Raskrinkavanje.ba

Radio Sarajevo → Hrvatska / Anketa u susjednoj zemlji: Više od 50 posto doktora će odbiti cijepljenje

15.12.2020
Tekst članka

"Prepustio bih u ovom trenutku svoje cjepivo drugima. Ima vremena za cijepljenje!".

Ovo je česta rečenica kojom ovih dana odgovaraju doktori na anketu o tome žele li se cijepiti protiv COVID-19 koja se provodi u zdravstvenim ustanovama, a konačni rezultati trebali bi biti poznati danas.

Naime, prvi podaci iz bolnica govore da bi se cijepilo tek oko polovine doktora, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu od koronavirusa koja u ovom trenutku postoji, piše jutarnji.hr.

Također, prošle sedmice je završeno anketiranje korisnika domova za starije, kao i zaposlenih. Ta je anketa pokazala da bi se cijepilo više od 70 posto korisnika, ali bi to učinilo samo 40 posto zaposlenika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u planu cijepljenja predviđa da će se prvi cijepiti upravo korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici, a kako je cijepljenje neobavezno, potrebno je znati broj onih koji pristaju na cijepljenje kako bi se što bolje moglo organizirati vrijeme, način, mjesto i broj cjepitelja.

Zbog toga od prošle sedmice u bolnicama traje anketiranje svih zaposlenika o cijepljenju.

Ali, u HZJZ-u drže da će se te brojke kad cjepivo stigne ipak povećati, mada optimizam ne ulijeva svakogodišnje cijepljenje protiv gripe za koje je odaziv zdravstvenih radnika relativno mali.

Pfizerovo cjepivo koje će prvo stići u Hrvatsku vrlo je komplikovano za pripremu pa će sasvim sigurno, kažu stručnjaci, trebati biti uključeno u imunizaciju više osoba.

Čini se da je raspoloženje zdravstvenih djelatnika prema cijepljenju u Hrvatskoj slično onom u drugim zemljama.

Naime, u Velikoj Britaniji je u toku cijepljenje Pfizerovim i BioNTechovim cjepivom, a slične ankete pokazale su da bi se cijepilo četiri od 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Zbog toga je sve više rasprava na svjetskoj razini bi li ipak trebalo biti obvezno cijepljenje onih koji u svom poslu mogu prenijeti bolest drugima i ugroziti im u konačnici i život.

 

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi