okvira te prognoze vjerovatnoće naknadnih zemljotresa nakon velikog potresa. U nekim zemljama funkcionišu i sistemi ranog upozorenja koji omogućavaju ljudima da poduzmu određene mjere zaštite dok talasi podrhtavanja izazvani potresom stignu na određenu lokaciju.


Zemljotresi se ne mogu predvidjeti pomoću “planetarne geometrije” 

 

Teorija po kojoj je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta, na kojoj Holanđanin bazira svoje predviđanje, nema podršku u naučnoj zajednici. Dasović je za Jutarnji objasnila da postoje istraživanja na temu uticaja gravitacije, prije svega Mjeseca i Sunca, na pojavu snažnih potresa, ali da do sada nema dokaza za to. 

Tvrdnjama da je Hoogerbeets predvidio zemljotres u Turskoj bavila se i kazahstanska platforma za provjeru činjenica Factcheck.kz. U analizi se takođe navodi da su tvrdnje o uticaju položaja planeta na seizmičku aktivnost bez naučnog osnova. 

Prema modernoj nauci, jedino nebesko tijelo u Sunčevom sistemu koje ima barem neki (vrlo uslovno) uticaj na seizmičku aktivnost Zemlje jeste Mjesec. Postoji nekoliko studija koje dokazuju neznatan uticaj plime i oseke (između ostalog, zbog položaja Mjeseca) na minimalno povećanje seizmičke aktivnosti u pojedinim regijama, naprimjer, u području plitkih rasjeda duž rubova kontinenata i na spojevima ploča na dnu okeana. Međutim, čak i u situacijama najveće blizine Mjeseca Zemljinoj površini, kada se sila Mjesečevog gravitacijskog polja poveća za 3%, one ne mogu ni na koji način izazvati potrese, posebno tako jake kao u Turskoj.

Phil Plait, naučni bloger i astronom, u članku objavljenom na stranici Slate objašnjava da je gravitacijska sila Mjeseca 50 puta jača od svih planeta u Sunčevom sistemu zajedno. Budući da Mjesec sa tolikom gravitacijskom silom ne može izazvati potrese, jasno je da ostale planete mogu još manje. 

 

Je li Hoogerbeets naučnik?

 

Mediji su Hoogerbeetsa predstavili kao naučnika i istraživača Instituta za praćenje geometrije nebeskih tijela povezanih sa seizmičkom aktivnošću ( SSGEOS) bez objašnjenja o kakvoj je instituciji riječ. Riječ je, zapravo, o institutu koji se bavi predviđanjem zemljotresa na bazi pomenute pseudonačne metode. 

Platforma Logically ukazuje na to da se na Twitter profilu Instituta redovno objavljuju slične prognoze, od kojih se većina ne obistini.  

Štaviše, mnoge ove objave su nejasne u pogledu regiona obuhvaćenog predviđanjem. One često uključuju ogromna područja koja mogu, generalno, zabilježiti potrese tako značajne magnitude. Također su uključivale lokacije za koje se zna da imaju velike tektonske linije rasjeda, za koje postoji veća vjerovatnoća da će zabilježiti značajne potrese.

Logically kao primjer zemljotresa koji se nisu desili, a “najavljeni” su na stranici ovog instituta, navodi tweetove od 18. januara20. decembra 2022

O Hoogerbeetsovim navodnim predviđanjima mediji pišu već godinama. U članku The Washington Posta iz 2015. godine navodi se da Holanđanin nema naučno zvanje, što je i sam potvrdio za Fox 40, opisujući sebe kao entuzijastu. U ovim člancima govori se o njegovom predviđanju zemljotresa jačine 8,8 koji je trebalo da se desi u maju 2015. Ova se najava nije ostvarila.

Dakle, Hoogerbeetsov tweet od 3. februara nije nikakvo predviđanje zemljotresa niti se zemljotresi mogu predvidjeti. U svojoj objavi nije naveo “vrijeme i datum” zemljotresa, kako se tvrdi. On nije naučnik niti seizmolog, a tvrdnje da je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta nisu naučno utemeljene.  

Izostavljanjem ovih činjenica prilikom izvještavanja o Hoogerbeetsovom tweetu mediji čiji su članci predmet ove analize zaobišli su informacije bitne za kontekst priče o navodnom predviđanju zemljotresa.      

Iako sadrži informacije da je metoda na osnovu koje Hoogerbeets pravi navodna predviđanja pseudonaučna, članak portala Nulta tačka napisan je tonom kojim se ipak izražava sumnja prema kritikama koje se upućuju na račun Holanđanina.

Neki su mediji sadržaj Hoogerbeetsovog tweeta prenijeli uz manju ili veću dozu ograde, pojašnjavajući da predviđanja zemljotresa nisu moguća te da je riječ o slučajnosti. Ipak, značajan je broj njih svoje članke opremio senzacionalističkim naslovima. Pojedini su mediji, pritom, i pored napomene da predviđanja nisu moguća, ovu temu danima eksploatisali pišući o Hoogerbeetsovim tweetovima u više navrata.

Tek je mali broj medija navedenoj temi pristupio na potpuno profesionalan i argumentovan način, prenoseći, pored sadržaja pomenutog tweeta, i zvaničan stav nauke, a pritom izbjegavajući senzacionalizam. 

Objave u kojima se tvrdi da je Hoogerbeets predvidio ili najavio zemljotres, koje ne sadrže nikakva dodatna objašnjenja o tome da je zemljotres nemoguće predvidjeti, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Tvrdnje da je Frank Hoogerbeets predvidio, odnosno najavio datum zemljotresa koji je pogodio Tursku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Napomena

27.2.2023. Portali Espreso ,Ekskluziva, Srbija 365, Cafe, Mondo (.rs), Kurir, Novosti, srbija Danas, 072 info, Hayat, Crna hroniak,N-portal, Mondo (.ba), Alo, Depo su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno. Mondo (.me) je izmijenio  jedan od dva članka ocijenjena u ovoj analizi, pa on dobija ocjenu ispravljeno.

28.2.2023. Portali Bosna info i Net(.hr) su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

2.3.2023. Portali Danas(.hr) i Republika su u međuvremenu izmijenili članake, oni sadrži tačne informacije, pa dobijaju i ocjenu ispravljeno. Mondo (.me) je izmijenio i drugi članak ocijenjen u ovoj analizi pa i on dobija ocjenu ispravljeno.

6.3.2023. Članak portala Sarajevska sehara je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

14.3.2023. Portal Jajce online je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 24. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me