Hrvatska nuklearni otpad šalje na granicu s BiH

Izvor/medij: AARHUS
Ocjena: Klikbejt Demantirano Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Hrvatska nije donijela odluku o odlaganju nuklearnog otpada

Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH, otkrio je hrvatski Express.

Ovaj medij navodi da će hrvatski ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić i slovenska ministrica infrastrukture Alenka Bratušek u septembru u

Ljubljani konačno objaviti odluku hrvatske i slovenske strane o tome hoće li nisko i srednjoradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unatrag nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svako pobrinuti za svoju polovicu, kod kuće.

Hrvatska je, kako saznaje hrvatski Express, donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. Iako za pripremu i gradnju odlagališta ima još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak ni studija utjecaja na okoliš, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

Ako Republika Hrvatska i dalje bude insistirala na izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, što je presedan brez premca u cijelom svijetu, pokrenut ćemo sve postupke u skladu s važećim međunarodnim konvencijama ponovili su jučer iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

 

Najavljuju da će Vlada u drugoj polovini augusta proglasiti Park prirode Una, koja protiče u neposrednoj blizini te lokacije, što se radi kako bi, navedeno je, ojačali svoje pregovaračke pozicije.

Iz entitetskog ministarstva navode i šta su sve učinili u prethodnom periodu, ali i da, uprkos brojnim urgencijama, i velikoj zainteresovanosti javnosti, Hrvatska „uporno ignoriše stavove, primjedbe i apele nadležnih institucija u RS i BiH“.

"O svim aktivnostima koje preduzima Hrvatska o pitanju odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, mi saznajemo iz medija, i praćenjem portala njihovih institucija nadležnih za ova pitanja. Više puta smo do sada slali dopise i urgencije u kojima smo tražili informacije o njihovim aktivnostima o pomenutoj temi - ni jednom nam nisu odgovorili.

Posljednji dopis poslali smo početkom marta, a urgenciju - početkom aprila. Tek u drugoj polovini maja smo dobili odgovor, u kom se navodi da procjena uticaja na životnu sredinu za lokaciju Trgovska gora nije pokrenuta, te da će, ukoliko se i definitivno odluče za tu lokaciju, postupiti u skladu sa ESPOO konvencijom. To praktično znači da je Hrvatska dužna da nas, kao pogođenu zemlju, obavještava o svim fazama izrade procjene uticaja, koja podrazumijeva i uključivanje javnosti (Aarhuska konvencija)", navode u saopćenju.

Podsjećaju da je odlukom Vijeća ministara BiH od 21.marta 2016. formirana Radna grupa za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, s osnovnim zadatkom da osigura koordinaciju rada institucija na svim nivoima vlasti u vezi s aktivnostima potencijalne izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

"Zbog opstrukcija, da stranke koje su dobile najveće povjerenje građana na izborima formiraju Vijeće ministara, mogli bismo doći u situaciju da Hrvatska to iskoristi i uradi nešto zbog čega ćemo svi žaliti, jer kao argument mogu da navedu da nemaju sagovornika, jer je Vijeće ministara u tehničkom mandatu. Iskreno, Vijeće ministara je, i dok je bio u punom mandatu, imao ignorantski odnos prema ovom problemu i nije poštovao obaveze koje je imalo na osnovu akata usvojenih u Parlamentarnoj skupštini. Uostalom, Vijeće ministara je imao nekoliko zajedničkih sjednica s Vladom Republike Hrvatske, brojne bilateralne susrete na ministarskom nivou, pa nikad nisu obavijestili ni Radnu grupu, ni Parlamentarnu skupštinu da li je ovaj problem uopšte stavljan na dnevni red", tvrdi se, između ostalog, u saopćenju.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a tvrde i da su uradili sve što su mogli u ovom trenutku u vezi s tim strateškim pitanjem.

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH u kojem je pozitivno ocijenio njihovu odluku što traže od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.Kaže da je na ovom pitanju do sada veoma malo urađeno, te smatra da bi liderstvo koje bi u rješavanju ovog problema preuzelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, značilo nadu da možemo ostvariti sinergijski efekat svih pojedinačnih aktera i aktivnosti koje poduzimaju, od lokalne zajednice, pa do državnog vrha.

 

"Vjerujem da ste svjesni da u ovom vremenu političkih turbulencija, međusobnog nerazumjevanja i loših poruka koje građani dobijaju od političara, jedna aktivnost u kojoj bi svi zajedno bili na strani građana i rješavanja jednog potencijalno izuzetno velikog problema bi bar malo popravila tu sliku i vratila nadu da se ipak neki složeni problemi mogu rješavati i da Predsjedništvo BiH može i treba biti pokretač tih pozitivnih promjena u političkoj praksi" – rekao je Magazinović. U ime parlamentarnog Zelenog kluba zahvalio se Predsjedništvu BiH na jednoglasno usvojenim zaključcima po pitanju sprječavanja namjere da se nuklearni i radioaktivni otpad odlaže i skladišti u „našem dvorištu“.

 

"Veoma je važno da znate da je protivljenje ovoj neshvatljivoj odluci susjedne države u BiH ujedinilo sve političke aktere, što je priznat ćete, rijetkost u našoj državi. Parlament BiH, ali i oba entitetska parlamenta, kao i predstavnička tijela lokalnih zajednica, usvojili su jednoglasno suštinski iste stavove protivljenja ovoj namjeri institucija Republike Hrvatske ističući da predmetna lokacija ne ispunjava ni minimalne uslove, te da nije u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima." kazao je Magazinović. Članovima Predsjedništva BiH poručio je da iskoriste svoj lični i politički kapacitet kako bi ujedinili sve raspoložive snage u zajedničkoj borbi za interese građana.

 

"Vjerujem da je sada, iz više razloga, pravi trenutak za to, a da je ova tema od izuzetnog značaja prava prilika da pokažemo da se u Bosni i Hercegovini može voditi drugačija politika od ove koja danas dominira," istakao je Magazinović koji je i predsjednik Zelenog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH, navedeno je u saopćenju PSBiH.

 

Izvori: Dnevni list KlixThe World News.

Članak indeksiran 30. 07. 2019 Zadnji put osvježen prije 11 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me