Raskrinkavanje.ba

Hvatanje klikova: Anonimni portali izmislili smrt Tereze Kesovije

Anonimni portali iskoristili su nedavni 85. rođendan Tereze Kesovije za klikbejt-naslove o njenoj smrti.

Foto: Ilustracija, Raskrinkavanje

Nekoliko anonimnih portala objavilo je 11.10.2023. članke o Terezi Kesoviji, opremljene naslovom iz kojeg se može zaključiti da je preminula.

Hrvatska obojena u crno…. OVAJ PUT SMRT NIJE MOGLA DA IZBEGNE… Njen život započeo je TRAGEDIJOM, tako se i završio…

Članke s ovim naslovom objavili su Balkan Life Today, Žena portal, Magazin dan, Savjeti za deset, Nezavisni portal, USK vijesti i Nova danas. Portali Balkan Life Today, Žena portal, Magazin dan, Nezavisni portal, USK vijesti i Nova danas u međuvremenu su obrisali svoje članke. 

Screenshot: Savjeti za deset

Podaci alata CrowdTangle pokazuju da su ovi članci podijeljeni na 19 Facebook stranica s nazivima poput Prirodni svijet, Jednostavni recepti, Lečenje biljem ili Film (.ba). 

Screenshot: Facebook

U svakom od ovih članaka navodi se da Kesovija “danas slavi 85. rođendan”, kao i detalji iz njenog privatnog i profesionalnog života. Nijedan ne spominje “završetak” njenog života iz naslova. Upravo suprotno - svi članci, osim članka na Žena portalu, završavaju opažanjem kako se Kesovija osjeća dobro.

Članak Žena portala također završava u pozitivnom tonu:

I tako se u domenu muzike i ljubavi spojila priča Tereze i Mira, stvarajući tapiseriju emocija i iskustava koja će zauvek oblikovati njihove živote.

Šta su činjenice?

Pjevačica Tereza Kesovija je 3.10.2023. obilježila 85. rođendan. Večernji je u svom članku tog dana pisao da je njezino djetinjstvo obilježeno tragedijom - gubitkom majke nekoliko dana nakon rođenja. Također se spominje da je Kesovija krajem augusta doživjela infarkt, ali da je trenutno dobro. 

Nijedan kredibilan izvor nije izvijestio da je Kesovija preminula, što se može vidjeti iz pretrage njenog imena na internet-tražilici Google. Posljednja vijest na stranici njenog fan-kluba na Facebooku je o predstavljanju nove pjesme Kesovije, koja je izašla 8.10.2023

Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o izmišljanju smrti i tragedijama poznatih za prikupljanje klikova. O toj praksi možete čitati u našim ranijim analizama.

 

 

 

 

 

Shodno navedenom, naslovi u kojima se tvrdi da “smrt nije mogla da izbegne” Terezu Kesoviju i da je “njen život završio” tragedijom dobijaju ocjene lažna vijest i klikbejt

Napomena

16.10.2023. Portal Savjeti za deset je ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 11.10.2023

Savjeti za deset: Hrvatska obojena u crno…. OVAJ PUT SMRT NIJE MOGLA DA IZBEGNE… Njen život započeo je TRAGEDIJOM, tako se i završio…

Tereza Kesovia, poznata pjevačica koju često smatraju jednom od najznačajnijih glazbenih ikona, danas slavi 85. rođendan. Njezin život svjedočanstvo j...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno