Sergej Trifunović i Saša Popović “preminuli” u klikbejt-naslovima

Nekoliko portala objavilo je klikbejt-naslove iz kojih čitatelji/ke mogu zaključiti da su glumac Sergej Trifunović i muzičar Saša Popović preminuli.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na portalu Story (.rs) 17.7.2023. godine objavljen je članak opremljen sljedećim naslovom:

Svima nam krvari srce: Najtužnije vesti stigle iz doma Sergeja Trifunovića, porodica prima saučešće

Članke s identičnim naslovom i fotografijom srbijanskog glumca i političara objavili su i portali Pozitiv media, Savjeti za deset i Zdravlje svaki dan.

Tri dana kasnije, 20.7.2023, na portalu Balkan life today objavljen je članak opremljen naslovom:

TUGA JE NEIZMERNA, NAŽALOST NIJE USPEO: Popović izgubio najtežu bitku, tragedija slomila porodicu


Članak je opremljen fotografijom Saše Popovića, muzičara iz Srbije.

Članci s identičnim naslovom objavljeni su i na portalima Nova danas, Kreacije, USK vijesti, Life style dom, Pozitiv media, Savjeti za deset, Žena portal, Dizajn i dom i Vaš glas. Na Žena portalu članak je u međuvremenu obrisan.

Šta su činjenice?

U članku portala Story (.rs) o “najtužnijim vestima iz doma Sergeja Trifunovića” riječ je o tome da je ovom glumcu i političaru preminuo pas.

Naime, da je tuga Sergeja Trifunovića i njegovih najbližih danas zaista nemerljiva saznali smo putem pomenute društvene mreže:
- Nakon 13. godina, moji roditelji su bili prinuđeni da uspavaju predivnog engleskog setera, koga smo nazvali Ringo - napisao je glumac slomljenog srca pa nastavio:
- Ringo je bio... malo je reći duša. Putuj dušice, svima nam krvari srce. Ljubimo te i volimo večno. Lepoto.
Smrt ljubimca veoma je za njega bolna, nije izgubio samo psa, već izvor bezuslovne ljubavi, prijatelja koji mu je život činio ispunjenijim i lepšim, te nije čudno što toliko nedostaje sada kada ga više nema.

U članku portala Balkan life today, s naslovom o “Popoviću” koji je “izgubio najtežu bitku”, navodi se da je otac srbijanskog muzičara Saše Popovića poginuo 1978. godine u saobraćajnoj nesreći.

Godine 1978. dogodila se tragedija kada je njegov otac doživio prometnu nesreću sa smrtnim ishodom. Incident se dogodio na autocesti kod izlaza za Rumu, gdje je na njegovo vozilo “naletio mercedes” zagrebačkih registracija. Vijest o njegovoj smrti Popović je tada saznao preko majke, koja ga je probudila da mu prenese poražavajuću vijest.
“Doživjeti gubitak roditelja može biti nevjerojatno izazovno iskušenje. Osvrćući se na očev život, sjećam se da sam se konstantno osjećao iritiran njegovim riječima i postupcima. Međutim, nakon njegove smrti, zatekao sam se kako razmišljam o njegovoj potencijalnoj perspektivi kad god sam se suočio sa značajnim izborima ili dilemama” – zaključio je Popović.

Dakle, naslovi i oprema analiziranih članaka navode čitatelje/ke na zaključak da će u člancima čitati o smrtima poznatog glumca i muzičara. U samim člancima jasno je da se to nije desilo. 

O takvom primjeru Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 20.7.2023. godine, gdje je oprema niza članaka na anonimnim portalima navela čitatelje i čitateljke na zaključak da je poznati glumac Aljoša Vučković preminuo. Činjenica je da su svi članci zapravo o glumčevom oporavku od bolesti.

Shodno navedenim činjenicama, naslove analiziranih članaka ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena

28.7.2023. godine redakcije portala Nova danas, USK vijesti, Kreacije, Life Style Dom, Balkan Life Today, Savjeti za deset, Pozitiv media dostavile su nam izmijenjene verzije prvobitno objavljenih članaka o Popoviću, koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima te su ocijenjeni i kao ispravljeno. Istog dana i redacije portala Zdravlje svaki dan, Savjezi za deset i Pozitiv media dostavile su nam izmijenjene verzije članaka u vezi sa Trifunovićem, koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima te su ocijenjeni i kao ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 26. 07. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me