Raskrinkavanje.ba

Savjeti za deset → Hrvatska obojena u crno…. OVAJ PUT SMRT NIJE MOGLA DA IZBEGNE… Njen život započeo je TRAGEDIJOM, tako se i završio…

11.10.2023
Tekst članka

Tereza Kesovia, poznata pjevačica koju često smatraju jednom od najznačajnijih glazbenih ikona, danas slavi 85. rođendan. Njezin život svjedočanstvo je i trijumfa i tragedija, dostojan holivudskog filma. Rođena Dubrovkinja, Terezin život započeo je značajnim gubitkom jer joj je majka preminula nepunih mjesec dana nakon poroda. Točan uzrok majčine smrti ostaje misterij zbog nedostatka učinkovitih lijekova za suzbijanje sepse i trovanja 1938. godine, a Terezi je taj događaj ostao u bolnom sjećanju cijeloga života. Unatoč brojnim preprekama, Tereza je nastavila nizati goleme uspjehe i slavu, osvojivši publiku svojim nevjerojatnim glasom i hitovima. Iako joj nikada nisu otkrili uzrok majčine smrti u rodilištu, tu je informaciju podijelila s hrvatskim medijima.

Tereza je od malih nogu pokazivala sklonost glazbi te je počela učiti flautu u dubrovačkoj srednjoj glazbenoj školi. Usavršila se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i započela uspješnu pjevačku karijeru. U 1960-ima Tereza se preselila u Francusku, gdje je stekla veliko priznanje za svoje višejezične snimke i nastupe diljem Jugoslavije. Osim toga, Tereza se dvaput natjecala na Eurosongu. Terezin prvi suprug bio je Mir Ungar, kojeg je upoznala tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Rodio im se sin jedinac Alan. Igrom slučaja Miro Ungar se nakon povratka iz inozemstva ponovno povezao s Terezom.

U proljeće 1961. godine, istražujući domaću glazbenu scenu, Miro ju je prvi put ugledao u dvorani Istra. Bilo je to tijekom koncerta, gdje je svjedočio mladoj ženi koja je izašla na pozornicu i nastupila na jedinstven i zadivljujući način. Iako to nije nužno bio njegov preferirani žanr, divio se ugodnoj melodiji i kvaliteti njezina pjevanja. Nakon što je neko vrijeme živjela u Parizu, Tereza se s obitelji nakon njezinog razvoda 1973. godine vratila u Zagreb. Kasnije se preudala za vaterpolista Ronalda Lopatnija, no njihova veza bila je burna. Godine 1974. Tereza se suočila s višestrukim tragedijama, uključujući gubitak brata u prometnoj nesreći i smrt maćehe Jele.

Terezin pokušaj da si u određenom trenutku oduzme život nije dobro poznata činjenica. Bilo je razloga za brigu tijekom kolovoza kada je bila hospitalizirana, no kasnije se otkrilo da je doživjela srčani udar. U razgovoru za “24 sata” pjevačica je ispričala kako je za dlaku izbjegla tragičan ishod, priznavši da bi, da je zakasnila trideset minuta, bilo prekasno. Uz to, prošla je bolno i neopisivo iskustvo poznato kao koronaografija. No, trenutačno se dobro oporavlja i brine se za sebe. Kako je izjavila nepopustljiva Tereza Kesovia, “idemo dalje.

Članak indeksiran 13.10.2023. Zadnji put osvježen 16.10.2023.

Ocijenjeno u analizi