Raskrinkavanje.ba

Srbin → Хрват полупао плоче са хијероглифима мислећи да су на ћирилици

06.01.2014
Tekst članka

Фрањо Тупић (24) из Загреба „ухићен“ је данас у Археолошком музеју у Загребу јер је разбио три таблице са египатским хијероглифима мислећи да су у питању натписи на ћириличном писму.

(САМО СМЕХ СРБИНА СПАШАВА  – НИЈЕ ИСТИНА, АЛИ БИ МОГЛА ДА БУДЕ)

Фрања је најпре савладало обезбеђење музеја које га је затим предало полицији.

Стручни дјелатник сарадник Археолошког музеја Игор Уранић изјавио је да је овај инцидент „катаклизма за археологију“.

– Потпуно су уништене три у свијету јединствене плоче из времена 22. династије које су настале негдје у 8. стољећу прије нове ере. Док је разбијао плоче о тло и потом скакао по њима, тај умно растројени младић вриштао је: „Избаците ћирилицу из Хрватске!“. Послије уништења нашега главног експоната, од којег су остале само крхотине, доведено је под упит даљње постојање Египатског одјела у Архелошком музеју Хрватске – упозорио је Уранић.

Одвјетник Адвокат Анте Трут, бранилац Фрања Тупића, каже да ће се његов клијент бранити неписменошћу. Тупић се, наиме, раније није сусретао са ћирилицом, те зато није схватио да је реч о египатским хијероглифима.

– Фрањо је јучер навечер гледао вијести о увођењу ћирилице у Вуковар. Под утиском тога прилога, данас се запутио у Археолошки музеј Хрватске како би погледао поставку тисућљетње повијести Хрватске. Но, он је омашком залутао у Египатски одјел гдје му се причинило да симболи које је угледао сличе на натписе на ћириличним таблама које је гледао на телевизији – објаснио је одвјет адвокат Трут.

(nasapatka.rs)

Članak indeksiran 20.11.2023. Zadnji put osvježen 20.11.2023.

Ocijenjeno u analizi