HRVAT kad su ga uhvatili Rusi bio aktivan na FB: Evo što je Prebeg zadnji put objavio

Izvor/medij: Srbin
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Razgovori s Vjekoslavom Prebegom: Zašto eksploatacija ratnog zarobljenika nije objektivno informisanje

Vijest da su hrvatskog plaćenika u Ukrajini uhvatili Rusi, za kojeg se govori da je Vjekoslav Prebeg, brzo je obišla regiju, a njegov Facebook profil već je postao mjesto rasprave ima li stranim plaćenicima mjesto u ratovima.

Isprva su samo inicijali V.P. ali se na društvenim mrežama brzo pojavilo puno ime i prezime te se tvrdi da je riječ o Vjekoslavu Prebegu. Njegovo ime objavljeno je na web stranici ruske televizije RT, koja je nakon hvatanja objavila intervju s njim.

Prema objavama na njegovom Facebook profilu, prebjeg se redovito oglašavao iz Ukrajine sve do nekoliko dana nakon početka invazije, točnije do 28. veljače ove godine. Potom je objasnio razlog zašto će biti “offline”.

Kako je naveo, odlučio je otići "offline" kako se uz pomoć priloženog mobitela ne bi otkrila pozicija na kojoj se nalazi.

Ranije tijekom dana Prebeg se oglasio kako bi uvjerio one koji se brinu o njemu jer je, kaže, nekoliko lojalista bilo izvan dometa.

U priopćenju na dan kada je službeno počela ruska operacija u Ukrajini, Prebeg je napisao da će borbe trajati od 5 sati ujutro.

Inače, prema fotografijama koje je objavio na svom profilu vidi se da je pozirao s oružjem i u uniformi, kao i svi "psi rata" koji idu po svijetu i bore se za novac, najčešće čineći strah od zločina protiv civilnog stanovništva.

Tako je profilnu sliku na kojoj pozira s oružjem postavio u rujnu 2021., a prethodnu 11. studenog 2020. godine.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske potvrdilo je danas da je ruska vojska u Ukrajini zarobila Hrvata koji je zajedno s još nekoliko boraca pokušavao pobjeći iz Mariupola.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ima informacije o zarobljenom hrvatskom državljaninu i nastavlja raditi na rješavanju slučaja u suradnji s ukrajinskim vlastima." Zbog osjetljivosti situacije u ovom trenutku ne možemo otkriti detaljnije informacije”, kazali su Večernjem listu iz Ministarstva.

Hrvatski državljanin je u razgovoru za rusku televiziju RT otkrio da je 2020. godine otišao u ukrajinsku vojsku kako bi navodno dobio državljanstvo.

“Razlog za dobivanje ukrajinskog državljanstva je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. “Imala je bolesnu majku i nije htjela napustiti Ukrajinu”, rekao je muškarac na videu.

Prebeg je na svom Facebook profilu objavio da je Hrvatsku napustio u studenom 2019., prvo s fotografijom vojnika s leđa, a potom i vlastitom fotografijom, čini se, prije ulaska u avion.

Kako je naveo, odlazi iz zemlje i radi "ono što najbolje zna". Ubija?

Ne otkrivajući kamo ide, pozdravio se sa svima, a sreću su mu poželjeli brojni prijatelji. Danas je, prema vijestima da je zarobljen u redovima azovskih nacista, njegov profil postao poligon za temu stranaca koji se bore na raznim ratištima.

Članak indeksiran 25. 05. 2022 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me