Raskrinkavanje.ba

Izmišljanje tragedija poznatih: Anonimni portali izvijestili da je “stradao” Lukas

Nekoliko portala opremilo je članke o saobraćajnoj nesreći Ace Lukasa klikbejt-naslovima iz kojih se može zaključiti da su popularni srbijanski pjevač i njegova kćerka poginuli.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Srbijanski pjevač Aca Lukas bio je u automobilu koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći, o čemu je Blic objavio članak 1.10.2023. i opremio ga naslovom: “ACA LUKAS IMAO SAOBRAĆAJNU NEZGODU Automobil uništen, folker bio na suvozačevom mestu”. U članku se opisuje kako je došlo do saobraćajne nesreće u Beogradu.

Naime, kako se navodi, nakon nastupa u Amsterdamu, Lukas je sleteo na aerodrom "Nikola Tesla" gde ga je čekao vozač. Oni su potom krenuli dalje, a u jednom trenutku drugi automobil se velikom brzinom zakucao u pevačevo vozilo. Lukas je u tom trenutku bio na suvozačevom mestu.
Automobilu je načinjena velika materijalna šteta, a vozač i suvozač su prošli bez većih povreda.

Portal Telegraf izvijestio je istog dana da je Lukas medijima potvrdio da je došlo do nesreće u kojoj nije bilo povrijeđenih i da je s njim u automobilu bila i njegova maloljetna kćerka.

Neki portali su vijest o nesreći opremili senzacionalističkim naslovima. Tako je Slobodna Dalmacija, pozivajući se na Blic, istog dana objavila članak opremljen sljedećim naslovom: 

Aca Lukas nastradao u prometnoj nesreći! Automobil uništen, poznati srpski pjevač bio na suvozačevom mjestu

Naslove u kojima se navodi da je Aca Lukas “nastradao”, iako je iz članaka jasno da nije ozbiljno povrijeđen, objavili su i Jutarnji, Dnevno, Kalesijski, Rijeka danas, Najnovije vijesti, Info kiosk i Dijaspora.

Neki anonimni portali objavili su manipulativne naslove iz kojih se može zaključiti da je pjevač poginuo u nesreći. Na portalu Magazin dan 1.10.2023. godine objavljen je članak o Aci Lukasu opremljen naslovom u kojem se tvrdi da je stradao i da je sa njim “otišla” njegova kćerka.

STRADAO LUKAS, AUTO SMRSKAN! Stravična saobraćajka u Beogradu, SA NJIM OTIŠLA I NJEGOVA ĆERKA….(FOTO)


Članci s ovakvim naslovima objavljeni su i na portalima Savjeti za deset, Balkan life today, Pozitiv media, Nova danasUSK vijesti te Dizajn i dom. Za razliku od naslova, sadržaj članka portala Magazin dan i ostalih prenošenja jasno precizira da je Lukas imao saobraćajnu nezgodu u kojoj je prošao bez većih povreda. Takođe je jasno i da njegova kćerka nije povrijeđena. Do vremena pisanja analize ovi su članci uklonjeni.

Navod da je Lukas stradao u saobraćajnoj nesreći i da je sa njim bila, odnosno “otišla”, i njegova kćerka dijelio se i na Facebooku. Na stranicama Koktel porta 24/7 i Najbolji magazin 1.10.2023. godine objavljene su slike na kojima je ispisano “STRADAO LUKAS, AUTO SMRSKAN! Stravična saobraćajka u Beogradu, SA NJIM BILA I NJEGOVA ĆERKA….(FOTO)”. U opisu objavljenih slika navodi se da je sa njim “otišla i njegova kćerka”.

Foto: Screenshot objave Facebook stranica Koktel porta 24/7 i Najbolji magazin


Raskrinkavanje je i ranije u nekoliko analiza pisalo o praksi uglavnom anonimnih portala da objavljuju naslove sa tvrdnjama o tome da su različite poznate ličnosti preminule ili stradale, iako članci koji imaju takve naslove donose potpuno drugačije informacije (1, 2, 3).

Shodno navedenom, naslove sročene tako da se iz njih može zaključiti da je Aca Lukas poginuo u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojom kćerkom ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena:

30.10.2023: Nekoliko portala (1, 2) objavilo je 29.10.2023. godine članke opremljene klikbejt-naslovom “ŠOK!”IZNENADNA SMRT ZORICE MARKOVIĆ POTRESLA CIJELI REGION”:Poznata pjevačica se nije uspjela oprostiti od svojih fanova!” U člancima se ne spominje smrt pjevačice, nego se govori o srčanom udaru koji je doživjela 2007. godine kao razlogu zašto se povukla s muzičke scene. Ovo je još jedan primjer klikbejt-naslova o smrti poznate ličnosti, kao što su oni opisani u ovoj analizi. Shodno navedenom, naslove o smrti Zorice Marković ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 01.10.2023

Magazin Dan: STRADAO LUKAS, AUTO SMRSKAN! Stravična saobraćajka u Beogradu, SA NJIM OTIŠLA I NJEGOVA ĆERKA….(FOTO)

PR tim Ace Lukasa otkrio je što se zapravo dogodilo nakon što je u javnost stigla vijest o njegovoj prometnoj nesreći samo nekoliko metara od aerodrom...

  • Klikbejt
Klikbejt 29.10.2023

Savjeti za deset: ŠOK!”IZNENADNA SMRT ZORICE MARKOVIĆ POTRESLA CIJELI REGION”:Poznata pjevačica se nije uspjela oprostiti od svojih fanova!

Zorica Marković, poznata pjevačica, poznata je po svojoj veseloj naravi, ljubavi prema kafanama i želji za radom.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 29.10.2023

Izvorno: ŠOK!”IZNENADNA SMRT ZORICE MARKOVIĆ POTRESLA CIJELI REGION”:Poznata pjevačica se nije uspjela oprostiti od svojih fanova!

Pjevačica Zorica Marković je poznata i kao rijaliti igračica, prepoznatljiva je i po svom veoma živahnom ponašanju, skl0nosti kafanskim druženj1ma i p...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti