Hrvat koji se borio za Azov; "Ne želim više u životu da uzimam oružje u ruke" FOTO

Izvor/medij: B 92
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Razgovori s Vjekoslavom Prebegom: Zašto eksploatacija ratnog zarobljenika nije objektivno informisanje

Hrvatski državljanin zarobljen je u Ukrajini u trenutku kada je pokušavao da pobegne iz Mariupolja.

Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji je ratovao protiv ruske vojske u Mariupolju i zarobljen je prilikom pokušaja da se sa svojim saborcima probije iz tog grada, govorio je za Raša Tudej o borbenim dejstvima u kojima je učestvovao i objasnio je zašto je došao u Ukrajinu da ratuje.

Prebeg je bio pripadnik ukrajinskih marinaca, koji su uz ozloglašeni bataljon Azov držali položaje u Mariupolju, i objasnio je kako su ga ruski vojnici zarobili.

"Pobegli smo iz Mariupolja, pešačili smo 260 kilometara, uglavnom noću. Trudili smo se da izbegnemo svaki kontakt", rekao je Prebeg za Raša Tudej.

Ipak, plan grupe u kojoj je bio Hrvat je propao kada su naleteli na rusku artiljerijsku jedinicu, kojoj su se predali.

Friend of Pinner and Aslin from the unit in #Ukraine army, captured Croatian mercenary Vjekoslav Prebeg (Zagreb) said:

“I also heard that they are extremely inspired by fascist and Nazi ideology. And also about the terrible things that they did with civilians, with prisoners. https://t.co/lHD8a7vkVe pic.twitter.com/LiY08gB8Ka

— Mark (@Striemond) May 6, 2022

U redovima ukrajinskih marinaca se borilo više stranaca, među kojima je bio i Ajden Aslin, poznatiji kao Gundi. Vjekoslav Prebeg tvrdi da je više stranih državljana dezertiralo kada je počela ruska specijalna operacija.

On kaže da se pridružio ukrajinskim oružanim snagama 2020. godine, kako bi po isteku trogodišnjeg ugovora dobio državljanstvo te zemlje. Prebeg ističe da je to pre dve godine zvučalo kao dobra ideja, pošto se linija fronta u Donbasu nije pomerala, i da "gotovo uopšte" nije pucao.

"Želeo sam da dobijem ukrajinsko državljanstvo zato što sam upoznao ženu ovde, u koju sam se zaljubio. Majka joj je bila bolesna, i ona nije htela da napusti Ukrajinu", rekao je Vjekoslav Prebeg ruskom novinaru Romanu Kosarevu.

Pre dolaska u Ukrajinu bio je pripadnik hrvatske vojske pet godina, i rekao je za Raša Tudej da je bio pešadinac, kao i da nije učestvovao u drugim konfliktima.

Prebeg tvrdi da nije imao mnogo susreta sa ukrajinskim nacionalistima i neonacistima iz bataljona Azov, pošto su oni bili podređeni drugoj komandi.

"Oni učestvuju u odbrani, ali imali smo odvojenu komandnu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu deo Ukrajinskih oružanih snaga", tvrdi Hrvat.

"Čuo sam da su oni fašisti i nacisti. Takođe sam čuo jezive priče o tome šta rade civilima koje zarobe. Verovatno su i na nas pucali nekoliko puta. Čuo sam i da u njihovim redovima ima puno kriminalaca i narkomana. Nisam lično prisustvovao, ali sam video snimke jezivih stvari koje rade. Strašni zločini", rekao je Prebeg za Raša Tudej.

Hrvat nakon zarobljavanja insistira da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke, i da bi se priključio "nekoj dobrotvornoj organizaciji" ili Međunarodnom crvenom krstu ako bude oslobođen. Dobijanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci je bila pogrešna odluka, priznao je.

"Želim da preživim, želim da živim. Ne želim više u životu da uzimam oružje u ruke. Želeo bih da se ponovo sretnem sa ženom koju sam sreo ovde u Ukrajini i, možda, da kažem istinu o tome šta sam ovde video, i kako su me tretirali ljudi koji su me zarobili", rekao je Prebeg. On kaže da se prema njemu dobro ophode, da je dobio hranu i neophodnu medicinsku pomoć.

Ipak, njegova sudbina ostaje neizvesna, pošto u Donjeckoj Narodnoj Republici, pod čiju jurisdikciju potpada pošto je zarobljen u Mariupolju, strance smatraju plaćenicima, zbog čega mu preti i smrtna kazna.

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova

"MSP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja da radi na rešavanju slučaja. Zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", saopštili su.

 

Članak indeksiran 25. 05. 2022 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me