Raskrinkavanje.ba

Haber → Nizozemski istraživač najavio novi zemljotres. Kaže da su ova lokacija i datum kritični

08.02.2023
Tekst članka

Nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets postao je širom svijeta poznat nakon što je dva dana prije razornog zemljotresa koji je pogodio jug Turske, najavio da će upravo tu lokaciju pogoditi zemljotres.

Pogodio je i jačinu zemljotresa.

Hoogerbeets je istraživač u nizozemskom centru Solar System Geometry Survey koje je prema opisu na stranici zaduženo za praćenje povezanosti nebeskih tijela sa seizmološkim aktivnostima na Zemlji.

Naime, on je 3. februara napisao kako će područje centralne odnosno južne Turske pogoditi jak zemljotres. “Prije ili kasnije zemljotres prosječne jačine 7,5 stepeni pogodit će regiju centralne ili južne Turske, Jordana, Sirija i Libana”, napisao je Nizozemac, piše Crna-hronika.

Također, dan ranije, tačnije 2. februara nizozemski istraživač je podijelio i objavu instituta u kojem radi gdje se navodi kako se od 4. do 6. februara može očekivati jača seizmološka aktivnost.

“Veća seizmološka aktivnost može se dogoditi od 4. do 6. februara jačine 6 ili više stepeni”, naglašava se u objavi.

6. februara je razoran zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je rano ujutro jug Turske.

Sada se Hoogerbeets ponovo oglasio, te najavio novi zemljotres.

“Najvjerovatnije oko 8. februara, najvjerovatnije magnitude 6. Postoji mala mogućnost većeg seizmološkog događaja. Naknadni potresi nastaviće se u središnjoj Turskoj i mogli bi da dosegnu magnitudu od 5 do 6”, napisao je ovaj nizozemski istraživač.

U stravičnom zemljotresu koji je pogodio Tursku poginulo je najmanje 5.894 osoba, a preko 35.000 ljudi je povrijeđeno, piše Crna-hronika.

Članak indeksiran 22.02.2023. Zadnji put osvježen 22.02.2023.

Ocijenjeno u analizi